[ osudjen @ 19.01.2011. 16:59 ] @
Veliki pozdrav svima
Citao sam o ovom decku sto je bio osudjivan za dilovanje droge i vizom za SAD.
Mene je zadesila slicna situacija,pa bih vas molio za pomoc.
Ovako : Ja sam dobio posao za jednu nemacku kompaniju,od njih ocekujem ugovor i pismo s
kojim ja treba da idem u nemacku ambasadu i trazim radnu vizu...ali radi se o tome sto sam ja osudjen
na uslovnu kaznu i sada ne znam da li ja upste mogu da dobijem radnu nemacku vizu,da li da
pokusam ili ne???
Ili da sacekam dve god da se ta kazna izbrise,pa onda da trazim radnu vizu???
Nezanam sta da radim,molim vas za savet.
[ ventura @ 19.01.2011. 17:43 ] @
Krivično delo vezano za narkotike se ne briše tek tako iz dosijea, pogotovo ne za dve godine.
[ osudjen @ 19.01.2011. 19:34 ] @
Ja se izvinjavam sto nisam napisao o kom krivicnom delu se radi.
Radi se o saucesnistvu u kradji,osudjen na uslovnu.
Sta da radim da li da pokusam da predam za vizu ili ne???
Ili da li uopste postoji pitanje za radnu vizu vezano za osudjivanost???
Molio bih vas za odgovor
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2011. 19:59 ] @
Pretpostavljam da ovde nema konzularnih radnika DE konzulata, tako da ces tesko dobiti neki 100% pouzdan odgovor.

Imaju diskreciono pravo da upitaju policiju da li si osudjivan i detalje... Iz prakticnih razloga, takve provere se vrlo verovatno rade nasumice, jer bi inace konstantno sedeli na telefonu i cavrljali sa MUP-om.

Citat:
Ili da li uopste postoji pitanje za radnu vizu vezano za osudjivanost???


Formular za sadrzi to pitanje (#26)

http://www.berlin.de/labo/form..._aufenthalt_auslaenderbehoerde

Tj. http://www.berlin.de/formularserver/formular.php?72301

U konzulatu mogu da iniciraju proveru, a da li ce to uraditi - to tesko da neko moze da ti odgovori.

Dakle, rizik postoji - ako lazes na formularu i otkriju da si lagao garantovano ces biti odbijen + tvoje sanse za dobijanje radne dozvole u buducnosti ce biti prilicno smanjene. Ako stavis da si osudjivan, to verovatno ima uticaja na donosenje odluke ali nije nemoguce i da ti odobre vizu.

Najpametnije je da se obratis nekom advokatu sa pitanjem koliko dugo ce informacije o osudjivanju stojati u tvom dosijeu pa onda razmisli sta i kako, na osnovu licnih prioriteta.
[ gajo2 @ 19.01.2011. 20:20 ] @
Verovatno mora da podnese i dokaz o neosuđivanju zar ne?
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2011. 10:45 ] @
Za to ne znam - bar do 2005 nije moralo (ja nisam podnosio, niti mi je neko trazio), mozda po novom imigracionom zakonu koji vazi od 2005, to mogu da kazu ljudi koji su aplicirali za radne dozvole posle 2005.
[ osudjen @ 20.01.2011. 15:54 ] @
Ivane,moram da te pitam ako se secas ?
Kada si popunjavao formular u nem. ambasadi da li se secas jel bilo neko pitanje u vezi osudjivanosti???
[ abitbp6 @ 20.01.2011. 22:07 ] @
Vreme posle koga se presuda briše iz evidencije zavisi od dužine kazne na koju si osuđen. Kada je uslovna osuda u pitanju, mislim da brisanje nastupa godinu dana nakon isteka vremena proveravanja. Npr, ako si osuđen na godinu dana uslovno, potrebno je da prođe dve godine od pravosnažnosti presude da bi se ona izbrisala iz kaznene evidencije. To što si osuđen ne znači da nećeš dobiti vizu. Ali nikako nemoj lagati da nisi osuđivan, ako jesi. Iz nekih mojih informacija, kada su osuđeni aplikanti za vizu u pitanju, saglasnost za dobijanje vize za njih daje policija zemlje od koje tražiš vizu. Samo njihova policija može izvršiti proveru po tom pitanju, a ne ambasada. U Zakonu o policiji, član 77. je regulisano dostavljanje podataka iz krivične evidencije. Da skratim - samo ti idi u policiju i traži uverenje o neosuđivanosti, možda te iznenadi njihova neažurnost.
[ osudjen @ 21.01.2011. 11:05 ] @
Hvala puno na odgovoru
Koliko sam razumeo iz ovoga,vece su mi sanse da dobijem vizu posle dve godine???
Ako bih uopste smeo da napisem da nisam osudjivan???
A ako bih sada kada sam na uslovnoj zatrazio vizu,i oni me odbiju...
da li znas da mi kazes koliko bih morao da cekam,kako bih opet mogao da apliciram za vizu,i da li bi je poslee toga upste mogao da je dobijem.
Hvala puno
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2011. 11:51 ] @
Citat:
osudjen: Ivane,moram da te pitam ako se secas ?
Kada si popunjavao formular u nem. ambasadi da li se secas jel bilo neko pitanje u vezi osudjivanosti???


