[ ramar @ 27.12.2010. 17:41 ] @
Kao sto naslov govori. Imam instaliran samo SUSE na laptopu, hocu da instaliram Windows XP. Prilikom boot-a sa CD drive-a, SUSE naravno, ne vidi disk. Ako pokusam da podignem Win sa CD-a, preko SUSE interfejsa, naravno, izbacuje gresku, sto je i logicno.

Siguran sam da je moguce da prvo uninstaliram SUSE, pa onda Windows, pa onda, preko windowsa opet SUSE. Zanima me da li ta operacije moze da se zobidje?

Unapred hvala.
[ HeYoo @ 27.12.2010. 18:01 ] @
Kakvog SUSE interfejsa? Da bi bootovao neki cd/dvd/usb potrebno je podesiti bios.
Mozes sacuvati SUSE i bez brisanja instalirati windows. Pitanje je sad da li imas slobodnu particiju ili mesta na disku da bi instalirao windows.
Napisi detaljnije kako ti je particionisan disk. Mozes prekopirati sta ti komanda (terminal SUSE-a) fdisk -l vraca
[ combuster @ 27.12.2010. 18:16 ] @
Ako instaliras XP posle SuSe-a, XP ce ti prepisati MBR i izgubices grub pa ces moci samo Windows da podizes - sve dok ne reinstaliras grub preko SuSe live cd-a. Naravno, kao sto HeYoo rece treba ti i slobodna particija za XP.
[ ramar @ 27.12.2010. 23:17 ] @
Ako pod "podesiti bios" mislis na podesavanje da primarni boot bude sa CD,DVD, vec sam probao. Jednostavno ne dize.
A sto se tice prostora, verzija, itd...:

SUSE Linux
release 11
Kernel Linux 2.6.32.9-0.2.5-pae
GNOME 2.24.1

Available disk space: 203.9 GiB

Masina je Celeron(R) Dual-Core CPU T3500 @2.10 GHz

Unapred hvala.
[ combuster @ 27.12.2010. 23:30 ] @
Ne, mislila je na izlaz od komande koju kucas u terminalu

fdisk -l

Ako si podesio da ti primary za boot bude cd/dvd i opet ti ne podize instalaciju Windowsa onda ti disk sa Windowsom ne valja. Koji je laptop u pitanju ?
[ SLK021 @ 28.12.2010. 00:39 ] @
Moras nam napisati kako ti je isparticionisana instalacija SUSEa.
1.
U slucaju da je /home folder na drugoj particiji imas lak posao. Slobodno obrises root particiju napravis mesta za Win, instaliras ga pa ponovo SUSE. Pri instalacji SUSE ce prepoznati /home folder i usera na njemu tako da ce ti ostati svi fajlovi cak i pozadina na desktopu koja je bila
2.
Ako nemas srece da je razdvojeno particijama, u YASTu imas backup pa se mozes igrati sa tim. Poseduje dosta opcija pa vidi koja ti najvise odgovara

Ne pada mi vise na pamet ako se setim javicu

Poz

P.S. ako ti Win u nekom trenutku obrise MBR, ubacis SUSE disk i popravis GRUB, tako da nije problem...
[ zoranix @ 28.12.2010. 07:34 ] @
@ramar, openSUSE i njegov YAST su upravo ono što ih čini najviše prepoznatljivijim od drugih distribucija. Nije ti potreban nikakav konzolni "alat", već samo uđi u YAST (ukucaj root lozinku!), otvori System sekciju s leve strane i u njoj identifikuj, na desnoj strani, program Partitioner. Pozovi ga, na "Yes/No" pitanje odgovori sa "Yes" i tu sada možeš lepo da podesiš particiju koju želiš.

Pretpostavljam da ti je najveća (da, ona je najpogodnija za "smanjivanje") partcija koja je montirana na "/", ili "/home". Recimo da je u pitanju "/home", klikni na nju i u dnu forme pojaviće ti se dugme "Resize". Prethodno proveri popunjenost particije (na desktopu, imaš "My Computer", otovori ga i videćeš koliko ti je koja particija popunjena...), jer ne vredi smanjiti je previše.

Prazan prostor dobijen promenom veličine particije možeš iskoristiti za neki Windows, mada ti ja toplo preporučujem da instaliraš VirtualBox i da u njemu pokreneš virtuelno željenu verziju Windows-a. Tim postupkom ne rizikuješ ništa, a dobijaš, relativno, dobru funkcionalnost i upotrebljivost Windows-a.
[ ramar @ 03.03.2011. 22:48 ] @
Hvala na savetima ali ne polazi mi za rukom. Malo se i bojim da "cackam" jer sam pocetnik za Linux. Nije uopste particionirano kako mi vi sugerisete. (detaljnije ispod) Mozda bi bilo najbolje i najbezbednije da prvo potpuno uklonim SUSE. Da racunar ostane bez OS-a, pa bi posle trebalo da mogu da ga podinem sa Windows CD-a. Nadam se? Glavno pitanje je sad, kako da potpuno uklonim SUSE i da li je moguce ovo uraditi? Unapred hvalaPartitioner

/dev/sda 232.89 GB
/dev/sda1 10 GB /var/adm/autoinstall/repo Kernel
/dev/sda2 2.01 GB swap ID
/dev/sda3 25 GB / Kernel
/dev/sda4 195.87 /home Kernel


[ ramar @ 23.03.2011. 14:18 ] @
Resen problem. Hvala