[ StORM48 @ 17.01.2011. 13:54 ] @TIMELINE

Preko četrdeset vekova stara legenda o Troji i trojanskom konju, nekada prepričavana uz svetlost sveće, a danas na časovima istorije i književnosti, govori o ratu zbog ljubavi, čiji je epilog bio krah trojanskog kraljevstva, zahvaljujući vešto izvedenoj diverziji, lukavo osmišljenom statuom konja. Prerušavanje je oduvek bio skoro savršen način za izvođenje iznenadnog napada, a u svojevrsnom obliku ga danas možemo videti na primeru aparata, koji prosto vapi da se na njega primeni ona stara, ofucana izreka... ovaj put prikladnije no ikad: „posle njega, svet više neće biti isti“. Otkud priča o Troji u prikazu aparata, lakše je shvatiti ukoliko na trenutak pogledamo spoljnu fasadu novog Nikonovog proizvoda, a istovremeno i budućeg ljubimca hiljada fotografa, entuzijasta ili profesionalaca – Nikona D7000.

Nekako u vreme kada su negodovanja fotografske javnosti, zbog gotovo kartelske podele tržišta, dostigla kulminaciju, desio se i prvi direktniji sukob između dva najveća proizvođača u foto-branši. Nikon je tada prvi put ozbiljnije udario na sam vrh konkurentske ponude, svojim D3x DSLR telom. Do tada, modeli Canona i Nikona su se malo ili čak ni malo konvergirali. To se će se ispostaviti inicijalnom kapislom i za mnoga druga nadmetanja ova dva proizvođača, čiju eskalaciju gledamo i danas.

Nestrpljivo isčekujući naslednika jednog od najprodavanijih Nikonovih aparata ikada, odličnog D90, dočekali smo nešto što bi građani planete engleskog govornog područja nazvali „major-breakthrough“ – „besnu“ fotografsku spravu, upakovanu u naizgled pitomo, malo kućište, koje se vizuelno jedva razlikuje od aparata, za čijeg se sukcesora zvanično ne odaje. Tu dolazimo i do paralele sa legendom s početka priče, čija bi analogija mogla biti odgovarajuća onome što je glavni konkurent, Canon, doživeo nakon premijere Nikonovog najnovijeg aparata, na protekloj Fotokini.

Koliko u jednom trenu može začuditi, toliko u drugom ovaj Nikonov potez zvuči zapravo sasvim racionalno – ako je do sada uložena energija bila dovoljna za izaći na kraj sa glavnim rivalom, sada, kada se broj pretendenata na visok tržišni udeo neočekivano povećao, pre svega uključivanjem Pentaxa i Sony-ja u igru, D7000 predstavlja sasvim logičan iskorak ka učvršćivanju pozicije, ali i vrbovanju korisnika ostalih sistema. A izdići se iznad proseka – pravi je recept za to.

Mač sa dve oštrice i dalje stoji, jer D7000 stvara obavezu i donju granicu podiže na znatno višu lestvicu, ne samo za konkurenciju, već i za samog proizvođača. Za kupce – to je, bez ikakvih dvojbi, radosna vest. Za konkurenciju kost u grlu, a za Nikon – pravi potez u doba recesije, u pokušaju da utihnulo tržište razmrda i zahvati značajniji deo profita.

Naravno, ovom trojanskom konju će biti potrebno više vremena da postigne svoj cilj, nego onome iz legende, a koliko će u tome biti uspešan, pokušaćemo da naslutimo u opsežnom testu.

SPECIFIKACIJE

Ako bismo D7000 po spoljašnjem izgledu mogli prepoznati kao naslednika D90, tabela sa tehničkim karakteristikama će nas bez dvojbe ubediti da novo telo deli više sličnosti sa D300s, aparatom iz višeg ranga Nikon DSLR-ova:


Tehničke karakteristike: Nikon D7000 u poređenju sa D90 i D300s

Jedna od prvih stvari koju će prosečan poznavalac prilika primetiti, bez dvojbe je – senzor. Novi senzor od 16.2 MP je već druga u nizu premijera, nakon što smo nedavno videli 14.2 MP novitet u Nikonu D3100. I niz drugih stvari privlači pažnju. Nebiranim redosledom, tu su potpuno novi AF, novi sistem merenja svetla, novo, svetlije i veće tražilo, brži rafal, nova baterija, dva memorijska slota, bolji video, ali i pojačana robustnost, upotrebom legure magnezijuma, po prvi put u telu ove klase. Jasno je da je novina i više nego što je moguće nabrojati u jednoj rečenici. Idemo detaljnije...PAKOVANJE