U vreme kada sam ja podnosio zahtev, u Srbiji se samo izdavala D viza na 3 meseca, a radna dozvola se dobijala u DE... tada u Srbiji nisam nista morao da navodim, dok u DE je bilo pitanje na formularu da li sam osudjivan ali, opet, nije trazen nikakav dokument.

E, sad, posle 2005 je dosta toga promenjeno, tako da je najbolje da se javi neko ko je aplicirao za radnu dozvolu posle 2005.

Takodje, za privremenu boravisnu dozvolu ("Aufenthaltserlaubnis") su provere kratke i nisam 100% siguran da se stvari detaljno proveravaju za svakog, dok za stalnu dozvolu za naseljavanje ("Niederlassungserlaubnis") definitivno radi duza provera - mada, opet, meni nisu trazili nikakav papir - samo su mi rekli da moram da cekam par nedelja dok ne odrade sve provere. Pretpostavljam da za stalnu dozvolu rade vise provera.
[ Marenović Slaviša @ 21.01.2011. 14:26 ] @
Predlog osudjenom:

Ako je istekao uslov (proslo je ono vreme tokom kojeg ne smes da pocinis kakvo k.delo) zasto ne odes u sud, u pisarnicu, raspitas se u vezi brisanja osude, kome treba predati molbu za brisanje presude iz KE (krivicne evidencije)
i onda sud formira sudsko vece na koje ti izlazis i tamo ce ti vec videti.... mozda ti obrisu kaznu.
Ako obrisu, na konju si, mozes ladno da kazes da nisi osudjivan.

Trag o tome ostaje samo u MUP-u, ali ne verujem da ce oni u konzulatu tragati po mup-u ako si im ti doneo sudsko uverenje da nisi osudjivan.

EDIT: Sad vidim da ti kazna jos uvek tece, svejedno da znas da se kazna ne brise tek tako, sama od sebe.
Sve dok ne podneses molbu za brisane, ili kako se to vec tacno zove. To ce ti reci neki pravnik
[ osudjen @ 23.01.2011. 17:17 ] @
Hvala vam puno na dobrim odgovorima+savetima,
Znam situacije je dosta ne predvidiva,voleo bi sada da ima caroban stapic,mislim, da bi mi on sresio sve probleme.... :))
Mada mogu da pokusam(da ne lazem naravno)ali ako me odbiju,e posle te dve god imacu problem da uopste i dobijem vizu,bilo kakvu.
Napravio sam sam sebi problem i to veliki,moram da snosim posledice zbog toga.
Mislim da cu ipak sacekati te dve god,pa ako budem imao srece mozda mi izbrisu kaznu....
Jos jednom Hvala svima...
Javljam se za dve god
[ osudjen @ 16.02.2011. 18:58 ] @
Upravo danas sam saznao od ljubazne gospodje iz MUP-a kada mi je dala potvrdu da NISAM OSUDJIVAN :)))
da iako OSUDJEN na uslovnu kaznu ja mogu da dobijem papir da NISAM OSUDJIVAN...:)))Zanimljivo zar ne
Osudjen se smatra samo onaj ko je dobio kaznu ZATVORA.
Ivane,i ja sad ladno na tom formularu mogu da napisem da NISAM OSUDJIVAN,ali me brine jedno a to je da li postoji pitanje na formularu vezano za >>>SUD<<<
[ mozdasamjaamozdainisam @ 17.02.2011. 18:11 ] @
Mislim da imas 2 mogucnosti:

1. Da na aplikaciji za vizu napises da nisi osudjivan (kao sto su ti u MUP-u rekli) i da se nadas da Nemci nece proveravati; ili ako provaravaju da ce dobiti istu informaciju;
2. Da im lepo posteno sve kazes sta i kako je, uz propratno pismo obrazlozenja kakva je situacija bila, tvoj trenutni status, sta se desavalo uz molbu da ti odobre vizu.

