[ Popac86 @ 01.01.2011. 17:55 ] @
Pozdrav ljudi! Kao što sam napisao i u naslovu zanima me koji konverter da koristim pri kompresiji avi-ja u mkv format? Čini mi se da je mkv jako popularan i sve popularniji format jer omogućava visok kvalitet video materijala a pri tom veoma malo zauzima prostor. Rekao bih nekih 4 mb po minutu video sadržaja. Ovome svedoče i sve veći broj filmova koje nalazimo na internetu pa tako film od 90 minuta zauzima svega 350 mb uz odličan kvalitet. Kako im uspeva da toliko kompresuju, koji converter po vama oni koriste, kako ga podese?? Da li to može ovde neko da pojasni i da postavi neki tutorijal? Zanima me i to da li je mkv trenutno najekonomičniji format misleći na odnos velična/kvalitet fajla?
Obzirom da je 01.01.2011 želim svima da poželim srećnu novu godinu i nastupajuće praznike!
[ mulaz @ 01.01.2011. 19:26 ] @
mkv je samo container, unutra mozes sasvim isto da zapakujes isti video stream kao sto mozes u .avi, sa istim kodecima i za zvuk i za sliku.
[ Popac86 @ 01.01.2011. 20:33 ] @
okej, hvala na odgovoru ali ja i dalje ne znam kako da spakujem u taj kontejner moje filmove od 700 mb u filmove od 350 mb.
[ packypfc @ 01.01.2011. 22:58 ] @
StaxRip sa DivX 8 Pro kodecima. Nesto najbolje od konvertera sto sam probao.
[ Popac86 @ 06.01.2011. 11:02 ] @
Hvala članovima packypfc i mulaz što su se uključili u temu i pokušali da mi pomognu. Čini mi se da ovaj forum generalno ima problem jer i kada neki članovi znaju da reše problem njih mrzi da pišu, a možda se niko ovim do sada nije ni bavio...
Packypfc želeo sam da probam taj vid kompresije ali nigde na netu nisam mogao da pronađem divx 8 pro codece tako da je to otpalo kao opcija. Međutim na stranim forumima sam pronašao rešenje za moj problem i sada ću probati da izložim rešenje na srpskom jeziku korak po korak.

1. Instalacije i updejtovanje: (sve je Free tako da mislim da nije problem što javno kačim linkove)

Neophodni kodeci i programi:

Download links:


.net framework 2.0 (ako ga već nemate instaliranog), Megui konverteru je neophodan Microsoft .NET Framework 2.0 da bi radio bez problema.
Code:
http://www.microsoft.com/downl...AB15C5E04F5&displaylang=en

Ako nemate .net framework instaliran pojaviće vam se jedna od ove dve greške:
1. megui.exe - Application Error - The application failed to initialize properly (0xc0000135). Click on OK to terminate the application.
2. .Net framework initialization error.

K-Lite Mega Codec Pack:
Code:
http://www.codecguide.com/download_k-lite_codec_pack_mega.htm

Codecs, prva i možda najvažnija stvar u ovom procesu...
Prvo njega skinite i instalirajte.


Avisynth:
Code:
http://www.free-codecs.com/download/AviSynth.htm

Avisynth, druga veoma bitna stvar.


Nero Audio Codec:
Code:
http://www.nero.com/eng/downloads-nerodigital-nero-aac-codec.php

Audio codecs (Nero Digital Audio) treća bitna stavka, korišćenjem ovog kodeka se dobija mnogo. Objašnjenje kako ga koristiti, kasnije.

meGUI (main program):
Code:
http://sourceforge.net/projects/megui/

instalirajte MeGUI, updejtujte ga. (mora se updejtovati i apdejt se pokreće automatski po pokretanju programa! Instalirati sve što je ponuđeno!)

Poslednju x264.exe version skinite ovde http://x264.nl/ : (ima više i naprednije opcije nego one koje se dobijaju MeGUI apdejtovanjem, samo ga zamenite C:/meGUI/tools/x264.exe)
Proverite da li ste skinuli odgovarajuću verziju za vaš windows (Windows XP, Windows Vista, Windows 7) proverite da li je on x86 (32bit) ili 64bit verzija, a to , naravno, zavisi od procesora (CPU). 64bit procesori imaju više operacija od x86 (32bit) verzije, navodno meGUI radi brže sa 64bit x264.exe (biblioteku), mada ja nisam probao, mada x86 verzija x264.exe radi dobro na 64bit systems, 64bit x264.exe ne radi na x86 (32bit) sistemima. Ne mogu da se zamaram sa 64bit sistemima (Windows) to je mukotrpan posao zbog 64bitnig drajvera za svaku komponentu pojedinačno.


Moj sadašnji profil koji ja koristim (HQ-Slow, Slower etc. su uključeni):
Code:
http://www.megaupload.com/?d=871Q5Q35


2. Otvorite i kreirajte Avisynth


Kada pokrenete program, File/Open your source film,
(SOURCE (izvor) mora biti dobrog kvaliteta -- HD, HDrip, DVDR, DVDrip ili poslednja R5 LINE --, nisam pokušavao sa lošijim kvalitetom videa za obradu) ako vas upita da kreirate AVS file, koji je potreban radi promene veličine, kropovanja.. Samo untick/unselect the Resize, ali ne preporučujem da se zamarate promenom veličine videa već zadržite izvornu rezoluciju.
Only HD and DVDR need to be resized and cropped!3. x264

Kada ste sigurni da je codec x264 i container/extension/File Format u MKV, koristite HQ Slower profile (potrebno je neko vreme za kodiranje, na dual core procesorima oko 2 sata) ili čak HQ slow (nije mnogo brže ali sa manje komandnih linija). Eksperimentišite, možda pronađete bolji profil od HQ slower ali ako ne želite da se zamarate koristite HQ slower.
I was testing Sharktooth's custom profiles that can be found here:

4. Audio


odaberite codec da bude NDAAC (Nero Digital Audio Codec) Koristite profil NDAAC-HE-64kbs, onda kliknite Adaptive bitrate i odaberite neki u opsegu od 30-50kbs (dovoljan je za pristojan kvalitet zvuka i izuzetno veliku kompresiju!) ili možete uzeti LAME MP3, idite u config, nema ovde mnogo stvari koje možete promeniti sem bitrate 128 do 80 (ispod toga nemojte ići jer kvalitet već nije dobar) kliknite OK.
NDAAC (Nero Digital Audio) je jedan od najboljih kodeka, verovatno čak i bolji od LAME a razlog je što može da uradi visoku audio kompresiju uz očuvanje pristojnog kvaliteta.
Kada ste skinuli nero audio codecs, kopirajte sve fajlove (neroAacDec.exe, neroAacEnc.exe, neroAacEnc_SSE.exe, neroAacTag.exe) izdvojene iz direktorijuma (win32) u C:/Program Files/MeGUI/. Ne kopirajte čitav direktorijum, samo fajlove.


5. Finalni korak
U donjem desnom uglu imate "Autoencode" karticu. Kliknite na njuIzaberite Container da bude MKV (ako već nije). Ovo je mesto gde možete podesiti konačan bitrate izlaznog filma. Kliknite "average bitrate" opciju i ukucajte željeni bitrate(na primer: 500kbs total, 450kbs ide za video sa 50kbs za audio, naravno ako je audio setovan na 50kbs. Ako je zvuk setovan na viši kvalitet onda opada video kvalitet),u zavisnosti od trajanja filma i vaša veličina i birate će varirati.


Sve to imate i na youtube da vidite kako u stvari funkcioniše u praksi.
http://www.youtube.com/watch?v=IO41y8_Nbho