Svaki proizvođač „gaji“ određeni standard kada su u pitanju pakovanja, što u estetskom, što u sadržajnom smislu. Nikon D7000 nije izuzetak:


Nikon D7000, sadržaj osnovnog „body only“ pakovanja

U osnovnom pakovanju se, osim tela i poklopca bajoneta, nalaze nova EN-EL15 baterija i pripadajući punjač MH-25, široki kaiš za rame, BM-11 zaštitni poklopac displeja, USB kabl za povezivanje sa računarom, audio/video kabl, poklopac tražila, poklopac papučice blica, kratko i detaljno uputstvo u štampanom obliku, uputstvo u elektronskoj formi na CD-u, disk sa pratećim softverom i garancija. Prateći softver se sastoji od Nikon ViewNX aplikacije, kojom se nad fotkama mogu vršiti najosnovnije manipulacije, organizacija i bazična konverzija RAW snimaka. Sav softver je raspoloživ u verzijama za Windows i Mac OS.

Osim ovog osnovnog pakovanja, u ponudi je i daleko popularnija kit varijanta, sa već dokazanim AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR objektivom, koji je već godinama pratioc popularnog Nikona D90. U toj kombinaciji, ovaj standardni zum se može nabaviti pod bitno povoljnijim uslovima, nego kada se kupuje pojedinačno, te na taj način predstavlja odličnu priliku, ukoliko ne raspolažete nekim objektivima od ranije.Ostatak teksta → Nikon D7000, Test

Pozdrav
[ Zoran Rodic @ 17.01.2011. 16:41 ] @
Impresivan test!!

Ova animacija koja se odnosi na 3D-tracking, .... automatsko praćenje cilja u prostoru, najbolje govori sa koliko si iskrenog truda ušao u ovaj obiman zadatakI ovakve fotografije,.. prava retkost za videti na drugim testovima.Šta reći, osim da se ovo čita sa još jednim otvorenim tabom, u kome se nalazi TEST CANON EOS 60d

PS
Imam jedino zamerku što si isti kao i većina testera, te za fotografisanje Nikon aparata obilato koristiš Canon.
Budi jedinstven ... uzmi Nikon sledeći put

[ Slobodan Miskovic @ 17.01.2011. 18:51 ] @
No comment! Perfektno odradjen test. Ubacio sam ga na naslovnu stranu da stoji :)

Svaka cast!
[ Srđan Pavlović @ 18.01.2011. 10:09 ] @
Čestitke za prikaz / test - odlično!

Samo da je još novaca malo više..
[ misha topola @ 18.01.2011. 14:48 ] @
Svaka čast za test :)
Prava mašina od aparata.
[ beske @ 18.01.2011. 16:04 ] @
Citat:
Zoran Rodic
Imam jedino zamerku što si isti kao i većina testera, te za fotografisanje Nikon aparata obilato koristiš Canon. Budi jedinstven ... uzmi Nikon sledeći put

To bi vec mogao biti veoma riskantan potez i odvesti pricu u mozda nekom pogresnom smeru...

Za ovakve prezentacije se trazi kvalitetna fotografija, koja ce privuci kupca pre svega svojom lepotom, a Canon definitivno izvlaci to nesto najlepse iz Nikona.

Ne znam samo kako bi ispalo da je slikano sa vanvremenskim Pro 1, ali meni je i ovako sasvim, sasvim dobro.

Salu na stranu (nadam se da nece zameriti niko), i da ne zvucim tendeciozno, u nastavku cu tamo gde bi inace rado upotrebio rec NIKAD, ovog puta morati da krenem sa ODAVNO...

ODAVNO nisam video jedan ovako dobar, i detaljan test Nikona, cija mi se CAK i galerija dopala "na prvu", i to u svakom pogledu. Prvi put su mi nekako legle ove nove N boje, i zaista sam veoma obradovan tom cinjenicom, pogotovo sto je test kao takav radjen i pisan rukom jednog osvedocenog Canondzije. Tekstualni deo Autorovih testova sam odavno prestao da komentarisem, jer, jednom recju, ne znam ni sta bi mogao covek vise i da pomisli a da sam autor o tome vec nije napisao jedan ozbiljan elaborat.

