[ Aolynk @ 04.12.2010. 12:19 ] @
Nisam nesto bas iskusan u c programiranju radim skoro 8 meseci pored toga bavim se profesionalno internet programiranjem, php, asp, oop php itd itd... Tako da mi je c lako usao u glavu... Naucio sam dosta toga od sitakse do izvrsenja nekih akcija... Sve sto je bilo naj vaznije naucio sam sada imam problem kako da uradim izgled nekog programa nesto simple barem dojadilo mi svaki test nekog koda u konzoli...Radim u Dev programu i kada krenem novi projekat izaberem conzolu jer tako je po svim tutorima sto sam ucio objasnjeno... Kada izaberem win aplikaciju i test on mi izbaci lepu formu za program samo sto ja ne znam dalje sta kako se to radi...Nigde nisam nasao da neko objasnjava dizajn programa svi samo sintaksu petlje itd...

Ako moze neki savet ili neki linkovi da malo to proucim...

Unapred hvala..
[ enaB @ 05.12.2010. 21:03 ] @
C sam nije dovoljan za pravljenje programa sa prozorima :)
[ Aolynk @ 06.12.2010. 11:16 ] @
ok hvala na mini odg. Mozes li mi reci cime ili kojim jezikom se radi program izgled samog programa, prozori? Da li tu radi OPEN GL ili sasvim nesto drugo da znam sta da ucim.

Bas cudno za ovako jak forum da za toliko dana sam dobio samo jedan odg? Jel ima iskusnih programera ovde koji svarno rade i zive od tog posla? Ili samo ne zele da odg jednom pocetniku?
[ Mihajlo Cvetanović @ 06.12.2010. 11:36 ] @
Problem je u tome što smo mi koji ovde kao nešto odgovaramo na pitanja podvrgnuti tihom mučenju kao iz filma Dan mrmota. Jedna ista pitanja se neprestano ponavljaju. Ogovor na pitanje "kako da počnem", ili na "koju knjigu da kupim", može lako da se pronađe čak i na ovom forumu, samo kad bi malo potražio. I naravno, umesto Dev-C++ uzmi Visual Studio Express. Evo, obrisao sam pominjanje Dev-C++ iz TOP teme u C++ forumu, i sad je zvanično: Dev-C++ je mrtav.
[ Aolynk @ 06.12.2010. 11:42 ] @
OK razumem ja vas ali ja sam prvo trazio pretragu i nisam naisao da neko raspravlja o dizajnu programa... Pa i vi svi sto samo odgovarate niste rodjeni nauceni tako da i vi ste negde ucili i pitali negoga za objasnjenje... Mozda sam dosao na pogresno mesto da pitam...

Znaci Visual Studio Express sa njim cu moci da uradim dizajn nekog programa... Hvala na odgovoru...
[ nnn @ 06.12.2010. 11:45 ] @
Ili uzmi visual studio, ili moja preporuka QT creator, u njemu mozes relativno lako da pravis C++ GUI aplikacije.
[ Aolynk @ 06.12.2010. 11:56 ] @
hvala na ovim odgovorima probacu ovo sto ste mi preporucili
[ Mihajlo Cvetanović @ 06.12.2010. 12:04 ] @
Problem sa Visual Studio Express-om je što ga mi ovde preporučujemo jer je besplatan, ali on nema integrisan GUI editor. Ako ideš tim freeware putem onda treba da uzmeš i recimo wxFormsBuilder kao GUI editor, i da radiš sa wxWidgets kao frameworkom.
[ fLuXx @ 07.12.2010. 01:29 ] @
Ajde ja da pitam uzgred onako: Sta mislite o Code::blocks-u? On ima integrisan wxWidgets builder, a nova verzija je izasla relativno skoro. Ok, nije kao VisualStudio, ali je relativno dobar i jednostavan.
[ X Files @ 07.12.2010. 07:21 ] @
Kada krenes da proucavas nesto, dobra je strategija gurati se tamo gde ima "ljudi"... Microsoft ti nudi tu kriticnu masu, s cime idu i odgovori na dnevne probleme, gomila korisnih resursa, pitanja, odgovora... energija koja garantuje kontinuitet.

Devc C++ to nema a Code::Blocks je pre svega okruzenje sa frameworkom u koje se integrise dostupan kompajler, pa koji god je na racunaru. Ja ova dva poslednja okruzenja savetujem samo ljudima koji zele da poloze ispit na nivou C/C++ jezika (i jednostavnih zadataka) i koji nemaju nikakvih daljih aspiracija u tom pogledu. Okruzenja su minijaturna, lako se kopiraju na USB flash i to im je prakticno jedina prednost.

Kada je u pitanju Microsoft, kao sto rece Mihajlo, ovde se uglavnom savetuje Express verzija jer je besplatna, pre svega jer se na na ovom forumu ne popularise piraterija. Ipak, sam izvuci zakljucke i donesi odluku u tom pravcu (besplatan M$ kompajler + besplatan wx ili neki drugi framework ili nekako sve M$ u full-u). Prosto pogledaj oglase za posao i vidi sta se trazi... :)Kada smo kod analize razvojnih okruzenja, da ne zaboravimo i jos jednu opciju koja se ogleda liku Borland (sada Embarcadero) C++ Builder alata. Ako mene pitas (totalno subjektivno misljenje) ovo je "jedno od najboljih" Win32 C++ okruzenje sa framewroskom (VCL) u proteklih 15 godina. Zasnovano je na VCL frameworku koji je zreo i vrlo upotrebljiv.

Ipak, za Borland/Embarcadero vazi ona prica o kriticnoj masi ljudi koja ga koristi. S time ime i broj ponuda za posao i dugorocna strategija. Da se ne desi da ti znas jedno, a trazi se nesto drugo :)