[ Survival Srbija @ 25.12.2010. 19:52 ] @
Svako ime neki hobi, neko ide u lov, neko na pecanje itd...
Moj hobi je - survival

Na survival iliti prezivljavanje sam se "upecao" pomalno naivno, naravno preko interneta kada se mnogo pricalo o Y2K, mada naša Srbija tada nije bila u opasnosti, zagrizo sam mamac. Štajaznam, svet survival-a je veoma uzbudljiv: preživljavanje u prirodi, pa sva ona silna oprema, mačete, sekire, baterijske lampe i šibice... Lako se navući

Sada, malo stariji i mnogo ozbiljniji, mogu reći da sam naučio mnogo, pa se baš pitam: koliko znate u preživljavanju?
Da li ste zainteresovani za tu temu?
Želite li da znate više?

Zapravo, želeo bih okupiti ekipu koja bi samnom radila na projektima lokalizacije survival materijala na srpski jezik, pa ako ste zainteresovani - javite se

Puno pozdrava,
Survival Srbija
[ ventura @ 25.12.2010. 20:52 ] @
To se u moje vreme zvalo kampovanje... A ekipa ima koliko hoćeš, ne moraš da praviš svoju već čak postoji i savez (hint: izviđači)...
[ Survival Srbija @ 27.12.2010. 20:32 ] @
Nismo se razumeli, nisam mislio na kampovanje.
Moj hobi je prezivljavanje u nepredvidivim situacijama, tzv urban survival.
[ su27killeryu @ 27.12.2010. 20:35 ] @
Kakve su to nepredvidive situacije?!
[ morihei ueshiba @ 27.12.2010. 21:08 ] @
Pa da se rodis u Srbiji. I Bear Grylls-u bi zakukala majka da mu producenti naloze da proba da se iskoprca odavde...
[ Survival Srbija @ 27.12.2010. 21:14 ] @
Uglavnom društveni nemiri koji se događaju sa vremena na vreme, uglavnom zbog političkih sukoba.
Ovog puta desiće se zbog neefikasne ekonomije.

Ljude koji žive u gradu savetujem oko nestašica hrane-vode i velikih domonstracija/nereda.
Ljude na selu oko požara i poplava.

Bolje je sprečiti - nego lečiti.

U cilju mi je da prevedem 2 stvar:
1. Where there is no Doctor
2. Where there is no Dentist
Obe su besplatne knjige Hesperian fondacije
[ Survival Srbija @ 27.12.2010. 21:18 ] @
@morihei ueshiba
Dobar komentar

Mada je super što živimo u Srbiji.
Mnogo nam je bolje nego na mnogim mestima u svetu
[ 3way @ 27.12.2010. 22:05 ] @
Citat:
morihei ueshiba: Pa da se rodis u Srbiji. I Bear Grylls-u bi zakukala majka da mu producenti naloze da proba da se iskoprca odavde...

[ Ankalagon the Black @ 28.12.2010. 12:13 ] @
Citat:

Ljude koji žive u gradu savetujem oko nestašica hrane-vode i velikih domonstracija/nereda.
Ljude na selu oko požara i poplava.

Koliko naplacujes to tvoje savetovanje?
[ Odin D. @ 28.12.2010. 14:19 ] @
Bolje nadji bilo kakvu babu koja je preturila ovaj poslednji balkanski rat pa ces dobiti vise pametnih savjeta o toj tematici nego od ovih "strucnjaka" sto su se obrazovali na holivudskim filmovima za djecu.
[ stonexman @ 28.12.2010. 14:22 ] @
Urbano preživljavanje !?

Idi na Južnu tribinu Partizanovog stadiona za vreme derbija , otpevaj jednu Zvezdinu pesmu , pa ako preživiš dođi da nam prepričaš kako si prošao :))))))
[ Survival Srbija @ 28.12.2010. 14:36 ] @
Ništa ne naplaćujem, moj rad je volonterski.
Volontiram jer država nema nikakav plan civilne odbrane.
Kad naučim kako se prave i održavaju sajtovi sve informacije ce biti besplatno dostupne svim ljudima koji žele da znaju.

@Odin D.
Nemoj prebrzo suditi o ljudima koje ne poznaješ.
Već godinama skupljam priče, slike, nacrte i ideje sa sve četiri strane sveta, između ostalog i od tih "baba" koje su preživele ratove, preko stotine uloženih sati rada da se od toga sve napravi smisao.

Moj cilj jeste da se podigne svest u narodu da mnoge stvari mogu poći naopako, da živimo u nesigurnom sistemu i da treba biti spreman.
Cilj mi je i povratiti civilnu odbranu na nivo kakav je bio u staroj Jugoslaviji.

