Nikada ne projektuj mrezu po principu sta sad imas. Evo kako ja to radim za small business okruzenja, pa ce biti korisno jos nekome...
- Odaberes prvo centralnu lokaciju. Ideja je da tu moze da stoji sva bucna oprema. Idealno, tu se postavlja razvodni orman, moze pravi, moze i mali na zid, mada ovi na zid obicno ne mogu da prime server u sebe.
- U taj orman se dovede unutra sve sto moze: Telefon, internet, kablovski prikljucci. Odatle se onda razvodi sve dalje. Ako je IP TV, tj. ako do TV-a treba mreza, jos ti je lakse. Takodje, vodi racuna da mozes da ukljucis telefon sa RJ11 prikljuckom u RJ45 uticnicu - tako da mozes samo pec kablom da prespojis sa telefonskog porta na pec panel. :D (Znaci da i telefone terminiras na neki pec).
- Po prostorijama postavljas uticnice svuda gde mislis da ce ti trebati. Obicno je neka fina mera 2-3 po prostoriji, za normalnu prostoriju. Biraj tamo gde ima smisla da stoji oprema. Ako je prostorija veca, 4-5 kutija nije nista nenormalno.
- Uticnice za wireless i sl. Stavis blizu plafona, cisto da imas. Dovoljna ti je jedna za kucu, samo odaberi neku zgodnu lokaciju.
- Svuda gde si smislio da ti treba uticnica sad promeni - i stavi duplu kutiju. Ako ti trebaju dve - stavi dve duple kutije. Kablovi se ne razvlace svaki dan i to je nezgodan posao. Ovako, ako ti za 5 ili 10 godina neka uticnica "crkne" samo prebacis u drugu.
- Biraj svu opremu na isti standard i od istog proizvodjaca. Minimum na koji vredi ici je CAT 5E, to je gigabit. Ako imas novca CAT 6A trpi 10Gbit i to ima smisla. Nemoj bacati novac na CAT 6 (bez A) i CAT 7, to je zgodna fora za industrijske hale, ne za kucu.
- Orman biraj da ti se uklopi, to je kuca... Ne znam kako se bira rack za po kuci :D. Znam jedan super - ali je skup:
APC NetShelter CX - ima i vecih.
- Aktivnu opremu biraj prema budzetu. :(