[ zentriks @ 13.01.2011. 16:56 ] @
Pozz narode. Potreban mi je savet u vrzi ventilatora na procesoru, naime od juče je počeo na trenutke strašno da se dere tj. cuje se kao da grebe po betonu i onda prestane. Probao sam da ga čistim od prašine ali ništa nije pomoglo. Sad znam da može da se podmaže osovinica ali ne znam čime. Poručio sam nov ali će potrajati dok ne stigne, a ovaj počinje toliko iritantno da se čuje da je to strašno.
Molim za pomoć?
[ tdjokic @ 13.01.2011. 17:40 ] @
Podmazes cime imas. Dobro je neko gusce ulje, kao za automobilski motor. Dobro je dodati malo nastruganog grafita sa "mine" iz mekse olovke.

Imam jako nezgodnu situaciju - slicna pojava a ne skida mi se ventilator sa procesora jer je komplikovano i opasno, nije da bezim od posla zbog sebe. Buduci da je to rucno radjeno eksperimentalno kuciste ima na njemu milion rupa i kroz jednu od njis stalno sipam po malo ulja na taj ventilator, onako bez veze, sto bilze osovini, kroz jednu cevcicu i pomaze. Jeste da ulje malo curi po stolu, ali svaka zabava ima svoju cenu
[ zentriks @ 13.01.2011. 20:24 ] @
E sad čitam negde da ovo ulje za motore ne sme da se sipa ali šta je tu je jer ovo postaje neizdrživo...
[ combuster @ 13.01.2011. 20:35 ] @
Bagatovo ulje (ulje za sivace masine). Radi posao extra. Ja uvek kod sebe imam bocicu.
[ tdjokic @ 13.01.2011. 21:11 ] @
Ulje za sivace masine je nekada vazilo za ulje koje ne masti (tkaninu), znaci nakon nekog vremena ono jednostavno ispari, tako da se jadne snajderke nisu morale bojati na smrt da ce upropastiti neku skupocenu haljinu za tamo neku gospodju. I relativno retko je (mala viskoznost, ne retko u smislu da se tesko nalazi )

A posto se ventilatori relativno tesko skidaju (ipak treba otvarati onu kantu, pa skidati ventilator sa procesora - zajedno ili odvojeno od rashladnog tela, sto cest dovodi do potrebe nanosenja sveze paste na kontaktnu povrsinu izmedju CPU i rashaldnog tela, ja prednost dajem nesto guscim uljima plus unutra natresem grafit. Kako ko voli i sta ima ...
[ zentriks @ 13.01.2011. 21:14 ] @
Ok hvala drugar, sutra podmazujem pa šta mu bog da, biće bolje nego sad.... :)
[ dendic @ 14.01.2011. 07:19 ] @
ma ja pipsnem kap wd-40 na onu piksnu povremeno,bojim se da stavim grafitne masti da ne pojede piksnu
[ combuster @ 14.01.2011. 10:17 ] @
@tdjokic

Moguce, ali meni ventosi posle tihi mesecima. Istina, posle 4-5 meseci moram ponovo da ga nanesem. Inace sto samo ne skines ventilator sa hladnjaka, bez skidanja cele skalamerije :) Samo ne pritiskaj sa srafcigerom previse kada odvijas srafove.
[ tdjokic @ 14.01.2011. 10:51 ] @
Citat:
combuster:  Inace sto samo ne skines ventilator sa hladnjaka, bez skidanja cele skalamerije :) Samo ne pritiskaj sa srafcigerom previse kada odvijas srafove.
E, to je j...a - srafovi su dugacki nekih 5 - 6 cm, drze sve zajedno, ne moze posebno! Lako je tamo gde je rashladno telo zakaceno posebno a ventilator prisrafljen sa 4 mala srafa, ali ovo je tesko s....e. Jeste da drzi odlicno ali za skidanje je bez veze. Sa poledjine osnovne ploce je jedan jak krst od plastike, sa 4 navoja, pa se oni ogromni srafovi usrafe u to i nema mrdanja.
[ zentriks @ 20.01.2011. 18:22 ] @
Elem drugari sad imam problem druge vrste. Kupim ventilator koji je po konstrukciji isti kao i ovaj moj stari s razlikom samo što su mu lopatice okrenute na drugu stant tj levu a kod starog su bile na desnu. Dimenzije su 60*60*25 i kao takav sam ga jedva našao u loznici jer mi veći ne odgovara, jer bih tad morao da prepravljam kućište.Ventilator je chieftec af-0625s I na sebi ima 3-pinski i 2-pinski konektor. Sad kada sam ga namontirao i upalio komp cujem da ploča pišti i bios prijavljuje da nije pronađen cpu fan. Malo bolje pogledam i vidim da on ima 3 kabla koja idu u motor ventilatora,dok moj stari ima samo dva kablića koja idu u motor s tim da je treći kabal koji se nalazi na konektoru povezan sa jednim od ova dva.
Pgledajte sliku ispod.
Tako sam prepravio ovaj novi i bios ne prijavljuje nikakv kvar ali me brine to sto se sad ovaj ventilator obrće sporo u odnosu na stari i tepm u idile modu je 45-50 stepeni što je nedopustivo.
Sad ja vas pitam da li je ovaj ventilator takav, ili je drugo nešto u pitanju.
I ako ima neko neku online prodavnicu gde mogu da poručim ventilator ovih dimenzija, jer sa ovim ako nešto ne sredim ja ne smem njega ostaviti da radi na procesoru...
pomagajte...