U prvom slucaju, imas sanse da prodjes. Koliko su velike (%) te sanse, to niko ne zna. Medjutim, ako ne prodjes mogu da te stave na vec neku 'black' listu i da se pozdravis u skorije vreme sa legalnim ulaskom u EU.
U drugom slucaju, ako im zaista napises korektno pismo i uz molbu da i pored svega ti odobre vizu - ako prodjes (opet, sanse (%) su nepoznate) neces kasnije nikada imati frku.

Ono sto znam o zapadnjacima jeste da, kakva god da je situacija vise cene iskrenost nego mucke. Negde ces na cufte/mufte da prodjes, ali gde ne prodjes tu si 'zapecanjen'.

Razmisli, pa odluci...
[ darkoons @ 22.02.2011. 13:05 ] @
Ja sam dobio radnu vizu za Nemacku... a odlezao sam svoje godinu dana pre toga. Odes u SUP i trazis papir da nisi osudjivan, platis oko 1500 din i kazes da ti treba za vizu za USA (u tom slucaju ce ti napisati da nisi kasnjavan nikad). I sa tim papirom apliciras za posao ili vizu ili sta ti vec treba. Pozdrav
[ darkoons @ 22.02.2011. 13:07 ] @
Ja sam dobio radnu vizu za Nemacku... a odlezao sam svoje godinu dana pre toga. Odes u SUP i trazis papir da nisi osudjivan, platis oko 1500 din i kazes da ti treba za vizu za USA (u tom slucaju ce ti napisati da nisi kasnjavan nikad). I sa tim papirom apliciras za posao ili vizu ili sta ti vec treba. Pozdrav
[ ventura @ 22.02.2011. 13:15 ] @
Citat:
darkoons: Ja sam dobio radnu vizu za Nemacku... a odlezao sam svoje godinu dana pre toga. Odes u SUP i trazis papir da nisi osudjivan, platis oko 1500 din i kazes da ti treba za vizu za USA (u tom slucaju ce ti napisati da nisi kasnjavan nikad). I sa tim papirom apliciras za posao ili vizu ili sta ti vec treba. Pozdrav

Fenomenalno... I posle se čudimo zašto nas svugde tretiraju kao divljake...

Čovek ležao u zatvoru, a naša država mu daje potvrdu ne samo da nije izdržavao zatvorsku kaznu, nego da čak nije ni osuđivan.

[Ovu poruku je menjao ventura dana 22.02.2011. u 17:18 GMT+1]
[ Wi-Fi @ 22.02.2011. 17:49 ] @
I to za samo 1500 din. Ocigledno postoji veliki broj takvih, pa je cena povoljna
[ ventura @ 22.02.2011. 18:06 ] @
Ali mene šokira ta nonšalantnost.. Ajde da je on gurnuo nešto ispod žita i dobio tu potvrdu da nije osuđivan, ali ne, naša država ti ladno da potvrdu da nikada nisi osuđivan iako si samo godinu dana pre toga izašao iz zatvora!!!

Sve je to ok, počinio si zločin, odležao svoje i slobodan si čovek... Ali država u koju želiš da ideš ima apsolutno pravo da zna istinu pa da na osnovu toga proceni da li želi da ti pruži gostoprimstvo ili ne... Na ovaj način naša država postiže samo da na sve građane gledaju kao kriminalce, a ne samo na one koji to stvarno i jesu.
[ stil @ 22.02.2011. 18:55 ] @
Da li je trol u pitanju ?
[ zmajevacf @ 22.02.2011. 23:15 ] @
Citat:
darkoons: Ja sam dobio radnu vizu za Nemacku... a odlezao sam svoje godinu dana pre toga. Odes u SUP i trazis papir da nisi osudjivan, platis oko 1500 din i kazes da ti treba za vizu za USA (u tom slucaju ce ti napisati da nisi kasnjavan nikad).Tako i treba ,oni nas bombama mi njima sveze kadrove koji su odlezali svoje i naucili znanje i vestine.

