[ robert63 @ 06.12.2010. 03:26 ] @
Ima li uopste smisla pokusati:
-da se od nozeva Abrichter-a pravi alat za secenje Vitroplasta ?

Nozevi duzine 340mm:

A ovi u "Tu Nemacku" to sirokogrudo nude sa sicusnih:

,,SVE se mislim da nije ovo u FORINT-ima ???

Ne mora da bude takav,nek bude barem ovakav:

Eehh sad,,cime da presecem i probusim te nozeve ? a da situacija ne izleda ovako:

-Gajba PIVA+daj to 'vamo,,Ja cu !!!

A i ovo me iznenadilo, u praznu " LIMENKU" -ubacili jedno "nista" i prodaju za 240 ojra.
]

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 06.12.2010. u 06:00 GMT+1]
[ SStudio @ 06.12.2010. 04:11 ] @
Ideja je dobra, ovo liči na one sekače za papir kod grafičara.
Ako je oštar nož sigurno će preseći samo ostaje pitanje okrzanih ivica da ne povuče i bakar malo prilikom sečenja.
Proba pa javi, kad si već spremio noževe
[ shadow88 @ 06.12.2010. 09:16 ] @
ja sam uspesno sekao manje plocice vitroplasta na mehanickoj presi, pokusaqo sam nozem za papir ali je daleko vece njakanje, a i nije bio kvalitetan noz pa je brzo stradao :)
[ robert63 @ 06.12.2010. 09:21 ] @
Aman ljudi,

Cime da presecem nozeve od Abrichter-a i da probusim rupu kroz noz--kojim Alatom ?
[ SStudio @ 06.12.2010. 10:22 ] @
U kućnoj varijanti sve zavisi od materijala :/ mada svaka mašinska radionica može da ti odradi to čas posla.
[ geniuxx @ 06.12.2010. 10:35 ] @
Vitroplast se seče i stonim makazama za lim, slične ovim od €337.77. Ima toga na bilo kom većem bljuvaku.
Citat:
Aman ljudi,

Cime da presecem nozeve od Abrichter-a i da probusim rupu kroz noz--kojim Alatom ?

Kao što ti je rekao SStudio, najbolje u nekoj mašinskoj radionici. Ti tvoji noževi su verovatno od jakog alatnog čelika, sam ćeš teško to da izvedeš, a možeš eventualno i da ih kvalitetno upropastiš...
[ vranjin @ 07.12.2010. 05:44 ] @
U nekoj firmi što se bavi mašinskom obradom pa na erozimat. Poz
[ DSL @ 07.12.2010. 07:43 ] @
A, što e ta Abrihter??
[ Rendisha @ 07.12.2010. 09:17 ] @
Ono iznad dihta
http://en.wikipedia.org/wiki/Jointer
[ Marko Enter @ 07.12.2010. 09:37 ] @
Ti nozevi mislim da su od brzoreznog celika , i taj sadasnji ugao mislim da je los za secu plocica (preveliki ugao) tako da moras prvo saznati koji ugao treba pa odneti kod ostraca , seca tog celika se vrsi obicno abrazivnim diskovima a busenje specijalnim burgijama , u svakom slucaju najbolje je odnetu u neku radionicu gde se vrsi obrada metala

pozdrav
[ Horvat I @ 07.12.2010. 09:39 ] @
Citat:
robert63: Aman ljudi,

Odpuštanje- obrada- ponovno kaljenje-.
[ shadow88 @ 07.12.2010. 12:46 ] @
ma nadji ti lepo kovaca da ti napravi odgovarajuci noz od gibnja :) pa kod ostraca da ti do naostri pod zeljenim uglom, sve ce te to izaci jeftinije nego da skidas noz sa abrihtera koji ti verovatno nece odgovarati jer je predvidjen za struganje a ne za secenje.

dobar materijal za nozeve je stirija celik, ili ugljenicni celik C14 koji je skup i tesko se nabavlja ali jednom kad od toga napravis nesto, zaboravi kad si napravio, takodje od gibnja kad nesto izdeljes, traje vecno, ja sam sebi pravio lovacki noz od gibnja , ima vec 10 god i ostar je ko britva kao prvog dana a sekao sam dosta toga sa njim :)
[ robert63 @ 07.12.2010. 16:28 ] @
Citat:
Marko Enter: I taj sadasnji ugao mislim da je los za secu plocica (preveliki ugao)

Marko,mislim da Si u potpunosti u pravu.

