[ cncartdizajn @ 28.12.2010. 13:13 ] @
Imam bazu podataka koju sam umrežio na više računara.Ona funkcioniše na dva računara bez ikakvih probelma.Da li je potrebno neko posebno podešavanje za recimo 6 računara koja bi radila u istom trenutku sa njom?
[ captPicard @ 29.12.2010. 08:03 ] @
Ako radi na 2 ne vidim razloga da ne radi na 6 (samo provjeri sa koliko max računala može Access raditi, ako se ne varam je 10).
[ Trtko @ 29.12.2010. 08:18 ] @
Ako ti je baza na kompjutoru gdje je operativni sistem Win XP onda će se
moći maksimalno spojiti na bazu 10 korisnika, a ako je baza na nekom serveru
onda nema ogranićenja, tj .. ti sam kažeš koliko maksimalno se može spojiti korisnika na bazu
[ smal @ 29.12.2010. 09:10 ] @
Da (opet) napomenem da se ograničenje od 10 konekcija ultra lako pravazilazi. Postoje brojni alati kojima se to može odraditi, na pr: xp-antispy
[ banem @ 29.12.2010. 10:12 ] @
Citat:
captPicard: Ako radi na 2 ne vidim razloga da ne radi na 6 (samo provjeri sa koliko max računala može Access raditi, ako se ne varam je 10).

Fizički limit je 255.

U stvarnom životu maksimalno 20, a zavisi od veličine baze, broja tabela, količine podataka.... često se desi i da su dva klijenta previše, tj. da baza radi presporo.

Access NIJE klijent-server baza podataka. To što može da simulira rad u mreži, ne znači da ga treba takvog i koristiti, osim - izuzetno.

U vašem slučaju, razlika između dva i šest računara zna da bude značajna, jer - evo jedan primer - svaki put kada jedna od tih radnih stanica hoće da vidi JEDAN zapis, mora da povuče celu tabelu sa "servera" i na radnoj stanici obradi upit i izdvoji taj jedan zapis. Razlika je kada to čini dve i kada to čini šest radnih stanica.

Dakle, ako hoćete pravu klijent-server bazu podataka sa Access interfejsom, prebacite podatatke u SQL bazu (SQL Server Express, PostgreSQL, MySQL...). Kod ovih baza, upit se obrađuje na serveru i kroz mrežu se "gura" samo taj jedan zapis. Utisak je takav, da iako imate 200 radnih stanica koje rade istovremeno, da se sve odvija trenutno.

Access backend u mreži je nužno zlo kojeg treba izbegavati kad god je to moguće.
[ cncartdizajn @ 29.12.2010. 13:53 ] @
Hvala na odgovorima.Interesujeme na koji način da acces bazu prevedem u SQL bazu ?I koja je procedura daljeg rada jedne takve baze.
[ Trtko @ 29.12.2010. 15:54 ] @
Nebi se baš složio da je "nužno zlo", ako je frontend program, kompajliran, preveden u *.mde
troduplo se brže spaja na backend bazu, no da postoji boljih baza... istina je.

Većina ljudi griješi što radi sa *.mdb bazom , koja nije kompajlirana, a i nisu varijable definirane u samome programu.

Ovo govorim iz vlastitog iskustva, a spajao sam se preko accessa i na Msql , Oracle.

I opet ovisi za što je program i baza namjenjeni