[ Ekonomist30 @ 01.12.2010. 17:26 ] @
Poz. Toliko je tema ovdje,da vise ni sam ne znam sta da citam,pa ako neko ima vremena,da pitam: znaci imam klasicni adsl net,od telecom,znaci,zid,kabl,router,pc. Da bih ga podjelio putem wirelesse trebam ap,antenu za slanje signala i kod prijatelja wifi karticu i antenu da prihvati signal. Jel to princip? Ako jeste,onda:
1.kako prikljucujem adsl router i ap,koji portovi se koriste
2. Koje je najjeftinije rjesenje,najjeftiniji ap.

Imamo opticku vidljivost i radijus je max 500m
[ mantas @ 01.12.2010. 19:29 ] @
tu ti treba ap koji podrzava ap router mod ili gateway mod,lan port sa adsl-a na wan port ap..cena tih access pointa ide od 3800 din pa da 6000 recimo u zavisnosti koliko potrova ima mada ja bih ti preporucio airlive wl5470 1wan+4lan porta za tu vrstu konekcije cena mu je oko 6000 din..bolje u startu uzeti bolji uredjaj i resiti to kako treba..
mada bi to mogao da odradis i sa nekim wireless routerom TL-WR543G jeftinija varijanta cena tog uredjaja je 2700 din ako se mislis sta je bolje onda gledaj sta je skuplje..
[ Ekonomist30 @ 01.12.2010. 21:57 ] @
Hvala ti. Pretpostavljam airlive ap je bolji izbor. E sad nazivni dow mi je npr. 4Mbs. Ako uspijem podjeliti kon.preko ap,i sada je drug npr.na facebooku a i ja sam,da li cemo u stvari moci u isto vrijeme biti na fb. Ili,ako sam na nekom game serveru,da li ce mi trzati? I da li se ovdje radi o prostoj matematici,znaci dva korisnika na 4mbps,znaci svakom po 2mbps. Vjerovatno su mi glupa pitanja,ali eto,pitam,heh. Na kraju,da li ap ima takodjer neki softver za postavke,sta ja znam,za postavljanje adresa i sl. Hvala
[ mantas @ 01.12.2010. 22:13 ] @
U wl5470 airlive imas QoS opciju gde mozes da podelis tih 4Mbps po korisniku np 2 tebi 2 drugaru.NAT(network address translation) na tom ap ce odraditi ostalo tako da mozete bez problema da koristite internet bez obzira sta posecujete.softver za podesavnje ne postoji to moras odraditi rucno..
[ Ekonomist30 @ 01.12.2010. 22:17 ] @
E,da jos jedno glupo pitanje,posto nisam siguran. Kupim ja ap,nekim cudom ga postavim,radi. Koju opremu mora moj drug imati da bi imao net preko mojeg ap? Molim preporuku.
[ mantas @ 01.12.2010. 22:36 ] @
kartica TP-Link TL-WN551G Wireless PCI LAN Adapter 11 / 54 Mb/s 802.11b/g, antena reinjet grid 16 dBi bi bila na toj udaljenosti vise nego dovoljna,mada moze i neka antena rucne izrade ako se vicni samogradnji..sve ovo dolazi u obzir ako kabel koji ide od antene do kartice ne prlezi 7-10 m naj vise,ako prelazi tu duzinu onda umesto kartice drugar bi trebao stviti ap ako hoce da ima dobr link sa tvojim access pointom.
[ tox master @ 01.12.2010. 22:37 ] @
Treba mu ili isti takav ap ili neki drugi koji ima klijent mod a moze i obicna wireless kartica ako duzina kabla od antene do racunara ne bi bila velika (recimo 10m).
Pored toga treba mu jos i antena koja se povezuje na ap/karticu preko koaksijalnog kabla ,naprimer cfd-200.
Za varijantu sa ap-om naravno treba jos i lan kabal da se poveze ap i racunar.

edit:@mantas me pretekao.
[ Ekonomist30 @ 01.12.2010. 23:06 ] @
Bas ste drugovi,hvala vam. Pokusacemo namjestiti,pa da vidimo kako ce ici. A,ludnica ako uspijemo,bice cool. Hvala jos jednom