Ovde treba primeniti neki " Manje ostar Ugao " da bi ta sprava sekla kako valja,bez puno-puno krzanja stranice Vitroplasta.

Ovako je sada podešen ugao/naoštren ugao:

-Mislim da bi trebalo da deluje SILA na Smicanje,--a ne da nož "brije" drvo---kao kod Abricht-a !

A tek ovo NEMA smisla u "kucnoj radinosti" :

[ bogdan.kecman @ 07.12.2010. 16:42 ] @
ne znam kako je "kaljen" taj noz, da li samo povrsinski ili skroz u dubinu, ako je kaljen samo povrsinski skidanjem ~0.5mm reznim kamenom (brusilica) mocices da ga izbusis mada se bojim da je noz kaljen "skroz" - u tom slucaju - erozimat ... inace 1mm debeo disk za secenje metala na brusilici bi trebalo da ga isece (potrosi se dobar deo diska ali ga presece - ja sam gledao kako lik sece veliki stamparski noz za papir tako)

Inace, obican FR4 seces bez problema sa onom giljotinom za papir od 1000din iz metro-a .. nije da sam isekao hiljade komada ali i dalje je noz ostar kao prvi dan
[ robert63 @ 07.12.2010. 17:36 ] @
Citat:
bogdan.kecman:Inace, obican FR4 seces bez problema sa onom giljotinom za papir od 1000din iz metro-a

@Bogdane ako moze rec-dve malko dopune/razjasnjenja,-molim Te,

_( Posto sam ja stariji covek i NE mogu da " bacam" Varnice-do-svitanja )--'elte,
( razjasnjenje kao ono FR4-papir-1000 din-Metro i ? )

A za noz,,mislim da je kaljen skroz--za to ga i BLEDO gledam !
[ Darko_zed @ 08.12.2010. 10:23 ] @
ja sam za neke kaljene stvari koristio kobalt burgije i uspeo sam ,mada u par navrata i nisam ,a to sigurno i zavisi od tvrdoce kaljenja . Imao sam prilike i da vidim burgije za metal slicne onima za beton sa vidijum plocicama na vrhu (tako mi je receno da je za metal) i da se koriste takodje za kaljene stvari.U toku dana cu slikati moju giljotinu(makaze) koju sam napravio i gde je duzina reza ,odnosno nozeva 27cm mada najbolje radi do nekih 15cm i napadni ugao secenja je oko 20 stepeni.Te nozeve kaljene sam busio tim burgijama fi-12mm(mislim busio majstor) ali na glodalici ,uz "malo" muke je uspelo .Pozdrav
[ vladd @ 08.12.2010. 10:31 ] @
Ima u Wurth-u burgija za posebne namene.
Doticni noz ne mora da bude kaljen, sigurno nije po celoj dubini, to je prastara tehnika, ali je od alatnog celika.

Poz

P.S.
Ne vidim zasto su rupe neophodne, lakse je uraditi nosac sa podesavanjem koji "hvata" ovaj noz, ne seku ce cigle, nego vitro:).
[ shadow88 @ 08.12.2010. 10:50 ] @
sto se tice busenja trebalo bi da moze na stubnoj busilici sa kobaltnom burgijom, prvo tanjom pa debljom, uz povremeno umakanje burgije u ulje i pauze, tako sam busio sve i svasta sto se tice metala, a ako nece, uvek postoji alternativna metoda - termit :) ili da se sa bocnih strana zavare neki srafovi ili osovine, a ni podesivi drzac nije losa ideja

roberte iseci ti nekoliko prasici sa tim nozem da vidimo jel "noz" valja cemu pa kad smo vec tu da i prasici probamo :)
[ Darko_zed @ 08.12.2010. 11:21 ] @
Tacno tako da bi trebalo da je samo rezna povrsina kaljena mozda nekih 10mm u dubini ali je i to dovoljno sto je sam noz od OCR-a alatnog celika koji je za poboljsanje pa je i sam tvrd veoma,a tak kada se okali da ne pricamo.Prva prolazna rupa mi je bila 4mm na stonoj busilici i tek posle nje smo izbusili 12 ili 14mm moram proveriti ali postupak je bio takav.
[ Darko_zed @ 08.12.2010. 11:24 ] @
shadow88 kakva je to metoda termit?
[ guja011 @ 08.12.2010. 11:58 ] @
evo pa čitaj
http://afrodita.rcub.bg.ac.rs/~rzoran/ZAVASPE1.pdf
[ shadow88 @ 08.12.2010. 13:17 ] @
termit je vrsta zapaljive mesavine aluminium prah-a i gvozdene rdje u prahu, kada se zapali gori na veoma visokim temperaturama i progoreva i topi apsolutno sve pred sobom tj ispod sebe pa moze sa njim da se progori rupa na metalu a posle samo da se obrade ivice rupe, inace se kod vecih rupa u metalostrugarskim firmama koriste briketi termita koji mogu da se obrade u zeljenom obliku i da prilicno precizno progore rupu zeljenih dimenzija i oblika na metalu.

