[ Mita1986 @ 22.12.2010. 20:36 ] @
Ja imam vec duze vrijeme problem sa mojim laptopom i stvarno bih volio da mi neko strucniji od mene pojasni u cemu je problem! Moj lap top naime jedno vrijeme se non stop gasio i restrartovao, bez obzira bio opterecen ili ne! To se desavalo jedno pola godine i nijedan servis mu nije pomogao! Dosao sam na ideju da laptop dam svom dobrom prijatelju koji se podobro razumije u sve to i rastavio je laptop do najsitnijh detalja, prasinu smo ocistili, podigli novi sistem (WINDOWS SP3) i lap top je kojim cudom proradio, al moj drug i dan danas smatra da ja imam problem temperaturom procesora, ali ne zna kako. Lap top mi i dan danas radi normalno, medjutim javlja se problem pri pokretanju malo jace igrice, evo npr. instalirao sam Football manager 2011 i u trenutku kad pokrecem utakmicu ( inace najzahtjevni dio igrice) laptop mi se restartuje s pojavom famoznog PLAVOG EKRANA i sledecim greskama:

Error signature:

BCCode: 100000d1 BCP1: F6B753D6 BCP2: 00000002 BCP3: 00000008
BCP4: F6B753D6 OSVer: 5_1_2600 SP: 3_0 Product: 256_1

Moja laptop je LENOVO 3000 N 100, konfiguracija:

Procesor: Intel(R) Core(TM)2 CPU T5300 @ 1.73GHz, 1729 MHz
Graficka kartica: NVIDIA GeForce Go 7300, 512MB
RAM memorija: 1 GB DDR2-667
120 GB Hard Diska

Ako trebaju jos neki podaci, slobodno recite, dobavicu ih samo mi rijesite ovaj problem, jer ja stvarno vise nisam pametan ili toliko ne znam...Hvala unaprijed

[ X Files @ 23.12.2010. 08:05 ] @
Modeli laptopova se danas menjaju kao na traci, pa je otuda i testiranje oskudno. Desava se da odredjeni modeli prosto imaju manu, koju je nemoguce u potpunosti otkloniti. U ovo se mozes uveriti ako krenes da u kontinuitetu pratis forum odredjenog proizvodjaca laptopova, da ne navodim konkretne primere.

Nakon obicno bezvrednih saveta o update-u drajvera, kakvo takvo saniranje uzroka se uglavnom svodi na to da proizvodjac ponudi BIOS update, koji recimo malo drugacije organizuje hardver, narocito ventilatore ako je do grejanja procesora.

Za pocetak eto mozes proveriti na sajtu poroizvodjaca aktuelnu verziju BIOS-a i uporediti sa svojim sistemom. Imaj u vidu i to sa se za razlicite OS-ove cesto preporucuju i druge BIOS verzije.

Sto se tice (zahtevnijih) igrica i laptopova, ovo je posebna prica koja ce mene za koji dan da kosta 90e+pdv (ploča). Igrice inace ne igram ja vec klinac, pa sam mu upravo ovih dana kupio sopstvenu Dektop konfiguraciju, a mene da ostavi na miru.

Temperaturu komponenti Laptopa mozes da smanjis za 5-10 stepeni i kvalitetnom ventilatorskom podlogom, koju sam takodje kupio.