[ Horvat @ 22.02.2011. 23:49 ] @
ja ne verujem u to
pojavio se lik koji se registrovao samo da bi to rekao...

u toj prici nesto jako smrdi
[ stil @ 23.02.2011. 00:27 ] @
Upravo tako.
[ osudjen @ 27.02.2011. 12:06 ] @
Sasa...Radi se o uslovnoj kazni 2 god,stim sto sam ja dobio i imam je kod sebe,potvrdu da nisam osudjivan,sto naravno mogu i da potvrdim na
aplikaciji za vizu.Ali me brine da li postoji pitanje vezano za sud,pa bih te molio da mi odgovoris jer ja ne znam nemacki.Unapred zahvalan
[ osudjen @ 27.02.2011. 12:25 ] @
Darkoons...To mi je malo ne verovatno da si dobio potvrdu o ne osudjivanosti a bio si u zatvoru???jer ljubazna gospodja iz MUP-a kaze sledece,citiram:Potvrdu o ne osudjivanosti ne moze dobiti neko ko je dobio kaznu zatvora!!!Ne zanam,sta reci...Osim da nesto u pravosudnom sistemu,ne stima???Sta vi mislite?
Imam jedno pitanje za DARKOONS-a ...Kada si popunjavao formular za radnu vizu u nem. ambasadi,da li je bilo pitanje vezano za sud,krivnom delu,privodjenju ili necemu slicnom???
Molio bih te za odgovor.
Pozrav svima iz suncane Floride :)))
[ botex @ 27.02.2011. 14:33 ] @
@osudjen

idi do suda trazi potvrdu i videces sta ce pisati na njoj..
to kosta 280 dinara (ili tako nesto) i neces imati vise dilemu

a ako si ti dobio iz mup-a potvrdu da nisi osudjivan, onda nemas zime..
koliko ja znam potvrda iz suda govori ne o osudjivanosti, nego da li se trenutno vodi neki proces protiv tebe
[ osudjen @ 27.02.2011. 16:29 ] @
Potvrdu o ne osudjivanosti imam,a protiv mene se ne vodi nikakav postupak tako da i to mogu da izvadim u slucaju da je potrebno za vizu...mada koliko znam iz ambasade to ne traze vec je potrbno da na aplikaciji za vizu potvrdis da nisi osudjivan>>>jedino sto me brine jeste da li na aplikaciji za vizu postoji pitanje vezano sud ili krivicnom delu>>>Ukoliko postoji postojace verovatno i problem dobiti vizu.
Voleo bih da se javi neko ko zna da li postoji takvo pitanje.
botex zahvaljujem ti se na brzom odgovoru
Srdacan pozdrav
[ profin @ 27.02.2011. 16:40 ] @
Ne mogu da verujem o cemu vi ovde pricate?
Sve ima ovde http://www.belgrad.diplo.de/Ve...setie__arbeitaufnahme__sr.html
lao i link za pdf o formularu (obrazac Nationales Visum) pitanje br 25. Obrazac je isti za svako podnosenje tako da nemoj to da te buni. Tu je i izjava koja ti treba potpisana.
tako da nema potrebe da ti bilo ko prepricava kad imas internet i treba da se koristis iskljucivo zvanicnim podacima sa sajta nemacke ambasade.
Sve to lepo popuni na nemackom jeziku i nadaj se da ces vizu dobiti.

[ osudjen @ 27.02.2011. 17:33 ] @
Upravo zbog toga sto ja taj obrazac Nationales Visume ne mogu da otvorim,iako imam PDF...Ni sada kao ni ranije,morao sam da zatrazim pomoc.
Molio bih te da mi odgovoris sta je pitanje br 25???
[ botex @ 27.02.2011. 17:42 ] @
pa ako imas potvrdu iz sup-a da si neosudjivan, koju ces morati da dostavis (ne stariju od 3 meseca) verovatno prevedeno sa apostilom, u cemu je problem??

