[ Nikola 23 @ 03.12.2010. 23:07 ] @
Zna li neko kako se radi zadatak na slici, znam da je resenje -1/4, ali kako do toga doci na sto laksi nacin (cuo sam da moze na vise nacina), slabo se razumem u tu oblast, pa ako neko ume neka pokaze?

Hvala!
[ Fermion @ 04.12.2010. 00:28 ] @
Izvinjavam se postavljaču teme što dodajem pitanje, ali vezano je za zadatak...

Krenuo sam da rešavam ovaj zadatak, težeći da ga rešim na što jednostavniji način i nisam dobio taj rezultat, ali siguran sam da imam grešku, jer pravo rešenje jeste -1/4.

Ideja mi je bila da uvedem smenu , sto znaci da je .

Traži se

Pošto onda .

Onda se limes svodi na:

Zbog apsolutne vrednosti nalazimo levi i desni limes i oni su plus i minus beskonačno. To se naravno ne poklapa sa tačnim rešenjem.

Gde sam pogrešio?
[ atomant @ 04.12.2010. 01:04 ] @
Sad mi trenutno ne pada nista na pamet, ali uvek mozes da razvijes sve ovo (ili deo po deo) u Tejlorov red oko i dobijes
Odatle se vidi da je resenje i to je jedan od mogucih nacina, ali sigurno da postoji neki "normalniji" jer je uzasan posao za "rucni" rad.
[ Bojan Basic @ 04.12.2010. 02:04 ] @
Citat:
Fermion:
Zbog apsolutne vrednosti nalazimo levi i desni limes i oni su plus i minus beskonačno.

Nisam siguran da te razumem. U zagradi imaš izraz oblika , kako si mislio da se s tim izboriš? Ujedno, apsolutna vrednost je nepotrebna, jer . Tvoja ideja može se nastaviti svođenjem svega na jedan razlomak i dvostrukom primenom L’Opitalovog pravila.
[ Nedeljko @ 04.12.2010. 09:44 ] @
Upravo mu je u tome bila greška. , a ne .

Evo kako može bez Tejlorovog razvoja i Lopitalovog pravila.

,

,

,

,

.

Na sličan način se i Fermionova ideja mogla nastaviti.
[ Fermion @ 04.12.2010. 12:30 ] @
Citat:
Bojan Basic: Nisam siguran da te razumem. U zagradi imaš izraz oblika , kako si mislio da se s tim izboriš? Ujedno, apsolutna vrednost je nepotrebna, jer . Tvoja ideja može se nastaviti svođenjem svega na jedan razlomak i dvostrukom primenom L’Opitalovog pravila.

Tako sam to i zamislio, samo sam tražio i i , s tim što je za zadatak bitna samo prva od njih, nisam to naglasio. Međutim ja sam pogrešio u sređivanju koje nisam napisao u poruci i zato sam našao te vrednosti limesa koje ne odgovaraju stvarnoj.

Zaista, ako se postupak nastavi:

Naravno, za zadatak je bitna vrednost:

To je ujedno i tražena vrednost limesa.

[ Nedeljko @ 04.12.2010. 13:09 ] @
S tim što nigde nisi obrazložio zašto je

.
[ Fermion @ 04.12.2010. 14:11 ] @
Citat:
Nedeljko: S tim što nigde nisi obrazložio zašto je

.

.

Ovo se može svesti na oblik:
.

Ovo je neodređenost oblika pa se moze primeniti Lopitalovo pravilo.

Ovo je isto što i:

Daljim sređivanjem:

Množenjem sa se ne menja vrednost limesa:

Otuda se zamenom vrednosti t=0 dobija:

[ Sini82 @ 04.12.2010. 15:03 ] @
Zadatak možemo riješiti tako da dva puta racionališemo brojilac razlomka.

.