Zato skupljam volontere koji bi uložili malo vremena i truda da se ova mašinerija brže pokrene.
[ Survival Srbija @ 28.12.2010. 14:43 ] @
@stonexman
To nije urbano preživljavanje, to je urbano samoubistvo
[ Survival Srbija @ 28.12.2010. 14:55 ] @
Prve dve stvari koji preporuči su:
1. Vratite se u kondiciju
2. Završite obuku prve pomoći u Crvenom Krstu

Biti u kondiciji je makar logična stvar, u stresnim situacijama trošimo više energije nego inače a i zbog slabije koncetracije mogućnost povreda su veće.
A biti u kondiciji je barem jednostavno i jeftino!
Sve što vam treba jeste volja da trčite svaki drugi dan! Samo to!
Ništa pare, teretana, skupa oprema, sat sa pulsmetrom i GPS-om, set bučica... Ništa od toga nije potrebno.

Što se tiče ovog drugog, složićete se da bez obzira što je čovek veoma prilagodljiva životinja, naše telo je veoma krhko.
Znati ušiti ranu, previti, očistiti, tretiranje opekotina i promrzlina, imobilizacija preloma, veštačko disanje su minimalne stvari koje bi trebali da znate.
Obuka prve pomoći u Crvenom Krstu je oko 2000 din a može Vam ili Vama nekom bliskom spasiti život!
[ stonexman @ 28.12.2010. 16:34 ] @
Sve je to OK ali , od čega živiš u međuvremenu kada već imaš vremena da toliko volontiraš ?
[ ubimestruja @ 28.12.2010. 18:45 ] @
Dobro kakve sad to veze ima? Čovek ima ideju i traži ljude sa sličnim interesom,ako niste takvi- nemojte razvodnjavati.
Šta sad neko pita gde može da kupi e-buk rider,a ja njemu-a što ti čitaš knjige što ne j...eš nešto?! Mslim svarno.
Ne utapajte druge u sopstvenu apatiju. Shvatite moje reči sasvim dobronamerno. Pozdrav svima.
[ stonexman @ 28.12.2010. 18:57 ] @
Pitam zato što bih i ja voleo da volontiram ali ne bih imao tada od čega da živim i da hranim porodicu .

BTW, ozbiljan sam .
[ Ankalagon the Black @ 29.12.2010. 13:52 ] @
Pa ako je takva situacija onda nemoj da volontiras. Brini se prvo za svoju porodicu i sebe. Ako ti nekada ostane malo slobodnog vremena, recimo ne gleda ti se fudbalska utakmica nase reprezentacije jer vec unapred znas da cemo se obrukati, ulozi onda to malo vremena u nesto sto ti smatras da je bitno. Ili idi lezi spavaj. Sasvim je svejedno skoro svima osim mozda tebi samom. Neki ljudi, rade neke stvari, samo zato sto misle da je to ispravna stvar da se uradi. Druge ljude, nije briga ni za sta osim onoga sto se osecaju primoranim da urade ili je u pitanju njihovo licno zadovoljstvo. Odluka o tome kakav zivot zelis da vodis je iskljucivo tvoja odgovornost. Ukljucujuci tu i pronalazenje izgovora ili motiva.
[ Horvat @ 31.12.2010. 15:15 ] @
Citat:
Kakve su to nepredvidive situacije?!

najnovije lokalno - kraljevo
pa malo sire - poplave, pozari
pa malo jos jace - ratovi (i toga se mnogi secaju)

jedan savet od mene, kupite u knjizari jednu plastificiranu fasciklu (jos je prigodnije ako ima rucku,poput aktovke) i tamo stavite sve vazne papire (maticne listove,drzavljanstva, vlasnicke listove,ugovore, papire iz zdravstvenih ustanova...fotokopije putnik i licnih isprava, fotke familije, i slicno), kao i da to sve skenirate i stavite na jednu microsd memoriju (i istu nosite u novcaniku,ako imate novcanik ili slicno)
(takodje bi bilo dobro da licna dokumenta drzite na jednoj gomili, moze cak i u nekoj kesici)
i onda u slucaju da hitno morate napustiti kucu, to drzite na putu za izlaz i u "mahu" pokupite (pa makar i u gacama bili)

ne kosta puno, a moze puno da pomogne, takodje pomaze i kad vam ovako zatrebaju ti papiri,da ne morate razmisljati u kojo fioci ste ga stavili

Citat:

2. Završite obuku prve pomoći u Crvenom Krstu

i kurs u lokalnom dvd-u (dobrovoljno vatrogasno drustvo)
[ jablan @ 31.12.2010. 16:04 ] @
Citat:
Survival Srbija: Kad naučim kako se prave i održavaju sajtovi sve informacije ce biti besplatno dostupne svim ljudima koji žele da znaju.

