[ petarm @ 18.12.2010. 16:00 ] @
Dokazati da razlomak ne moze da se skrati ni za jedan prirodan broj .
[ Nedeljko @ 18.12.2010. 16:55 ] @
Ako za broj deli i , onda deli i razliku pa i , pa i , što svakako nije tačno.
[ Fermion @ 18.12.2010. 18:18 ] @
Nedeljko, svaka čast!

Evo jednog, manje elegantnog rešenja:

Pošto je zadnji izraz ekvivalentan polaznom, a se ne može skratiti ni za jedno n iz skupa prirodnih brojeva, zaključujemo da se ni polazni izraz ne može skratiti.
[ Nedeljko @ 20.12.2010. 09:19 ] @
Nisam siguran da sam razumeo tvoju ideju, jer je razlomak skrativ iako je jednak .
[ Fermion @ 20.12.2010. 10:18 ] @
Možda sam i pogrešio, ali vaš kontraprimer ne odgovara uslovu zadatka. Pošto je n prirodan broj razlomak ne može imati vrednost .

Po mojoj proceni:
Neka su prirodni brojevi i neka važi tada pod uslovom da je i , tj. brojevi p i q su uzajamno prosti, razlomak nije skrativ ako i samo ako su brojevi a i b uzajamno prosti, tj. ako razlomak nije skrativ.

Ne bih trenutno znao da to dokažem, ali mi intuitivno deluje tačno, to mi je ideja u ovom rešenju. Mada opet kažem, možda sam i pogrešio.

[ Nedeljko @ 20.12.2010. 10:48 ] @
Citat:
Fermion: Po mojoj proceni:
Neka su prirodni brojevi i neka važi tada pod uslovom da je i , tj. brojevi p i q su uzajamno prosti, razlomak nije skrativ ako i samo ako su brojevi a i b uzajamno prosti, tj. ako razlomak nije skrativ.

Pa, evo, .

Tvoja ideja bi se mogla sprovesti ovako:

Obzirom da nije skrativ, nije ni . No, onda je razlomak eventualno skrativ sa , što i jeste slučaj. No, to znači da je razlomak dobijen skraćivanjem sa neskrativ.
[ Fermion @ 20.12.2010. 11:33 ] @
Citat:
Nedeljko: Pa, evo, .

Tvoja ideja bi se mogla sprovesti ovako:

Obzirom da nije skrativ, nije ni . No, onda je razlomak eventualno skrativ sa , što i jeste slučaj. No, to znači da je razlomak dobijen skraćivanjem sa neskrativ.

Odnosno:

Znači li to da važi sledeće:

Neka su prirodni brojevi i neka važi tada pod uslovom da nije skrativ ako i samo ako su brojevi a i b uzajamno prosti, tj. ako razlomak nije skrativ.

Pitam zbog ovog koraka u vašoj zadnoj poruci:
Citat:
Obzirom da nije skrativ, nije ni

[ Nedeljko @ 20.12.2010. 12:34 ] @
znači da je i .

Da, i su uzajamno prosti akko su to i i .