[ cure126 @ 16.01.2011. 08:46 ] @
Pozdrav, imam laptop, acer aspire 5536 sa procesorom AMD Athlon 64 x2 QL-65 (2.1GHz), star godinu dana. Moram priznati da je procesor i cela masina uopste, dovoljno snazan za moje potrebe, ali kada radi u najjacem modu. Poznato je da laptopovi, mada i desktopovi nekad obaraju takt jezgara kako bi ustedeli na potrosnji energije, zagrevanju itd... Ali bi to valjda trebalo da se desava kada je procesor manje opterecen, a ne kad njemu padne na pamet? Meni se bas to desava, kada mi je potrebna najveca snaga, on obori takt (prosto umanjenjem mnozioca), a desava se da oba jezgra rade u "fulu", na 2100MHz, kada samo chatujem i slusam muziku. Sto je jos cudnije, to mi se desava periodicno. Nekim danima i nedeljama, naidje mu tako, a nekim radi normalno. Imam Windows 7 i nisam instalirao nikakve dodatne drajvere za procesor (nisam ih ni nasao), niti ikakav softver specijalno koji rukuje time. Imam paralelno instaliran i Windows XP i u njemu se isto desava. Takt merim programom Piriform Speccy. Desava se da hocu da gledam film u HD Ready rezoluciji, a da je mnozilac pao na 4 (ili u toku filma spadne), tako da imam dva jezgra na 800MHz (dobijem dvojezgarni Pentium 3) i jednostavno mi film secka, tako da moram da ugasim masinu i sacekam neko vreme. Inace se ne pregreva nesto, a koristim cak i postolje za hladjenje. Inace budu razne kombinacije brzina jezgara, bude tu 2100+1050, 1050+1050, 800+800... Sto je najgore, kada sam i imao garanciju, nisam mogao da ga nosim u servis, kakve sam srece, njima bi radio i oterali bi me u pm, tako da... moram sam to da resim. Ima li kakvih resenja? |