Napraviš tabelu tblGrupe sa poljima IDGupa tipa AutoNumber (LongInteger) i polje NazivGrupe tipa Text.Zatim napuniš tu tabelu podacima recimo 1-Admin;2-Korisnik;3-Gost itd. Napraviš drugu tabelu tblzaposleni sa poljima Sifra;Ime;Prezime;IDgrupa i vežeš polja IDGrupa sa poljem IDgrupa jedan prema više.Zatim napraviš nov modul i u njemu ubaciš Public Grupa as Long.E sad prilikom unosa lozinke u frmLozinka puniš tu promenjljivu pomoću koda
Code:
Grupa = DLookup("IDgrupa", "tblzaposleni", "[sifra]='" & Me.lozinka.Value & "'")
gde je Me.lozinka.Value sadržaj text polja lozinka sa forme frmLozinka tj.sifra iz tabele tblzaposleni.
Pošto je promenljiva napunjena,sada prilikom svakog otvaranja neke forme proveravaš koju vrednost ima Grupa:da li Grupa ima vrednost 1 (Admin),2 (Korisnik) itd.pomoću koda
Code:
If Grupa = 1 Then
Exit Sub 'Sto ce reci nastavi sa radom
Else
MsgBox "Nemate pravo pristupa ovom delu programa!", vbCritical, "Neovlasceni pristup"
DoCmd.Close
DoCmd.OpenForm "NekaForma"
End If
ili
Code:
If Grupa <> 1 Then
MsgBox "Ne pripadate grupi :ADMINISTRATOR,nemate pravo ulaska u ovaj deo programa.", vbCritical, "PRIJAVLJENI STE KAO: < KORISNIK >"
.
To isto možeš primeniti na organizovanje toolbara,napraviš toolbar za Admina i toolbar za Korisnika i posle prijave kroz formu frmLozinka u zavisnosti da li je prijavljen Admin ili Korisnik omogućavaš/neomogućavaš prikaz određenog toolbar-a.Pozdrav i nadam se da sam ti pomogao.