evo jedan link da vidis kako izgleda kad termit progoreva nesto, to je ravno lavi iz vulkana:

http://www.youtube.com/watch?v=BnHR4cMXiyM
[ Horvat I @ 08.12.2010. 16:58 ] @
Glupi anglosaxonci znaju samo senzacino razmišljati!
Tom tehologijom se blizu 50g vare u terenskim uslovima krupni gvozdeni komadi (poput šina).
Edit:
Izvini gujo nisam primetio tvij prilog.
[ veselinovic @ 08.12.2010. 17:28 ] @
Pouzdan prijatelj koji je radio u FAP-u upravo na busenju mi je pricao da je jednom pukao alat koji busi rupe na kamionskom gibnju ( naravno prije kaljenja) pa nisu primjetili i ocas posla 100-tak gibnjeva izadje bez rupe.
Probali sve sto umiju, konsultovali silne tehnologe kako probusiti rupu poslije kaljenja.
Elem, zovnu majstora koji je vec par godina u penziji.
Covjek uzme njihov borer, naostri ga da niko ne vidi kako, i namjesti borer prijetelju u busilicu ( stubnu naravno).
Kaze da ja nabusio svih 100 komada kao sir.
Cica je kasnije unistio borer na tocilu, i nije dao da se vidi kako je naostrio.
Urbana legenda ili ne?
Ja mu vjerujem, a i cicu licno poznajem i znam sta sve umije da uradi.
Dakle ima nesto i u majstorluku.
Poz.
[ robert63 @ 08.12.2010. 17:36 ] @
Posle ovog Gujinog saopstenja:

http://afrodita.rcub.bg.ac.rs/~rzoran/ZAVASPE1.pdf

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 09.12.2010. u 13:48 GMT+1]
[ Horvat @ 08.12.2010. 18:42 ] @
a kako bi lokalizovali termit da ne sjbe pola noza,nego da napravi samo rupicu?

@veselinovic, znanje je znanje, volio bih nauciti kojesta od tog matorog, verujem da ima pravog znanja
[ bogdan.kecman @ 08.12.2010. 20:31 ] @
Citat:
Bogdane ako moze rec-dve malko dopune/razjasnjenja,-molim Te

FR4 - staklo i epoxi smola, pa na to kasiras bakar i dobijes pcb ? FR je valjda od "flame retardant" ...
1000 din giljotina za papir ... ja sam u Metro prodavnici ovde u munzeu (ima jedan valjda i tamo sa druge strane beograda i ko zna gde sve jos u jugi) kupio "made in PRC" giljotinu za rezanje papira ... dakle tanan noz, nista ni za poredjenje sa tim tvojim, namenjen da sece nekoliko listova papira istovremeno, i time u prvih 10tak cm bez problema secem 1.6mm FR4. ivice nisu "idealne" ali meni za kucne uslove mnoooogo bolje nego da palim dremel i secem ... dakle to je namenjeno za papir al za prvu pomoc radi 1/1 .. ne znam koliko ti toga seces... ako je za neku proizvodnju onda ces morati sa tim ozbiljnijim nozem da se zanimas

[ robert63 @ 08.12.2010. 20:34 ] @
@Horvat I

--ova prica mi se cini JAKO-JAKO citljiva,verodostojna i pohvaljiva !!!

>>>Elem, zovnu majstora koji je vec par godina u penziji.
Covjek uzme njihov borer, naostri ga da niko ne vidi kako, i namjesti borer prijetelju u busilicu ( stubnu naravno).
Kaze da ja nabusio svih 100 komada kao sir.
Cica je kasnije unistio borer na tocilu, i nije dao da se vidi kako je naostrio.
Urbana legenda ili ne? <<<

Izvinjavam se sto ponovih txt___Mislim da IMA TEZINU !!!

