[ misadjole @ 24.12.2010. 22:43 ] @
Počeo sam da radim u transportnoj firmi i već sam čuo dosta o prednostima access-a ali sam zbog mnogo proračuna koristio excel. Ekonomista se ponudio i odradio mi primer baze u access-u i baš sam iznenanjen.

Problem mi je mnoštvo podataka koje treba da pratim zbog zakona, a trenutno sve unosim pisano (evidencija izdatih putnih naloga), u excelu (radna vremena, pauze i vreme vožnje vozača) i u access-u sve to.

Problemi koji mi se javljaju su-različiti koef. za vozače za obračun plate, udvojena posada, zakonska ograničenja za vikend pauzu i nadoknadu, kao i ograničenje za ned. i dvonedeljno vreme vožnje... A ako je sve to moguće trebalo bi dodati i deo za vozila-gorivo, prosečna potrošnja, servisi, troškovi...

Koliko je ovo izvodljivo ili je gubljenje vremena?
[ smal @ 24.12.2010. 23:18 ] @
Kakvo pitanje, takav i odgovor

Da li je izvodljivo - jeste. Da li je jednostavno - nije ni malo.
Meni je trebalo bar 2 godine baktanja sa Accessom, čitanja i učenja, krađe znanja od iskusnijih itd, da savladam mnogo jednostavnije probleme od tih koje navodiš, tj. do prve aplikacije koja ima nekakvog smisla, odnosno do stvaranja nečega što ima praktičnu i upotrebnu vrednost. Nekome to ide brže, a nekom sporije, ali svejedno, ne postoji instant znanje.

Da li je to gubljenje vremena, moraćeš sam sebi da odgovoriš. Često je bolje i jeftinije platiti izradu programa onome ko to zna da radi.
[ Zoran.Eremija @ 24.12.2010. 23:29 ] @
Citat:
misadjole: Koliko je ovo izvodljivo ili je gubljenje vremena?

Vas slucaj je kalsican pristup koji je sveden na samo jednu jedinu i to jos kratku rec "ovo". Nemojte se obeshrabriti u startu. Sasvim je normalno da se tako pitate kada se na ovakav nacin problem identifikuje. Postoje vise razlicitih metoda i pravila kako se, kako ste rekli "ovo" moze detaljno i eksplicitno opisati i na kraju aplicirati. U jednoj ranijoj temi ovog foruma pokusao sam da na sto plasticniji nacin opisem kako se dolazi do toga da primenite racunar u svom poslu http://www.elitesecurity.org/t411739-1#2719771.

Daklem iako mnogi ne znaju sta je to "ovo" na nevidjeno (a mozda i znaju) mogu reci da je "ovo", IZVODLJIVO i da nije GUBLJENJE VREMENA.
[ misadjole @ 25.12.2010. 21:01 ] @
Svakako hvala na podrsci!!! Imam bazu koja zamenjuje registar izdatih putnih naloga, ko se razume... Radicu na daljem razvoju pa se javljam za konkretne savete...
[ misadjole @ 10.01.2011. 17:12 ] @
Ne mogu nikako da nadjem na netu kako da oduzimam vremena u accessu, a pri tome stvar komplikuju dani bez voznje, pa dolazak posle 24:00, zatim sabiranje nedeljne i 2ned.voznje i tako to, evo primera a mogu da postavim i dokle sam stigao sa accessom koji bih zeleo da prilagodim da izgleda kao -registar izdatih putnih naloga- a da zatim daje ove obracune, a jos kad bi pre toga moga da izborom vozaca i transp.sredstva stampa, odnosno izdaje putni nalog, eto kompletnog programa.

Drugi problem mi je sto u accessu imam kolonu vozac i suvozac i kada idem kroz pretragu po nekom vozacu tada mi izbaci rezultate gde je on bio samo na mestu vozaca a ne i suvozaca, ako me neko razume. Kako mogu da dobijem pretragu iz dve kolone vozac-suvozac za neko ime, prezime?
[ misadjole @ 11.01.2011. 17:28 ] @
zasto je moje pitanje na dnu?
[ Getsbi @ 11.01.2011. 19:16 ] @
Sa dve ipo godine staža i preko 30 poruka ti pitaš zašto je tvoja poruka na dnu. Ovo je takav forum. Verovatno da bi ljudi čitali teme odozgo na dole (što je i uobičajeno u zapadnim pismima) i od početka prema kraju.

Što se tiče oduzimanja vremena, unesi ove reči u polje za pretragu i isčitaj tih par tema koje ćeš dobiti pretragom.