[ anakin14 @ 12.01.2011. 00:25 ] @
| e ovako, napravio sam POS program koji podakte belezi u bazu i salje ih na fiskalni printer radi stampanja fiskalnog racuna. E sada bih da napravim jednu aplikaciju koja ce biti instalirana na kucnom racunaru i koja ce pratiti promene u toj bazi.
aplikacija treba da bude prosta, da ima samo par textboxo-va koji se menjaju pri svakoj promeni u bazi (ukupna suma,kolicina, suma po kategorijama...)
pitanje broj 1. Kako da najbrze ovo uradim? razmisljao sam da ugradim timer i na svakih 5 secundi recimo da ponovo citam query iz baze. Da li je ovo dobro resenje?
pitanje broj 2. Posto oko ovoga ne znam nista, molio bih nekoga samo da mi da smernice.
Oba kompjutera ce biti prikacena na internet. Kako da napravim to remote citanje baze?
Mada ovo pitanje je pre za neki podforum vezan za mreze ali sigurno i ovde postoji neko ko moze pomoci!
puno hvala!!!
|
[ pl4stik @ 13.01.2011. 08:50 ] @
Citat:
anakin14: ...Oba kompjutera ce biti prikacena na internet. Kako da napravim to remote citanje baze?...
Prva varijanta bi bila web sajt koji pokazuje podatke iz baze tako da mozes da mu pristupish odakle hoces. Problem moze da ti predstavlja ako nemash staticku IP adresu ali to resava no-ip.com.
Druga varijanta je da taj web sajt pravish kao data layer tj. kao web servis tako da samo dodash web reference u svoj projekat i koristish kao da radish sa bazom u lokalu.
Have fun

[ dejanet @ 13.01.2011. 09:33 ] @
za 1. , da to je ok resenje. Osim query-ija mozes da pustas i citanje webservisa ili texta preko http-a, sto ti zavisi od toga kako resis pod 2
za 2. zavisi koju bazu si koristio za izradu programa, tj. da li je neki a) sql server tipa (ms sql, my sql,postgre...) ili b)"desktop" baza tipa (access, sql compact, sqllite..).
Ako je pod a) onda ti je najlakse da pustis port te baze kroz firewall i da se nakacis direktno od kuce preko tvog programa(connection stringa) i da cepas query preko timera.
Ako je pod b) znaci desktop baza, onda od mnogobrojnih resenja, po p.s.-u je da implementiras webservice, a nesto jednostavnije da napravis jednu empty webstranu koja ce na poziv da salje response text(rezultat), koji moze da bude npr. csv(comma separated) ili vec kako ti lakse, pa da ga program za prikaz na drugom kraju zice pretvara u podatke citljive za grid npr. U oba slucaja moras da dignes webaplikaciju na Internet Information service.
Takodje za b) (desktop baza) resenje moze da bude vpn(virtual private network), pa da pristupas bazi preko foldera(u connection stringu), siguran sam da postoji ok resenje i za ovo, sto znaci da mozes da cepas i preko query-ija..
[ pl4stik @ 13.01.2011. 19:22 ] @
Citat:
dejanet: Takodje za b) (desktop baza) resenje moze da bude vpn(virtual private network), pa da pristupas bazi preko foldera(u connection stringu), siguran sam da postoji ok resenje i za ovo, sto znaci da mozes da cepas i preko query-ija..
Ovo moze da bude jako stresno, mnogo je lakse da ubacis web layer u igru
U svakom slucaju uvek gledash da napravish i razdvojish slojeve npr. napravish client projekat i dodash josh WCF service proj. i web projekat (moze i jos jedan npr. taj POS). Servise napravish da rade CRUD u bazu, to je i jedino mesto koje radi sa bazom/ama, a u ostale projekte referencirash service kao datasource i cepash
As simple as that

Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.