[ srdjan_m @ 12.01.2011. 13:13 ] @
Pozdrav svima
Imam "mali" problem pa ako ima ideju šta raditi...
U svakom slučaju, na novom računaru (Windows 7 professional) je instaliran SQL 2005 Express kojem se pristupa putem VB6 aplikacije. Stvar je u tome da se pri svakom pokušaju pristupa bazi (kako lokalnoj tako i onoj na serveru-takodje SQL 2005 Express) sa tog novog računara putem VB aplikacije dobija greška "Could not establish connection". Nasuprot tome, sa bilo kog drugog računara (Win7, WinXP, Vista) u mreži se bez problema logujem kako na bazu na serveru tako i na tom novom "problematičnom" računaru putem iste aplikacije tj. sve funkcioniše normalno osim na tom jednom računaru odakle ne mogu da pristupim ni lokalnoj ni udaljenoj bazi.

Odrađena su sva potrebna podešavanja za daljinski pristup bazi i to, kao što sam rekao, radi sa drugog računara, isprobavano je i kompletno isključenje firewalla kao i isključenje firewalla nad portovima 1433 i 1434 (iako je po defaultu podešeno da SQL sluša sve portove),...Deluje da neki servis na lokalnom računaru pravi problem ili možda sama instalaciona verzija windowsa.

Hvala
[ Fedya @ 12.01.2011. 13:39 ] @
Da li se sa problematicne masine moze 'ping'-ovati serverska? Ja sumnjam na problem u samoj mrezi (npr IP problematicne masine je u drugom subdomenu ili je razlicita workgroup-a).
[ Dusan Kondic @ 12.01.2011. 13:47 ] @
Zbunjuje me to što neće da se nakači ni na lokalni SQL.
Da li ti je u konekcionom stringu podešen neki user i password?
Pokušaj da podesiš UAC na minimum.
[ srdjan_m @ 12.01.2011. 15:07 ] @
Sa konekcione (problematične) mašine se normalno vidi ostatak mreže, a takođe se i sa bilo kog drugog računara na mreži može pristupiti bazi na problematičnoj mašini sasvim normalno tako da mreža ne bi trebala da bude problem. UAC je podešen na minimum tj. isključeno je bilo kakvo obaveštavanje. U konekcionom stringu postoji username / password i ti podaci se unose kroz vb aplikaciju. Međutim, to nije problem jer se ja na tu bazu (na problematičnoj mašini) bez problema kačim putem iste aplikacije sa bilo kog računara na mreži. problem je što sa tog računara ne mogu da se nakačim nikako ni na lokalnu ni na bazu na serveru....totalno besmisleno, da čovek poludi -:(
[ Dusan Kondic @ 12.01.2011. 17:22 ] @
Možeš li da proveriš (logovi ili slično) kakav ti tačno konekcioni string stiže do servera?
Kod jednog klijenta sam imao probleme sa regionalnim setovanjem tako da su bili
ispomerani znaci (drugi code page) iako sam podešavanja vratio na "normalno".
Problem je bio što je neko, umesto da doda English, Serbian (Cyrilic) i Serbian (Latin)
jezike, na English jezik pod US keyboard dodavao Serbian (Cyrilic) i Serbian (Latin) keyboard.
Nije mi proradilo ni posle brisanja, restarta, dodavanja, restarta itd.
Ostala je "'" na "/", "/" na "-" itd.
[ srdjan_m @ 12.01.2011. 18:18 ] @
Važi Dušane, pogledaću ujutru kad se vratim na posao kako je rešeno taj Regional Settings.
[ srdjan_m @ 13.01.2011. 07:23 ] @
Evo, isproveravao sam i Regional Settings, nazalost, sve je OK. Dodat je English, Serbian (obe verzije) i za njih odgovarajuce tastature. Ovo je connection string koji se prosledjuje bazi i takodje je OK tj. identican je onom koji se generise na svakom drugom "ispravnom" racunaru:

Provider=SQLOLEDB.1;Password=NekaLozinka;Persist Security Info=True;User ID=nekiKorisnik;Initial Catalog=nazivBaze;Data Source=nazivServera\sqlexpress

Nesto mi se sve cini da ce ici reinstalacija sistema ali sa drugom verzijom win7.
[ after @ 22.01.2011. 12:41 ] @
Da li mozes preko managment studia da se zakacis na bazu i ako ne koju ti gresku javlja.
[ srdjan_m @ 22.01.2011. 13:52 ] @
Nešto sam upao u neku gužvu tako da ovih dana nisam ništa radio po tom pitanju. Ove nedelje ću nastaviti da se "zabavljam" sa time. Preko management studia se najnormalnije kačim na bazu (e), kako lokalnu, tako i na udaljenom serveru. Ovoj problematičnoj takođe pristupam iz management studia sa drugog računara kao i iz određene vb aplikacije. Sve, kao što sam ranije rekao, funkcioniše kako treba kad se sa drugog računara pristupa toj bazi na bilo koji način, ali sa "problematičnog" računara putem vb aplikacije ne mogu da se kačim ni na lokalnu ni udaljenu bazu.
Inače, u pitanju je Win7 proff. na kojem je instaliran samo Office 2007 Ent. SP2, VB6 SP6, SQL Server 2005 Express SP3, NOD32 i ništa više.
[ Ivan452 @ 03.02.2011. 18:54 ] @
OK. Ako sam te dobro razumeo kada program koji treba da se nakaci na bazu pokrenes na racunaru na kome se i nalazi baza on nece da se konektuje.
Jel si otvorio konekciju i za 127.0.0.1 adresu u SQL Server Configuration Manager-u?
[ srdjan_m @ 04.02.2011. 13:51 ] @
Pravo da ti kažem, sve moguće sam probao i sve je bilo OK, osim što ne radi-:). Tako da sam prekjuče reinstalirao Win7 (sa drugog diska) i naravno, sve funkcioniše besprekorno.