[ Fermion @ 11.12.2010. 21:44 ] @
[ Fermion @ 11.12.2010. 21:44 ] @
[ Fermion @ 12.12.2010. 10:38 ] @
Pokušao sam da uradim zadatak i za slučaj da kupa nije prava.
Neka je l projekcija visine presečnog trougla na pravac prečnika baze koji je normalan na tetivu koja pripada tom trouglu (osnovicu). Tada je ![]() Rastojanje između presečne tačke kružnice prave koja leži na pomenutom prečniku i normale iz vrha na taj pravac je: ![]() Rastojanje centra baze od tacke preseka visine i visine presecnog trougla koja sece pomenutu tetivu je: ![]() Povrsina presecnog trougla je: ![]() Pri tom je h: ![]() Stranicu x nalazimo iz: ![]() Treba još r izraziti preko H i poznatih uglova. Iz kosinusne teoreme: ![]() Odatle se nalazi r, zatim x i tražena površina. Koje od ova dva rešenja je tačno? [Ovu poruku je menjao Fermion dana 12.12.2010. u 11:53 GMT+1] [ Nedeljko @ 12.12.2010. 18:28 ] @
[ Fermion @ 12.12.2010. 19:16 ] @
[ Nedeljko @ 12.12.2010. 20:29 ] @
Citat: Fermion: Rastojanje između presečne tačke kružnice prave koja leži na pomenutom prečniku i normale iz vrha na taj pravac Ovaj deo ne razumem. [ Fermion @ 12.12.2010. 20:39 ] @
Dužina projekcije izvodnice na pravac prečnika koji je normalan na tetivu kruga (osnove kupe) koja je stranica trougla u preseku.
[ Fermion @ 12.12.2010. 21:09 ] @
[ Nedeljko @ 13.12.2010. 10:17 ] @
Citat: Fermion: Ugao između visine i izvodnice date kupe je ![]() Šta predstavlja ugao ![]() [ Sini82 @ 13.12.2010. 13:04 ] @
U slučaju kose kupe zadatak ne bi bio postavljen kako treba. Radi se o pravoj kupi.
[ Fermion @ 13.12.2010. 19:28 ] @
Citat: Nedeljko: Šta predstavlja ugao ![]() U mom rešenju to je ugao između jedne izvodnice kupe i i normale na ravan osnove iz vrha kupe. Citat: Sini82: U slučaju kose kupe zadatak ne bi bio postavljen kako treba. Radi se o pravoj kupi. Shvatam, samo sam pitao da budem siguran. Hvala svima. [ devetkamp @ 12.02.2012. 18:14 ] @
Jel moze neko da mi napravi razliku izmedju paralelepipeda i parelelopipeda (ako postoji, a verujem da postoji)? Hvala! :D
[ SrdjanR271 @ 12.02.2012. 23:10 ] @
Nema razlike.
[ devetkamp @ 13.02.2012. 16:33 ] @
Ali u zbirci koju ja koristim ( Vene 3), u odeljku za obrasce stoji ovako: Povrsina paralelepipeda je P=2(ab+ac+bc), V=abc .... Sto znaci da misle na kvadar. A posle u zadacima pominju paralelopiped ( osnova i bocne strane su paralelogrami ), ili prav paralelopiped ( osnove su dva paralelograma, a bocne strane 4 pravougaonika ). Jedino ako su ispustili da kazu da je taj paralelepiped pravougli, tj bio bi kvadar.
[ SrdjanR271 @ 13.02.2012. 17:22 ] @
[ Nedeljko @ 13.02.2012. 18:26 ] @
Pusti Venea. Uzmi neku drugu zbirku. Preporučujem ti krugove zbirke za srednju školu.
[ devetkamp @ 13.02.2012. 18:34 ] @
Prema nastavnom planu, kod nas, u upotrebi je VENE. I moramo da se bakcemo sa beskonacno mnogo gresaka, i ne samo u resenjima, vec i u tekstovima zadataka. Svake godine stampaju nova izdanja, ali, naravno, greske ne ispravljaju. A ovo me je bas zacudilo, jer se na vise mesta termin paralelepiped upotrebljava u znacenju kvadra.
[ Nedeljko @ 13.02.2012. 23:24 ] @
Batali plan. Ako si profesor, radi po krugovim zbirkama, a ako si đak, opet po krugovim i super ćeš proći na pismenom. Nije stvar u tome da naštrebaš ne znam koliko Veneovih pogrešnih zadataka, već da naučiš gradivo i onda nećeš imati problema na pismenom.
[ Sini82 @ 14.02.2012. 10:27 ] @
Koja je razlika između Krugovih i Veneovih zbirki? Može li neko da ih uporedi? Zašto su Krugove bolje od Veneovih, može li neko da obrazloži? Hvala.
[ edisnp @ 14.02.2012. 11:22 ] @
Moja profesorica je ove godine zahtevala od nas da svi kupimo Krugovu zbirku za drugi razred.Prosle godine jesmo koristili Venea i Matematiskop(ponekad).Meni se licno mnogo vise svidja Krugova zbirka nego Veneova,zato sto na prvi pogled nema gresaka i u krogovim zbirkama svaka obast je podijeljena na lakse(osrednje zadatke) teze i najteze,jednostavno bolje je u krugovim zbirkama vrsen odabir zadatak od laksih ka tezim ,sto je donekle i logicno jer je jedan od autora i direktor matematicke gimnazije,dok se u ostalim zbirkama u tome nije vodilo racuna, recimo u matematiskopu za drugi razred toga nema,sve je izmijesano,mozes da radis neki zadatak recimo,a da nemas pojma da je recimo bio na nekom drzavnom takmicenju il; okruznom..
[ Sherlock Holmes @ 14.02.2012. 12:12 ] @
U Veneovoj zbirki zadaci su poređani od lakših ka težim, samo što to nije obojeno kao u Krugovoj. Mislim da je Veneova zbirka sasvim solidna. Nađe se i nekoliko težih takmičarskih zadataka. Na kraju zbirke postoje posebno odvojeni RAZNI ZADACI sa raznih takmičenja. A, što se grešaka tiče, pa nađe se tu po neka... Nije strašno!
![]() [ edisnp @ 14.02.2012. 12:49 ] @
Na kraju Veneove zbirke postoji taj odeljak sa tezim zadacima,u tom odeljku se nalaze zadaci iz svih oblasti pomijesani,a u Krugovoj zbirci iza svake oblasti posebno se nalazi taj odeljak sa mnogo vise tezih zadataka .A u toj rubrici RAZNI ZADACI slabo se nadje neki da je sa takmicenje obicno je to sa nekih prijemnih.
[ miki069 @ 15.02.2012. 01:56 ] @
"...beskonacno mnogo gresaka, i ne samo u resenjima, vec i u tekstovima zadataka..."
Ja ima Vene 3 i Vene 4. Izdanja iz 1980 i neke. Rešenja i ne gledam. U tekstovima zadataka ne mogu da pronađem konačno, a kamo li beskonačno grešaka. Za ovih 30-godina, valjda su smanjivali broj grešaka, a ne povećavali. Gde nalazite greške u tekstovima zadataka? Rešenja ne komentarišem. Sigurno je da ih ima. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|