[ Horvat @ 23.12.2010. 15:54 ] @
nasao sam ovaj brojac, pa me zanimaju detalji
kako se pokrece, kako se resetuje

na netu ne nalazim ovaj model (ni na site-u proizvodjaca)

na zavojnici (tako mi deluje, zalepljeno je nekom platnenom trakom) pise
"HENGSTLER
210 O(ovo je om znak)
1404165"

na dnu pise neki broj (kontam serijski) i ima 2 nozice (obelezene sa 1 i 2) i izmedju toga neku rupu (obelezena sa 0)

odozgo su brojevi (sa kovenskin plasticnim prozorcetom),komada 7, ispod cega pise hengstler 400

e sad, ima li neko datasheet, ili je upoznat s ovim, pa da mi kaze koji napon (pretpostavljam jednosmerni, mada posto nozice nisu obelezene sa + i - mozda naizmenicni?) da mu dam da se brojke pocnu okretati
i da li postoji resetovanje ili moras doci do 9999999 i jos jednom okrenuti da bi ga nulirao?
[ guja011 @ 23.12.2010. 16:01 ] @
najverovatnije je okidanje impulsom kako većina elektromehaničkih radi.
znači kada elektromagnet privuče, pa otpusti prebaci se za 1 broj.
ako je merač radnih sati onda je na 50hz , motorić
[ guja011 @ 23.12.2010. 16:11 ] @
opis na sajtu:1404165 DC-SPULE 210 OHM RUNDSTECKER
znači elektromagnet, impulno brojanje
[ Horvat @ 23.12.2010. 16:48 ] @
a koliko "jaki" impulsi?
nego, ja na site-u ne nadjem nista sa "1404165 DC-SPULE 210 OHM RUNDSTECKER"
a kad u google upisem dobijem neki xy site sa spiskom hengstlerovih brojaca i nekihprogramatora, a nigde opisa :(, pa ako moze linkic ;)
u svakom slucaju,puno hvala (pogotovo na brzom odgovoru)
[ guja011 @ 23.12.2010. 17:31 ] @
pa sa tih 210 oma elektromagneta , za očekivati je da radi na 12 volti (elektromagnet je sličan relejskom) .
potrebni mpuls je kratak tako da mu i 24 volta ne bi učinilo štetu.
probaj na ispravljač jednostavnim džaranjem.
inače trebalo bi da ima polugicu za reset unutra ako je kućište "skidljivo".

da, oznaka je sa sajta gde si gledao sa tog spiska (ono ctrl + F)
[ Horvat @ 23.12.2010. 17:37 ] @
probacu ja za pocetak s manjim naponom s onim kineskim ispravljacem (jer zna da da malko vise volti)
hvala ti :]
ima nekih rupica (u jednu sam gurnuo srofcigercic i kao da jeste poluga za resetovanje jer se malo mrdaju brojke, ali su sve nula,pa ne znam da li je)

pa da, tamo ima spisak i nista vise, nema datasheet niti blok sema, ako mislis na ovo

javim rezultat ;)

izmena:evo rezultata
sa 9V nije reagovalo nista
kad sam povecao na 12V culo se skljocanje (kao skljocanje releja) i videlo se da se brojka "cima",ali nije doslo do pomeranja :S
takodje, od toga kako se prikljuce + - na koju nozicu zavisi da li reaguje prva ili zadnja brojka
sad cu pogledati da nema neko dugmece u ovom da nije zakocen slucajno brojac

izmena 2:
e gujo stvarno ti puno hvala
rastavio sam ga (tj skinuo plastiku odozgo) i probao tako da pokrenem,nece, cackam malo mehanizam,skontam kako radi, premotam malo brojeve napred, probam sad i radi :]
i sto je najbolje, koliko brzo mu dajes impuls,toliko brzo okrece,"nema" ogranicenja

samo reset ne vidim

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 23.12.2010. u 18:48 GMT+1]
[ guja011 @ 23.12.2010. 18:06 ] @
reset je mehanika, mora ceo češalj koji drži međuzupčanike da se pomakne da bi oslobodio diskove i onda sa međupolugicama pritisne diskove tako da ih vrati na nule. kada odpustiš, onda se mali zupčanici uzube i to je to.
eo našo i ja par slika

[ Horvat @ 23.12.2010. 18:42 ] @
ma ja ga resetovao tako sto sam rucno premotao u nazad brojke :D:D
ali moracu isprobati tvoj predlog, ovo nije zgodno kad dodje do vecih brojeva

e di si nasao fotkice?

edit:grrr "odlepila" se plocica (mesingana) koja pomera mehanizam (na koju utice el. mag. polje), pa sad ispada dok je otvoreno, cime da to "zamazem" (necim belim je bilo zamazano), a da drzi,i da je gipko?

ne nalazim kako da pomerim cesalj sa zubcanicima, da nista ne slomim

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 23.12.2010. u 19:58 GMT+1]
[ Horvat I @ 23.12.2010. 19:43 ] @
90%Tih brojača nije predviđeno za reset jer služe za brojanje događaja, Impulsi preko 2Hz mogu predstavljati problem.
Taj mesingani listić služi za sprečavanje lepljenja kotve.
[ Horvat @ 23.12.2010. 21:45 ] @
da,ali tim mesinganim listicem se pomera plasticni mehanizam koji pomera brojcanik

aha,znaci samo ovaj rucni reset,pa dobro
jos da smislim za sta da ga iskoristim
[ Horvat I @ 24.12.2010. 07:29 ] @
Uslikaj sto detaljnije mehanizam odozgo i sa strana. Manji proizvođači znaju ostaviti nedovršen mehanizam nuliranja za "obične" modele.