[ yuguar @ 07.01.2011. 15:10 ] @
Za pocetak srecan praznik svima ! E ovako . Kupio sam mali strug ..polu norton. Znaci menjaju se zupcanici da bi se menjali koraci za rezanje navoja medjutim to nije problem . Problem je smanjiti brzinu . Na motoru (koji je naknadno montiran-nije original ormar i motor) vec ima trostruka remenica , medjutim najmanji odnos je i dalje prevelika n za rezanje navoja u celiku . A sad info . Ovo je vrlo mali strug ..40 cm radna duzina a precnik obrade 18 cm pa je stavljen 0.25kw trofazni asinhroni bez kliznih prstenova 8) i sa njim za ovih mesec dana nije bilo problema pa mislim da ne mora jaci. Broj obrtaja je ako se secam dobro 1500 ali to cu proveriti u nedelju pa javiti sve sa plocice. Za sad ima samo prekidac za promenu smera . Ono sto meni treba je da bude kao kod velikog struga ...da menjam brzinu na rucicu kontinualno. Ja sam zamislio da napravim kutiju sa grebenastim i potenciometrom i taj pot vezem na koju god potrebnu elektroniku da bi se smanjila brzina dok je strug u pogonu . Ovo sto sam citao o freq pretvaracima je da imaju stepene frekvencija a ne kontinualno tj 4 , 5 zadatih polozaja/brzina... gresim li ? Soft start je ql dodatak mada nepotreban jer ovo nema futer od 40 kila pa ne iskacu zastite kod upustanja istog. E sad zna li neko gotov uredjaj a da ne kosta 500 evropljana ili shemu nekog sklopa koji bi mogao sam napraviti...lemilica ploce i komponente nisu problem znam dosta o elektronici i u mladosti sam svasta pravio . Hvala unapred za pomoc . Pozdrav Goran. |