[ anon250940 @ 02.12.2010. 13:21 ] @
| Da predjemo na stvar. Potrebno mi je da u auto ugradim Wireless Antenu i po karakteristikama najvise mi odgovara Omni antena zbog horizontalnog zracenja od 360° ali ne znam koju jacinu da izaberem zbog vertikalnog ugla zracenja. Frekvencija koja mene interesuje je 2.4Ghz. Antenu bih postavljao na krov auta tako da ima sto manje smetnji. Poznato je da Omni antene zrace horizontalno u svim pravcima ali takodje je poznato da vertikalni ugao zracenja ovisi o jacini antene i da je taj ugao sve manji sto je antena jaca. Meni je potrebna Omni antena koja ce raditi na daljini do 2 km a nisam siguran dal mi je pametnije ipak namontirati neku slabiju zbog veceg vertikalnog ugla zracenja pa makar domet opao i na 1km jer je teren brdovit. Ili bih cak mogao postaviti 2 antene !? Jednu jacu a jednu slabiju ?? Koliki bi trebao da bude minimalni razmak te dvije antene s tim da napomenem da ih ne bih koristio u isto vrijeme vec po potrebi.. ili bi cak mogle da se obe spoje na novu seriju Wireless N Router-a pa bi on sam procijenio koju da koristi ovisno na kojoj uhvati bolji signal i na kojoj odziv bude kraci.
Koji Wireless Router da koristim i kako da ga spojim na akumulator u autu na napon od 12v , koje pretvarace da koristim ?
Taj Wireless Router obavezno bi morao da ima Client mod.
Takodje me interesuje sta da koristim prilikom montiranja antene na krovu , kakve gumice ili sta vec treba staviti da na tom mjestu gdje montiram antenu ne bi prokisnjavalo. Koji koaksijalni kabal da koristim ? Dal postoji neki koji je jako tanak radi lakseg provlacenja i skrivanja prilikom provlacenja do prednje suvozaceve kasete. Trebalo bi i da taj kabal pored sto je tanak bude i bez velikih gubitaka a duzina bi iznosila otprilike oko 5m jer bih antenu stavljao na zadnji kraj auta odmah iznad gepeka.
Eto toliko za sad, svaki prijedlog je dobrodosao. HVALA
[Ovu poruku je menjao bojan.javorac dana 02.12.2010. u 14:59 GMT+1] |
[ Horvat I @ 02.12.2010. 14:56 ] @
Mani se ćorava posla System and Network Administratoru Misli na doplerov efekat i da moras imati optičku vidljivost antena
[ anon250940 @ 02.12.2010. 18:16 ] @
Horvat I , zelim koristiti taj sistem sa nekoliko mjesta gdje ima opticka vidljivost i necu se kretati autom vec iz jednog mjesta cu ostvarivati konekciju.
(Opticka vidljivost je bukvalno 90 % na tom podrucju jer su sve kuce u pitanju nema zgrada uopste.. ali ja bi ovaj sistem koristio sa samo par mjesta, izvinjavam se svima jer ovo nisam gore naveo na pocetku teme)
[ Predrag Supurovic @ 03.12.2010. 07:37 ] @
Nedavno sam nabavio
TPLink TL-ANT2408C baš za takvu namenu. Antena ima 8 dB i magnetno postolje, tako da se na krov automobila postavlja očas posla. Ima i kabala (1.3 m tanak i savitljiv).
Dakle,kad si negde gde ima wifi signala, ovo može odlično da posluži.
[ anon250940 @ 03.12.2010. 08:50 ] @
Predrag , ovo bi moglo itekako da posluzi ali meni je cilj namontirati antenu na auto da bude fiksna i provuci kabal unutra do kasete od suvozaca i da bude unutra kad god mi zatreba. Takodje mi treba i po kisi i po suncu da je koristim.. mislim da bi i ova antena to mogla da odradi ali je potrebna veca duzina kabla. Ovakve omni antene sam koristio i na kisi i nije bilo problema.
[ Predrag Supurovic @ 03.12.2010. 09:50 ] @
Antenu ovek mozes da zastitis tako sto ces preko nejda navuces neku gumu, a kabal, kad audje u automobil možes lako da produzis, samo ti treba neki SMA na SMA produžni, što ima da se kupi.
E sad, pitanje je koliko ima smisla da se ta antena postavlja fiksno na automobil. Niej to antena ya radio pa da je stalno potrebna i ne vidimproblem sta fali iybaciti je na krov kad ti treba (kabal cak može da prodje kroz sic od vrata pa ne mora nista da se busi i da se fiksira).
S druge strane, kada antena nije fiksirana to di daje mogucnost da je pomeras, i time menjas rasprostiranej signala. na primer, ako antenu stavis u zadnji levi ugao krov, onda ce njeno zracenej biti usmerenije ka prednjem desnom kraju automobila. To mozes da isoristis ako imas problem sa prijemom, jer mozes da usmeris to zracenje prema AP-u.
Ja bih ti kao deo obavezneopreme dodao i onu kartonsku parabolu, za slučajeve kad je baš potrebno usmeriti antenu i povećati njenu dobit.
Ipak,s ve se svodina to da ne vidimneki veliki smasao da ta antena stoji stalno fiksirana na krovu.
[ anon250940 @ 03.12.2010. 20:38 ] @
OK, kad malo razmislim , upravu si sve sto si rekao!!
Takodje i za ovo da je bolje da nebude fiksna antena. Meni se ova ideja javila zbog konstantne potrebe wireless-a na terenu , sto zbog testiranja, sto zbog flexibilnosti tipa spajas nekog na svoju mrezu pa da se ne vracas kuci da dodijelis njegovu MAC adresu na routeru, sjednes u auto i zavrsis stvar. Imam jednu Omni antenu od 12 dbi koju nabavih sa E-bay-a i nju ustekam u Laptop i sa terena rijesim stvar pa mi je ideja ugradnje antene na krov auta proizasla na taj nacin jer mi je to palo na pamet kao jedno od mogucih rjesenja stalnog pristupa svojoj wireless mrezi sa terena.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.