[ Fermion @ 06.01.2011. 13:40 ] @
[ Fermion @ 06.01.2011. 13:40 ] @
[ Sini82 @ 06.01.2011. 22:57 ] @
[ Fermion @ 06.01.2011. 23:14 ] @
U zadatku to nije naglašeno, ali koliko sam ja shvatio [...] označava ceo deo, a ne zagradu pa je broj iz skupa prirodnih.
[ petarm @ 07.01.2011. 17:01 ] @
[ Sini82 @ 07.01.2011. 18:18 ] @
Citat: Fermion: U zadatku to nije naglašeno, ali koliko sam ja shvatio [...] označava ceo deo, a ne zagradu pa je broj iz skupa prirodnih. Uglasta zagrada [...] nije oznaka za cijeli dio. Oznake su drugačije, za donji cijeli dio ![]() ![]() [ Fermion @ 07.01.2011. 18:39 ] @
Ja sam uvek koristio oznaku [] za celi deo, a {} za ono decimalno...
U knjizi je dat izraz u tačno takvom obliku kakvim sam ga ja ovde postavio. Obična uglasta zagrada. I misli se na ceo deo koliko sam shvatio po rešenju. Uostalom da je ovo zagrada bila pi potpuno suvišna. [ petarm @ 07.01.2011. 19:09 ] @
Ja sam koristio tu oznaku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Fermion @ 07.01.2011. 19:26 ] @
Da, ovo u zadatku je sigurno ceo deo. Tačnije najveći celi broj manji od onog u zagradi. Odredio sam to i na osnovu rešenja. Ali tamo koriste rekurentne jednačine, ja bih hteo bez toga.
[ Farenhajt @ 07.01.2011. 19:30 ] @
[ Fermion @ 07.01.2011. 19:37 ] @
Citat: Farenhajt: Da li se njihovo rešenje svodi na uočavanje da je ![]() Da. Posle se postupak malo razlikuje, ali to je glavna ideja. Saću da prepričam rešenje, ali kao što rekoh, mene interesuje da li postoji neko drugo bez rekurentnih jednačina. [ Fermion @ 07.01.2011. 21:13 ] @
Evo kako sam ja razumeo njihovo rešenje:
Označimo ![]() ![]() Nađimo kvadratnu jednačinu čija su rešenja ![]() ![]() ![]() Iz Vietovih veza: ![]() ![]() Ovo je karakteristični polinom za linearnu rekurentnu jednačinu: ![]() ![]() Pomeranjem indeksa: ![]() ![]() Rešenje ove jednačine je: ![]() Sama rekurentna veza naravno ima smisla za ![]() Za n=0 i n=1 izračunaćemo vrednost ![]() ![]() ![]() Koristeći vezu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatak pri deljenju broja ![]() ![]() Ti ostaci iznose: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() S obzirom da postoji ponavljanje članova, odnosno ![]() ![]() ![]() To znači da je ![]() ![]() ![]() Posto je broj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E sad, ja sam njihovo rešenje koje je stalo na 8 redova u knjizi, prilično interpretirao, pa je ispalo ovakvo dugačko, eventualne greške su sigurno moje :). Nisam koristio ni uvek iste oznake. Ipak suština je u rekurentnim vezama i periodičnosti onih ostataka. Zadatak sam inače našao knjizi "Uvod u teoriju brojeva", (sveska 15 iz "Materijala za mlade matematičare), na strani 9, zadatak 38, sa već pomenutog takmičenja, autori knjige su Vladimir Mićić, Zoran Kadelburg i Dušan Đukić. Eto, pa ako imate neke ideje kako ovo da se uradi bez rekurentnih veza iznesite ih. [Ovu poruku je menjao Fermion dana 07.01.2011. u 22:47 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Fermion dana 07.01.2011. u 23:23 GMT+1] [ Fermion @ 07.01.2011. 22:07 ] @
Citat: Farenhajt: Da li se njihovo rešenje svodi na uočavanje da je ![]() U tom slučaju se za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sad da razjasnim u kom smislu se svodi na: ![]() Na kraju onog rešenja se u jednom koraku dobije: ![]() Ovo je naravno ekvivalentno sa pomenutom jednakošću. Mada mi nije jasno kako doći do nje bez toliko dugačkog postupka kakav sam izložio, moram reći - svaka čast na opažanju. Sjajno rešenje. [ Fermion @ 08.01.2011. 21:42 ] @
Citat: petarm: Evo jednog zabavnog zadatka ZAD Dat je izraz ![]() Sava i Vlada naizmenicno zamenjuju po jednu zvezdicu sa ![]() ![]() ![]() Može ![]() Evo i kako. Prvo primetimo da je ![]() To znači da je ![]() ![]() Najpre Sava treba pored jedinice da stavi + ili -. Na svaku Vladinu izmenu Sava mora da upotrebi isti znak, i da ga stavi uz trojku čiji je eksponent veći ili manji za tri od eksponenta broja koji je Vlada odabrao. Na taj način će se stalno dobijati vrednost ![]() Pošto će se tako stalno dobijati parovi deljivi sa 7, njihova suma će isto tako biti deljiva sa 7. Ipak ostaje na kraju ona jedinica ispred koje je Sava stavio odgovarajući znak u prvom potezu, pa će broj biti kongruentan ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|