Zivi bili !

poz
[ shadow88 @ 08.12.2010. 22:34 ] @
kako lokalizovati termit ? pa ako ste pogledali video koji sam okacio, mogli ste videti da je kanta termita probusila rupu od 1cm na par limova sebljine oko 1cm, i to bez neke kontrole i lokalizacije a ja rekoh da postoje briketi termita u odredjenim oblicima i dimenzijama za progorevanje materijala u zeljenom obliku rupe i u zeljenoj velicini, ti briketi su kao elektrode u raznim oblicima i velicinama, i naravno uvek se progoreva manja rupa od zeljene pa se posle dodatno doteruje na meru, ali sad se vise koristi CO2 , retko gde se mora primeniti termit.

u jugoalatu se primenjuje ponegde jos uvek ova tehnika stim sto ti briketi imaju jos dosta toga pored termita, imaju nesto sto usporava goprenje pa dobijemo efekat paljenja redom kao fitilj ili vrh od sibice, znaci prvo izgori deo pa onda pali ostatak i tako redom dok ne izgori ceo komad.
[ Horvat @ 09.12.2010. 15:05 ] @
pa da,ali pogledaj na sta lice ploce, nije samo rupa i malo oko rupe otopljeno,nego je pola ploce "primilo" taj rastopljeni metal, pa ga malo zeznuto posle obraditi (da nije, ne bi se sigurno njakao sa termitom :) )

sorry za brikete,to sam prevideo
moze malo vise informacija o tim briketima (tipa koliko kosta i di se nabavlja),naravno na pp ;)
[ shadow88 @ 09.12.2010. 20:26 ] @
sto se tice briketa ne znam ni koliko kostaju ni gde se nabavljaju, moram pitati drugara ali koliko sam shvatio da ovi u jugoalatu koirste zalihe za crne dane i to veomaretko, kad nemaju drugu alternativu. javicu ako nesto saznam.
[ Horvat I @ 09.12.2010. 22:38 ] @
Institut Vinča je jedno vreme proizvodio, odnosno pokušavao pripalna smesa im nikad nije uspela, a i mase su im higroskopne.
[ robert63 @ 10.12.2010. 03:33 ] @
@Horvat I

Na zalos',

---i Institut Vinča --je nesto sto zivi od STARE-SLAVE,

Ljudi se (izmedju ostalog) bave (Pazi opisa ?!?!?!?!)

--RE-ATESTACIJOM OPREME
--kupljene/uvezene iz inostranstva,,'elte

Uvek sam se DIVIO maloj/q*urcevitoj drzavi gde se jos neki potpisuju palcem,, da ima *aja da vrsi:

Atestiranje -SPECIJANE OPREME koja se pravi u Americi ili u Nemackoj/Engleskoj ?!?!?!
(inace ta oprema ima "prodju" u pomenutim drzavama--samo tako!!! )

Pri tom:

-Moz' se desi da ta oprema i NE DOBIJE ATEST za koriscenje u nasoj zemlji

( Ako je procenjivac bio lose Volje/bio ponedeljak/nije poneo Foto-Aparat/ ili je juce bila Slava )

Gde nam je kraj,,

I sam znas onu pricu:
-Ratovali sa Turcima,
-Ratovali sa Austro-Ugarima,
-Ratovali sa Nemcima,
-Ratovali sa Amerima,

-Ima li ko Jaci ?

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 10.12.2010. u 05:19 GMT+1]
[ stoykus @ 30.01.2011. 16:18 ] @
robert63,ako ti je jos uvek aktuelan problem sa rezanjem i busenjem nozeva od termicki obradjenog celika,a neces erozimatom,a imas malo jaci aparat za zavarivanje (nikako invertorski),to mozes odraditi specijalnom elektrodom za secenje,1,5 ili 2mm...Ima raznih proizvodjaca,ja licno sam koristio YUVELD...Kako da ti opisem ucinak?Mozda `kao vreo noz kroz maslac!`E,to koliko ce rez ili busenje biti precizno,zavisi samo od toga koliko ti je ruka mirna.
Za vitroplast (i ne samo za njega vec i za lim do 1mm) koristim homemade giljotinu,noz je pod uglom od 1stepen u odnosu na sto,zazor izmedju mirnog i radnog noza 0,2mm,pogon pneumatski cilindar dvostrukog dejstva.Sav materijal je kompenzacija na lokalnom otpadu,das 2kila,uzmes jedno...
[ Darko_zed @ 31.01.2011. 08:15 ] @
Ta elektroda je sigurno grafitna ?Znam da nekada koriste neke elektrode za kopanje losih varova i mislim da je grafitna ,a ujedno moze i da sece.Pozdrav
[ stoykus @ 01.02.2011. 16:20 ] @
Nije,ali se moze i za tu namenu koristiti...To je specijalna vrsta elektrode koja kada uspostavi luk stvara strahovito visoke temperature,a ''omotac'' sagoreva,stvarajuci veliku kolicinu fokusiranog gasa tako da izduvava rastopljeni metal.U prethodnoj firmi sam je koristio za "razgradjivanje" polomljenih osiguraca na presama velike tonaze...Naravno tu se nije koristila 'dvojka, vec 5-ica i mnogo vece struje,Ako te zanimaju detalji pokusacu nesto da nadjem pa cu ti poslati na PP...
[ veroljubveca @ 10.11.2011. 16:26 ] @
Pozdrav svima
Nov sam na forumu pa da kazem i ja nesto na ovu temu!!!
Poceo sam da pravim nozeve da secenje i mlevenje drva od Kamaz-ovog gibnja debljina 12-13mm i narvano moram da ih probusim,kako?
E ovako :Nikakav "cica",nikakvo specialo ostrenje ne pomaze ni stubna busilica samo ali za nevervati prve stubne busilice koje su pravljene na rucni pogon(za vreme Cara Piste) sa velikim potisom odnosno velikim pritiskom na burgiju koja je najobicnija koju imas u svakoj radnji!!!
Ja sam uspeo a nadam se da ce te i vi!