Odeš na http://www.tumblr.com otvoriš blog i pišeš.
[ Ankalagon the Black @ 01.01.2011. 22:19 ] @
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread645548/pg1

Top 10 Survival Downloads You Should Have

#10. FM 4-25-11 First Aid (2002) - Military First Aid Manual. First aid information is a must – get training before you need it – use this manual for reference.
http://www.modernsurvivalonline.com/Files/medical/FM4-25.11.pdf

#9. Guide to Canning – Being able to preserve crops to be able to provide for yourself and your family long after the growing season is over is important. This guide will help with that.
http://modernsurvivalonline.com/Files/food%20storage/canning.pdf

#8. Rangers Handbook (2006) – Crammed with info on demolitions, booby traps, communications, patrolling, tactical movement, battle drills, combat intelligence and much more
http://modernsurvivalonline.com/Files/books/ranger.pdf

#7. Where There is No Dentist - The author uses straightforward language and careful instructions to explain how to: examine patients; diagnose common dental problems; make and use dental equipment; use local anesthetics; place fillings; and remove teeth.
http://modernsurvivalonline.co...dentist_2010_Web_Full_Book.pdf

#6. NATO Emergency War Surgery – While this is certainly not a manual that would stand alone in most persons emergency/disaster library, it is an absolutely necessary resource if you expect to handle any type of trauma where immediate comprehensive medical care is not available.
http://modernsurvivalonline.co...NATO-emergency-war-surgery.pdf

#5. A Guide to Raised Bed Gardening – This is not an “all knowing” gardening book – however it provides a lot of information to the “urban gardener” before or after TSHTF. Best to get the experience and knowledge of gardening NOW rather than later.
http://modernsurvivalonline.co...ised%20Bed%20Garden%20Book.pdf

#4. FM 3-06 Combined Arms Operations in Urban Terrain - Combat techniques covered in the manual which may be very valuable in a “Roadwarrior”-type world.
http://www.modernsurvivalonlin...ticles/FM3-06_Urban_Combat.pdf

#3. 1881 Household Cyclopedia – A massive resource of information that much of it has been lost over the past 203 generations. From Angling to Knitting – its here.
http://modernsurvivalonline.co.../1881_Household_Cyclopedia.pdf

#2. FM 21-76-1 Survival-Evasion-Recovery (1999) – Excellent manual geared towards the soldier that finds himself behind enemy lines
http://www.modernsurvivalonlin...0Survival-Evasion-Recovery.pdf

#1. FM 21-76 US Army Survival Manual - From Amazon.com: This manual has been written to help you acquire survival skills. It tells you how to travel, find water and food, shelter yourself from the weather and care for yourself if you become sick or injured. This information is first treated generally and then applied specifically to such special areas as the Arctic, the desert, the jungle and the ocean.1970 Military Issue Manual. General Introduction and Individual and Group Survival Orientation Navigation, Finding Water In All Parts of The Globe. How To Obtain Food, Start a Fire and much more!
http://www.modernsurvivalonlin...76-US-army-survival-manual.pdf

Evo malo na datu temu koga interesuje. U svakom slucaju ne moze da skodi. A ako ne skodi znaci da koristi. :)
[ fanfon @ 02.01.2011. 00:47 ] @
Svaka cast! Ekstra linkovi
[ SStudio @ 02.01.2011. 02:54 ] @
Uuuuuuuu ova za priručnog zubara je dobra hehe hvala za linkove.
[ stonexman @ 02.01.2011. 21:31 ] @

A evo i malo parodije :)))

[ Survival Srbija @ 07.01.2011. 15:27 ] @
Pozdrav drugari, bio sam na odmoru pa nisam mogao da pišem.
Vidim da ste pričali i bilo je par dobrih saveta, pogotovo ovaj od Horvata:

Citat:
jedan savet od mene, kupite u knjizari jednu plastificiranu fasciklu (jos je prigodnije ako ima rucku,poput aktovke) i tamo stavite sve vazne papire (maticne listove,drzavljanstva, vlasnicke listove,ugovore, papire iz zdravstvenih ustanova...fotokopije putnik i licnih isprava, fotke familije, i slicno), kao i da to sve skenirate i stavite na jednu microsd memoriju (i istu nosite u novcaniku,ako imate novcanik ili slicno)
(takodje bi bilo dobro da licna dokumenta drzite na jednoj gomili, moze cak i u nekoj kesici)
i onda u slucaju da hitno morate napustiti kucu, to drzite na putu za izlaz i u "mahu" pokupite (pa makar i u gacama bili)

Takođe hvala Ankalagon the Black za super knjige!
Ima jako puni tih survival linkova i knjiga, treba sve to skupiti na jedno mesto.