Konačno, moja Toshiba P200 ima sistemski problem sa BSOD-om i (bilo kojim) torrent-ima na bilo kom OS-u... Drajveri ne pomazu.
[ Binary Mind @ 23.12.2010. 13:14 ] @
Treba biti realan. Grafika koju taj laptop poseduje nije za igranje novijih zahtevnijih igrica jer spada u nizu klasu gpu-ova koji su se ugradjivali u value segment laptopova pre nekoliko godina. Konkurencija joj je u to vreme bio ATI Mobility Radeon X1300. Ako se problemi sa plavim ekranima javljaju samo u igricama vrlo je verovatno da je sa laptopom sve u redu ali da se graficka "buni" zbog preopterecenosti. Neki krekovi za igrice takodje su zasluzni za plave ekrane u Windows-u. N100 serija Lenovo laptopova spada u value segment tako da ti laptopovi definitivno nisu predvidjeni za igranje igrica sto se da videti po njihovim tehnickim specifiakijama.
[ Mita1986 @ 24.12.2010. 14:08 ] @
Ja sam svjestan da nemam zvjerku od lap topa, ali na officialnom sajtu menadzera stoji da moj lap top podrzava ovu igricu, cak i konfiguracije mnogo slabije od ostalih, nije ovo nesto zahtjevna igra specijalno! Cinjenica da mi se procesor izgleda previse grije, drajveri su najnoviji, tako da sam siguran da nije do njih, znaci jedino moze biti BIOS ili zagrijavanje procesora...Prije da je ovo drugo...Momci hvala vam na odvojenom vremenu, pogledacu tu ventilatorsku podlogu, to j ejedino rjesenje za sada..HVALA!
[ Binary Mind @ 24.12.2010. 14:45 ] @
OK. Skini neki program koji meri temperaturu procesora i vidi sta takav program kaze o temperaturi procesora. Prelog je RealTemp za tvoj laptop posto je Intel procesor u pitanju. Ako hoces pravo stres testiranje, skini prime95, aktiviraj ga, i izaberi opciju "small FFTs" za stres procesora i dok radi prime, aktiviraj RealTemp da vidis kako se temperatura procesora krece...

EDIT: Sad pogledah zvanicnu stranicu Football Managera 2011 i dobih sledece rezultate:

... sto ce reci da laptop njaverovatnije nece moci da pokrene igricu kao sto nece.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 24.12.2010. u 16:14 GMT+1]
[ Mita1986 @ 24.12.2010. 15:10 ] @
Laptop mi se dva puta ugasio tokom testa sto znaci da je pao na testu, znaci temperatura procesora.Makar sada znam sta je u pitanju. Sta mi predlazete, neki jaci hladnjak ili plocu za ventilatorima ispod lap topa?!
[ Binary Mind @ 24.12.2010. 15:16 ] @
Sve jedno i ako postavis propeler od aviona da hladi taj laptop ta igrica najverovatnije nije igriva na tvom laptopu. Pogledaj edit prethodne poruke... Elem ono sto treba uraditi je opet otvoriti laptop, detaljno ga ocistiti, promeniti termalnu pastu na procesoru, i gpu/chipsetu, i ako se pregrevanje nastavi dokupiti postolje sa dodatnim hladjenjem.

EDIT: To sto ti se laptop gasio tokom testiranja Prime-om uopste ne mora da znaci da je problem samo pregrevanje. Moze da bude mnogo toga jos Postavi screenshot temperature procesora u idle rezimu tj. dok se laptop ne koristi i screenshot temperature procesora dok se testira pomocu Prime-a...

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 24.12.2010. u 16:40 GMT+1]
[ X Files @ 24.12.2010. 19:34 ] @
@Mita1986
Slazem se sa svime sto ti je Binary Mind vec odgovorio. Laptop je ogranicen svojom konstrukcijom, tj fizicki je zatvoren i ma sta se preporucivalo i ohrabrivalo za upotrebu, zahtevne igrice ce ga unistiti ako ih duze konzumiras.

Pored ciscenja i menjanja paste, ona ventilator podloga je meni smanjila temperaturu do 10 stepeni. Nemoj ocekivati cuda sa tom podlogom, na njima pise da smanjuju i triput vise, ali realno to ne mogu. Ako imas nekog prijatelja u PC prodavnici, zamoli ga da ti podlogu posudi na jednodnevno testiranje, jer ni te podloge nisu jeftine. Takodje obrati paznu na velicinu i karakteristike podloge, ima raznih.