Srecno!!!
[ Electronique Terminator @ 10.11.2011. 19:22 ] @
BOGa mi,
..ako Car-Pišta ne pomogne da i ON malo stiska "Futer" od bušilice,
stvarno NE-znam kako ćemo probušiti ovo čudo od čelika ?

-a da bude valjana rupa a ne neka "progoretina"
[ veroljubveca @ 12.11.2011. 19:31 ] @
Mala ispravka gibanj je 18 mm debeo!!!
evo i slike:

Uploaded with ImageShack.us
[ Trick Fix @ 23.02.2014. 23:38 ] @
Evo,konačno je jedan pravi majstor starog kova zamislio,napravio čak je i drvo lakirao
aparaturu za sečenje PCB-a.

Fenomenalno,lako bez po muka seče vitroplast od 1.6mm.
Skalamerija je urađena perfektno,nemam zamerki.

Pogledajte vrhunski rad pravog majstora :

pOz
[ Marge @ 03.03.2015. 13:04 ] @
Meni bi trebalo ovako nešto, za sečenje štamparskog lima. Da li bi ste mogli neki kontakt od majstora koji je ovu spravicu napravio, da postavite ili pošaljete na pp ?
Koliko je koštalo ?
Hvala
[ Trick Fix @ 03.03.2015. 16:42 ] @
Marge,
Ovde nije mesto za reklamu pa ti šaljem sve potrebne informacije na PP,

pOz
[ Stexman @ 04.03.2015. 00:21 ] @
Ajd napisi bar koliko je kostalo?
[ Marge @ 04.03.2015. 11:42 ] @
Kao nov član ne mogu da šaljem pp 7 dana pa ću poslati kasnije.
Ipak, zanima me okvirno cena za koju bi se to napravilo. Limovi su dimenzije 60x70 cm a potrebno mi je da sečem komade 15x20 cm. To je taj aluminijumski, najtanji štamparski lim koji se može seći i običnim makazama, ali onda se ivice krive pa to nije željeni proizvod.
Ja pp mogu da primam, pa može informacija i tamo ukoliko ne želiš javno da napišeš.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 11:56 ] @
Mozda bi trebao traziti noznu giljotinu za papir koju koriste graficari.
[ villenjak @ 04.03.2015. 13:51 ] @
Koristim jednostrano kaširani vitroplast (FR4 I 35µm 0,50mm) i lepo sečem običnim makazama.

Pozz...
[ Marge @ 04.03.2015. 19:01 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Mozda bi trebao traziti noznu giljotinu za papir koju koriste graficari.

Mnogo košta, bez 1000 evra nema, a moje potrebe su desetak rezova dnevno. Za taj posao ne vredi ni održavati takvu mašinu a kamoli je kupiti.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 20:16 ] @
Mislio sam na pravljenu,metalna konstrukcija a jedino je noz ( od celika ) gotov proizvod.2 federa koja vracaju pedalu sa secenje.

Onda mozda usluzno neka stamparija?
[ branko tod @ 04.03.2015. 20:50 ] @
Pogledaj ovde, ili tako nešto

http://www.kupujemprodajem.com...om%5D=&data%5Bprice_to%5D=
[ Marge @ 05.03.2015. 07:35 ] @
Hvala pozvaću i videti