ako postoji pitanje u aplikaciji da li si osudjivan, odgovorices ne, i dati potvrdu kao dokaz
[ Isak666 @ 27.02.2011. 18:16 ] @
Evo ti obrazac, Osudjen.
[ osudjen @ 27.02.2011. 20:15 ] @
Da postoji pitanje "DA LI STE IKADA BILI OSUDJIVANI"...ja za to imam i dokaz, da nisam. :)))
Napokon,sve informacije:)))
isak666 Da si ziv i zdrav...
Sada za sigurno znam da mogu da dobijem vizu.Ostaje samo da sacekam ugovor i pravac ambasada.
Ovim putem zelim da se zahvalim svima vama koji ste mi pomogli na svim informacijama i vasem vremenu...
Jedno veliko HVALA i jos veci POZDRAV is suncanog Miamia
ZIVEO ELITESECURITY FORUM
[ Horvat @ 27.02.2011. 22:19 ] @
izvini sto upadam,al meni tu nesto nije jasno, u prvoj poruci kazes
Citat:
ali radi se o tome sto sam ja osudjen na uslovnu kazn

a sad kazes
Citat:
osudjen: Da postoji pitanje "DA LI STE IKADA BILI OSUDJIVANI"...ja za to imam i dokaz, da nisam.


pa jesi osudjen ili nisi? (valjda je drugo pitanje da li si imao zatvorsku kaznu)
[ darkoons @ 09.03.2011. 12:30 ] @
E ja skroz zaboravio da sam odgovorio na ovo pa evo me opet... da razjasnim nedoumice :) JESAM dobio potvrdu iz MUP-a da nisam osudjivan, zeleo sam preko veze da probam da izvadim to ali su mi rekli da nema potrebe jer se to i inace daje ljudima koji idu za USA, da nisu osudjivani, za druge drzave ne znam ali na papiru i ne pise za koju je drzavu, sto se mene tice ja to mogu da iskoristim i za posao ovde. Drugo: Zasto bi mi neko uskracivao to, ako sam posle odlezane kazne poceo da zivim normalno, zavrsio fakultet i obrazovao se u vise sfera na profesionalnom nivou i mogu da radim preko. Zasto bih morao nekom americkom debilu iz ambasade da objasnjavam da sam uhapsen kad sam bio klinac, da sam odlezao svoje i promenio zivot za 360 stepeni kad ce on da mi lupi rejected svejedno.... E pa necu! Ako mogu da se borim da odem iz ove smrdljive drzave na bilo koji nacin to cu i da uradim. Trenutno se cimam da idem u Spaniju da radim, zivim i sta vec i opet cu verovatno da idem da vadim taj papir i opet cu ga izvaditi regularnim putem. A svim nevernim Tomama mogu da pustim taj papir ovde da vide (ako ga budem vadio)... :)) Inace osudjen sam sa 21 godinu i odlezao sam malo vise od godinu i po dana, izasao sam krajem 2004, do sada pretpostavljam da sam izbrisan iz registra MUP-a, ali sam ostao u arhivi (tu se ostaje dok je sveta i veka)...radio sam u Holandiji par meseci, sa nemackom radnom vizom (na brodu) i nisam imao nikakav problem tokom svog boravka tamo i kasnijeg putovanja kroz EU. Toliko od mene, malo cu se cesce sada prijavljivati ovde, ako bude pitanja... Pozdrav svima :)
[ Horvat @ 09.03.2011. 13:31 ] @
ja ti i dalje ne verujem, pogotovo na toliku kaznu da su ti dali cist dosije, a da nisi pri tome neciji sin ili slicno...
[ darkoons @ 09.03.2011. 13:43 ] @
Ne moras druze... ja se obracam onima koje to zanima, da odu i izvade taj papir bez problema, kao sto sam i ja. Nisam niciji sin, nisam nikakve veze cimao za to, jednostavno sam otisao, uplatio i posle 3 dana dosao po papir... Toliko je jednostavno. U MUP-u dobijas da nisi osudjivan, a u sudu da se ternutno protiv tebe ne vodi nikakav postupak.
[ Horvat @ 09.03.2011. 18:18 ] @
dokazi, prilozi da si osudjivan (verovatno imas iz suda neki dopis da trebas sluziti kaznu) i prilozi taj novi izvod iz mupa da nisi osudjivan iako jesi i iako si imao kaznu od vise od godinu dana

i mene zanima, kao stanovnika ove drzave koji ne moze da veruje da se, cak ni ovde, tako neke gluposti rade