Perfektno, i za nase drugare iz N tabora sasvim sigurno jedno jako, jako lepo stivo.

Pozz
[ Zarko Silic @ 18.01.2011. 16:22 ] @
A da li je sad za ocekivati da neki osvedoceni Nikondzija napravi pandan test o nekom Canonu ?
[ radisasvr @ 18.01.2011. 16:52 ] @
Cenim da ce sad da krene rasprodaja nikona D90. :)


Sto se tice ostalog... sjajan aparat, jos bolji test. Respect.


p.s. 'bem ti test kad covek nema sta ni da pita :)
[ Slobodan Miskovic @ 18.01.2011. 17:15 ] @
Imam ja :)

Da li su se pokazale opravdane price o losem AF-u i odbijanju rada posle pregleda fotki na displeju? Posto ja nisam imao takvih problema pa da vidim da li je samo kod mene sve ok ili ...?
[ StORM48 @ 18.01.2011. 17:37 ] @
Hvala svima na komplimentima i javljanju
Drago mi je da vam se sviđa test!

Slobodane, ako budeš čitao ceo test, videćeš da sam u jednom trenutku pomenuo problem sa zakucavanjem AF-a nakon pregleda slika. Meni se to desilo ukupno 3 puta, na dva aparata, u periodu od dva meseca BAŠ intezivnog i svakodnevnog korišćenja. Da se dešava - dešava se, ali je interesantno da se dešavalo samo na dva objektiva - jedan je 50-ica 1.4G, a drugi Tamron 90 macro. Ni u jednom slučaju nisam primenio recept viđen na nekim forumima (zakretanje objektiva), jer u tom trenutku nisam znao da se to nekome dešavalo, već sam ugasio aparat i ponovo ga uključio.

Mašenje fokusa i tome slično - nisam doživeo, osim sporadičnih problema sa lutanjem fokusa na 70-300 jednom prilikom (to je do stakla, definitivno). Nisam koristio ni AF fine-tune.

Pozdrav
[ tarla @ 19.01.2011. 13:21 ] @
Joj druže ne pomažeš mi ni sekunde... Kad vidim onaj aparat odmah bi spržio pare na njega a beba samo što nije došla... Možel mene neko banovati da ne mogu gledati ovo "zlo" očima...

[ Tyler Durden @ 24.01.2011. 13:54 ] @
pfff, sad si me samo opet natjerao da razmislim o kupovini ovog aparata, a jedva sam nekako odustao od toga....
[ StORM48 @ 24.01.2011. 17:09 ] @
Da još malo zakuvam:

Uh, sa D5000 bi to bio kvantni skok!

Tražilo, AF, brzina, ergonomija, LV, a i fotka
A jesam pomenuo commander mod?

Pozdrav
[ beske @ 24.01.2011. 17:31 ] @
cek, cek...

a neutralnost po pitanju boja?

zar nije bas D5000 referenca u N taboru po tom pitanju???

[ Tyler Durden @ 25.01.2011. 08:41 ] @
Citat:
StORM48: Da još malo zakuvam:

Uh, sa D5000 bi to bio kvantni skok! :D

Tražilo, AF, brzina, ergonomija, LV, a i fotka ;)
A jesam pomenuo commander mod? 8)

Pozdrav


zao si :D

baš bi mi fino legao ovaj aparat. ono što se meni mnogo sviđa prije svega jesu ove 2 nove pozicije U1 i U2 koje mogu da se programiraju.
mislim da bi mi ergonomski taman fino odgovarao, zajedno sa brzinom bi sigurno mnogo povećalo udobnost u radu.
i pretpostavljam da je kvalitet slika svakako značajno bolji.
to su stvari koje su meni kao totalnom laiku privlačne.

ono što mene malo koči kod bilo kakve nadogranje kod DX formata jeste pitanje da li će mi ikad zatrebati full frame aparat. iako znam da, realno, neće nikad sigurno nekako me to kopka ;)
[ StORM48 @ 25.01.2011. 22:25 ] @
Jesam

BTW, [url="http://nikonrumors.com/2011/01...onRumors+%28NikonRumors.com%29"]Nikon Rumors[/url] je objavio nezvaničnu informaciju i potvrdio da je senzor u D7000 Sonyjev.

