[ divac @ 11.01.2011. 17:11 ] @
Pozdrav svima, imam mali problem. Klijent hoce da iz aplikacije salje podatke o firmi, preko podrazumevanog email klijenta. Ono sto sam uradio je da sam napravio jedan string tipa string mail = "mailto:?Body=" + "Naziv: " + txtCompNaziv.Text; i pozvao funkciju System.Diagnostics.Process.Start(mail); koja salje ovaj string u mail. Ovo sve ok radi, samo je problem sto se u mailu ne pokazuju nasa slova (š,ć,č), npr preduzeće postane preduzee, itd... Da li neko ima resenje za ovo ?
[ Boris B. @ 12.01.2011. 09:57 ] @
Ovo je malo veći problem nego što izgleda. .Net framework ti omogućava tonu načina da pošalješ mail ali IMHO nijedan od njih nije dobar za 99% slučajeva.

U 99% slučajeva programer hoće da pošalje mail sa accounta trenutno prijavljenog korisnika, bez ikakvih logina i sl., baš kao da si kliknuo SendTo->Mail u exploreru. Za tu svrhu su napravili MAPI interfejs pre više od 10 godina koji je radio posao i sa Outlookom i sa svim klijentima koji podržavaju/implementiraju MAPI. Medjutim MAPI nije podržan u .Net-u, što sam nedavno saznao. Iako možeš da PInvokuješ MAPISendMail, on ne sme da se koristi zbog toga što MAPI radi čudne stvari sa memorijom procesa (koja je Managed u .Net slučaju), što dovodi do a/v grešaka i sličnih. Ostale varijante za mailove su apsolutno neprikladne za klijentske aplikacije (WebDAV, CDOEX) ili zahtevaju Outlook čak specifične verzije (Outlook WebServices zahteva Outlook 2007). Sirovi SMTP ne dolazi u obzir zbog credentials-a trenutnog korisnika, otvaranja portova na klijentu i slično.

Jedino rešenje koje vidim da će 100% da radi je da napišem unmanaged program u (C++, Delphi) koji će da radi MAPI u svom procesu, i onda pozivam taj program iz .Net programa. Ako neko ne predloži bolje rešenje napisaću taj programčić i objaviću ga ovde, pošto mi i tako treba za program na kome trenutno radim.
[ component @ 12.01.2011. 12:37 ] @
Ja sam na ASP.NET-u to ovako radio:
Code:
MailMessage message = new MailMessage();
message.From = "[email protected]";
message.To = "[email protected]";
message.BodyEncoding = Encoding.UTF8;
message.BodyFormat = MailFormat.Html;
SmtpMail.SmtpServer = "tvoj mail server";
message.Subject = "naslov poruke";
message.Body = "neka poruka... može i naša slova";
SmtpMail.Send(message);


druga varijanta (novija) je:
Code:
MailMessage message = new MailMessage();
message.From = new MailAddress("[email protected]", "Pera");
message.To.Add(new MailAddress("[email protected]"));
message.BodyEncoding = Encoding.UTF8;
message.Subject = "naslov poruke";
message.Body = "neka poruka... može i naša slova";
message.IsBodyHtml = true;
SmtpClient client = new SmtpClient("tvoj mail server");
client.Send(message);


Sve mi lepo radi. I čak i ruska ćirilica. Mail server koji sam koristio je Microsoft Exchange Server.
[ Boris B. @ 12.01.2011. 14:06 ] @
To je u redu za server-server slanje (npr. ASP.Net) kada uvek znas deployment environment za aplikaciju koju pises. Problemi nastaju kad hoćeš da šalješ sa klijenta (user credentials, parametri servera, portovi na klijentu...). Za klijente je daleko bolje koristiti MAPI, odnosno mail account koji je definisan u Windows-u, jer njega koristi i Outlook odnosno šta god da ima podešeno kao mail klijent.
[ divac @ 12.01.2011. 15:07 ] @
@component probao sam to resenje, jer sam nasao puno takvih predloga na internetu, ali je problem SmtpClient client = new SmtpClient("tvoj mail server"), tj ovo sto je Boris rekao. Jedino mozda napraviti formu u koju bi se upisivali podaci servera, ili staviti to u opcije.
Tako da Borise, cekam tvoje resenje... Takodje sam razmisljao o varijanti da podatke prebacim u pdf, pa da ga prosledim kao attachment...
Za sada mi ostaje da im kazem da privremeno ne koriste nasa slova, u pitanju je samo jedna forma u koju se upisuju podaci o firmi...
[ divac @ 02.02.2011. 23:32 ] @
Primetio sam jednu vrlo cudnu stvar. Naime, na nekim kompovima sve radi kako treba, znaci izvozi nasa slova u Microsoft Outlook. Dok npr. na mom lap topu, nece. U cemu generalno moze biti problem ? Da li ima neke veze sa operativnim sistemom, ili nacin na koji je OS podesen. Ili mozda neko podesavanje u outlook-u, ili samom .net-u. Stvarno mi nije jasno...

Jos samo da dodam, na Windows 7 Ultimate mi je izbacio nasa slova, na Win 7 Home Premium nista, na XP SP3 zamenio je š sa s, đ sa d. Na sva 3 kompa je Microsoft Outlook i .net 3.5. Pokusao sam i da menjam framework-ove, ali sve je isto. Kao da nije problem do .net-a

[Ovu poruku je menjao divac dana 03.02.2011. u 00:47 GMT+1]
[ Boris B. @ 03.02.2011. 00:18 ] @
Možda ima veze sa windows podešavanjem "Language for non-unicode programs" iliti "System locale" na Win7 (Control Panel -> Region and language -> Change system locale), trebalo bi da bude Serbian ili sl.

I izvini što ti nisam poslao taj mail sender, ali u međuvremenu su mi se u firmi promenili prioriteti i prešao sam na nešto deseto... Javi ako ti ovaj language završi posao za tu mailto: kombinaciju.
[ divac @ 03.02.2011. 16:53 ] @
Uspeo sam delimicno, tj bio je ukljucen Serbian latin, izmenjao sam sve varijante srpskog, i dalje je gutao slova. Posle toga sam video na ovom kompu koji ima Win7 Ultimate da je namesten engleski (USA), pa sam prebacio na engleski, i sad pretvara đ u d, š u s, al bar ne guta slova. E jos treba otkriti sta je na ovom kompu ukljuceno pa da moze da preusmerava i nasa slova. Inace na njega je instaliran Win7 na srpskom, ja sam posle dodao engleski, tako da je moguce da su neka podesavanja u pitanju.
[ Boris B. @ 04.02.2011. 08:59 ] @
Jel si siguran da si podesio pravo podešavanje? Imas screenshot u attachmentu.

Kad kod sebe idem na Start->Run i upisem mailto:?Body=šđčćž otvori mi outlook i lepo ispiše naša slova.
[ divac @ 04.02.2011. 16:08 ] @
Bas sam tu opciju menjao. Probao sam sve vrste Serbian Latin, cak sam probao i Croatian, i u svim slucajevima guta slova. E sad, promenio sam podesavanje i na kompu sa XP-om, i sad i tamo radi kako treba. Zakljucak koji se namece je da sve radi lepo na piratskim "prozorima", a problem se javlja samo na legalnom :)