Evo samo pogledajte situaciju trenutnu:
-Zimske oluje u zapadnoj Evropi
-Poplave kod nas, poplave u Australiji
-Velike vrucine u sred zime u Argentini (mislim da sam čuo da je 40 stepeni bilo u plusu)
-Ledene kiše u Rusiji i Kini
- Preko 100.000 riba odjednom uginuli u Americi, mislim da je Arkanzas u pitanju
- Takođe u Americi poginulo ne znam koliko ptica
- Uginulo preko 40.000 kraba u Engleskoj

Mislim ljudi da se razumemo - sada je trenutak da se počnete spremati, ko zna šta nas još može zadesiti...

[Ovu poruku je menjao Survival Srbija dana 07.01.2011. u 16:59 GMT+1]
[ Odin D. @ 07.01.2011. 16:02 ] @
Evo sad cu.
[ Ankalagon the Black @ 07.01.2011. 21:00 ] @
http://argentinastravel.com/basics/weather/

Weather in Argentina

The first thing to remember when planning a trip down to Argentina is that it is in the southern hemisphere, so the seasons are reversed (if you are from the northern hemisphere).
Fall February – March
Winter May – July
Spring August – October
Summer November – January

So no matter where you are planning to travel in Argentina, the hottest months will be around New Years and the coldest will be around mid-year.

U pravu su sto se tice godisnjeg doba u Argentini. Tamo je sada leto. Najveci uticaj na formiranje godisnjih doba ima ugao pod kojim Suncevi zraci padaju na Zemljinu povrsinu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Season

Seasons result from the yearly revolution of the Earth around the Sun and the tilt of the Earth's axis relative to the plane of revolution. In temperate and polar regions, the seasons are marked by changes in the intensity of sunlight that reaches the Earth's surface, variations of which may cause animals to go into hibernation or to migrate, and plants to be dormant.

During May, June and July, the northern hemisphere is exposed to more direct sunlight because the hemisphere faces the sun. The same is true of the southern hemisphere in November, December and January. It is the tilt of the Earth that causes the Sun to be higher in the sky during the summer months which increases the solar flux. However, due to seasonal lag, June, July and August are the hottest months in the northern hemisphere and December, January and February are the hottest months in the southern hemisphere.
[ ventura @ 07.01.2011. 21:26 ] @
Jel se vi zajebavate il ste ozbiljni?

Možda će zvučati šokantno, ali znate li da je zemlja ustvari okrugla?!?
[ Ankalagon the Black @ 07.01.2011. 22:07 ] @
Jbg, to jeste sve gradivo iz osnovne skole. Mozda je bio bolestan pa nije bio na tom casu
[ hexdecimal1989 @ 02.06.2011. 16:07 ] @
Otkud znas da je okrugla? mozda je ravna ko tepsija... jel si nekad video planetu Zemlju iz "svemira"?

Sve treba uzimati sa rezervom...TV vise ne gledam.
[ gigamg1 @ 04.06.2011. 19:48 ] @
@odin
Stvarno me fascinira kolicina tvoje ironije

hmm....... Neko nam je ovde previse paranoican i previse ceni svoje ¨prkno¨.

Mislim, sve je to lepo al si nasao pogresnu zemlju za promociju. Mi nemamo sta da izgubimo kao neke paranoicne zemlje pa nam samim tim strah od umiranja jeste stran.
Jesmo li mi bas sigurni da sirenje opste paranoje nije kaznjivo delo?
Uzdravlju!

PS: YOU ARE ALL GOING TO DIE!

Evo malo boljeg stiva link
[ triac @ 04.06.2011. 20:39 ] @
Stvarno ne vidim potrebu za nekim prezivljavanjem, sta cemo kada prezivimo...da se nastavimo prckati ko voluharice

Sta postizemo prezivljavanjem sem trosenja resursa Zemlje ?
[ Miroslav Jeftić @ 04.06.2011. 20:40 ] @
Baš... ako neće biti neta, taksija, kole iz frižidera i tako to, zašto bih uopšte pokušavao da preživim? Nije vredno truda
[ hexdecimal1989 @ 05.06.2011. 17:32 ] @
haha..znaci spremite neku pilulu cijanida, posto, ocigledno, pre biste se ubili, nego pokusali...