Chipworks.com je objavio [url="http://www.chipworks.com/en/te...rdown-of-the-nikon-d7000-dslr/"]priču o "raskomadanom" D7000[/url], a u paketu i uvećani snimak parčeta pertinaksa, na kojem čuči senzor:U nastavku upućuju i na DxO poređenje, koje je konstatovalo praktično istovetne rezultate kao i sa Sony α580:
Code:
"http://dxomark.com/index.php/e.../0/(brand)/Nikon/(brand2)/Sony"]LINK

(url tag odbija da kreira validan link, pa zato stoji ovako)

Ne smatram ovo nešto naročitno bitnom "vešću", već čisto informativno navodim, pošto prilikom pisanja testa nisam imao ovu informaciju na raspolaganju, a Nikon je bio tvrd na svojoj "entirely designed by Nikon" frazi, prilikom dostavljanja informacija.

Pozdrav
[ Tyler Durden @ 26.01.2011. 08:16 ] @
Šta to znači?
Zašto nisu sami razvili senzor? Jel Canon sam pravi senzore?
[ Zoran Rodic @ 26.01.2011. 08:42 ] @
Citat:
Tyler Durden: i pretpostavljam da je kvalitet slika svakako značajno bolji.
to su stvari koje su meni kao totalnom laiku privlačne.
ono što mene malo koči kod bilo kakve nadogranje kod DX formata jeste pitanje da li će mi ikad zatrebati full frame aparat. iako znam da, realno, neće nikad sigurno nekako me to kopka


Ako dozvoliš, malo da začinim diskusiju

Ako već ideš na prodaju aparata kojeg već imaš, i ako nisi ušao previše u priču sa staklima ... onda to sve lepo prodaj, pa kupi Canon 60d

Ima svojih prednosti, a ono što meni upada u oči odmah jeste bolji finalni izlazni rezultat, tj. fotografiju.
Čak mi se čini da više nego ikad mogu primetiti tu razliku u bojama.

Dalje, kupuješ EF stakla, i ne razmišljaš o problemima ukoliko jednog dana pređeš na Full Frame, nema više pitalica ... ima šrafciger nema šrafciger, ima motor ... nema motor

I da, Canon 60d ima Canon CMOS senzor
[ beske @ 26.01.2011. 10:06 ] @
Ovde je potrebno napomenuti i nesto sto vec postaje "zastitni znak" Nikona...

Prisutan je i izrazen (i to veoma) problem sa preeksponiranjem. Mozda bi i sam Autor mogao da napravi osvrt u tom pravcu.

Pozz


[ Igor Gajic @ 03.02.2011. 10:25 ] @
Licno, slike su mi dosta mutne za fotoaparat od 1300 E. Odnosi se na slike sa kit objektivom.
[ StORM48 @ 03.02.2011. 15:47 ] @
Pa dobro, svakako se snimci sa kit objektivom od 200 evra (ili manje) ne mogu porediti sa snimcima urađenim jačim staklima, ali opet - ni ta oštrina nije loša (nikako ih ne bih nazvao "mutnima"). Fotografije bi trebalo gledati kao celinu, a ne na 100%.

A osim toga, ma koliko solidan bio, od 18-105 VR se ne može očekivati ne znam šta, a nije baš logično kriviti telo (pa bilo ono 1300 ili 5300 €) za rezultate koje daje objektiv, ne?

Pozdrav
[ Igor Gajic @ 03.02.2011. 15:52 ] @
Koji bi objektiv trebalo koristiti umesto 18-105 VR ? Kontam da ako je veci senzor to je optika daleko kriticnija. Tj. da zahteva mnogo veca ulaganja
[ StORM48 @ 03.02.2011. 17:58 ] @
Zadovoljan sam npr. kako funkcioniše često omalovažavani 18-55 VR.
A za veće pare je odličan izbor Tamron 17-50mm f/2.8 VC. Ljudi koji su poredili, kažu da je stari (bez VC, tj. stabilizacije) čak i bolji, a košta ~300€. Ne pada mi na pamet ništa bolje u tom cenovnom rangu.

Mada opet kažem - kad se u aparatu pojača oštrenje, i iz JPEG-a je moguće izvući solidne rezultate sa 18-105 VR. Noviji senzori jesu optički zahtevniji, ali se, u nekom krajnjem slučaju, dobija najmanje isto što i na senzorima niže rezolucije, uz bolju dinamiku, bolji high-ISO itd.

Pozdrav
[ Glod @ 04.02.2011. 11:00 ] @
Te(k)st je toliko dobar da me navodi na zlo. Iako sam se zarekao da skoro neću da menjam aparat, sve češće padam u iskušenje da prodam D5000. Stoga pitanje: daje li D7000 bolju sliku ili ne? Ne zanima me brzina, (pre)visok ISO, ergonomija... jedino kvalitet dobijene fotografije.
[ Tyler Durden @ 04.02.2011. 11:24 ] @
I koliko moze da se dobije za godinu dana star, odlicno ocuvan D5000 zajedno sa kit objektivom? :)
[ StORM48 @ 04.02.2011. 11:40 ] @
^Aahhahaha
A gde mene nađoste?

Ja mislim da D7000 donosi baš dosta u odnosu na D5000.

E sad, tu postoji jedna kvaka - ali molim da me ne shvatite pogrešno - benefit koji ćete ostvatiti u pogledu dobitaka u kvalitetu fotografija, srazmeran je iskustvu koji ste nakupili sa prethodnim aparatom. Drugim rečima, potrebno je iscediti D5000, da bi se moglo reći "e, ovo je prava stvar". Mislim, sasvim je sigurno da će D7000 pokazati svoje očigledne prednosti, već nakon što ga izvadite iz kutije i uzmete u ruke (čak i sa praznom baterijom), ali - da li je sve to dovoljno za pravljenje troška, koji definitivno nije mali?

Znači, "da li se isplati" je možda bolje posmatrati u svetlu onoga što aparat nudi nezavisno od prostog kvaliteta senzora - sigurno je da će high-ISO pružiti bolje uslove rada, ali D7000 nudi i mnogo drugih stvari - nemerljivo bolju ergonomiju, bolje kontrole, bolji displej, izrazito veću brzinu, bolji video, wireless kontrolu bliceva, dva memorijska slota, zaptivenost i još dosta toga. Sve to na gomili je već samo po sebi dovoljno da opravda ulaganje, tako da - ne treba sebe zamarati mišlju "da li je IQ (image quality, čisto da ne pomisli neko nešto drugo ) dovoljno dobar da opravda kupovinu?", jer - iako je odgovor potvrdan, možda i nije toliko bitan koliko ovi drugi dobici.

BTW, cene polovnih D5000, u oglasima, neviđeno su šarene - za samo telo, idu od skromnih 270-300, do nekih 430, ali cenim da je tu cifru teško dobiti, osim kada je kupac neupućen, jer se za iste pare mogu dobiti vrlo ozbiljna polovna tela, ali i neki potpuno novi aparati. Na cifru možeš da dodaš još oko 50€ za kit, ili možda nešto više, ako bi ga prodavao odvojeno (to je finansijski bolja, ali realizacijski teža varijanta).

Pozdrav
[ Zoran Rodic @ 04.02.2011. 11:43 ] @
Tyler, ako ostajes na Nikonu iskreno bih ti preporucio Tokinu 11-16mm.

Mislim da je to staklo koje tebi treba.

Za prodaju Nikona, baci oko na http://www.foto-berza.com/ ... po pogledaj kako se krecu cene
[ Novak 12 @ 04.06.2017. 02:56 ] @
Dali je istina da je ovaj foto dobar odnos cena kvalitet?
[ Novak 12 @ 04.06.2017. 02:57 ] @
I dali zaista Tokin toliko vredi?
[ Novak 12 @ 04.06.2017. 02:58 ] @
Nikon D7000 gde moze da se kupi polovan i po kojoj ceni?
[ Novak 12 @ 04.06.2017. 02:59 ] @
Koji su objektivi najbolji?
[ Novak 12 @ 04.06.2017. 03:00 ] @
Dali D 500 moze da se nadje za 100€?
[ Novak 12 @ 04.06.2017. 03:01 ] @
Dali D 500 moze da se nadje za 100€?
[ Zlatni_bg @ 04.06.2017. 04:53 ] @
Da nisi s' koncerta Sinana dosao? ;)