[ __Mrgud__ @ 20.01.2011. 14:28 ] @
Ovako, pošto mi od skoro dnevnu sobu krasi novi 42" LCD, počeo sam da razmišljam o još jednom efikasnom načinu da u infotainment utucam još koju šaku krvavo zarađenih eura - Home Theater PC.

Generalno, mašina koju sam zamislio bi, naravno, kao prevashodni zadatak trebalo d'ima puštanje video materijala - od DivXova do 1080p, u svim mogućim i nemogućim varijantama, kodiranog šarenilom kodeka. Sam TV može da izađe na kraj sa većinom ovih zahteva (navodno nema problem ni sa DivX-om niti sa FullHD materijalom u .avi i .mkv formatima), ali sam primetio da malo boluje sa DTS zvukom, dok neke varijante H264 ali i DivX-a nije uspeo ni da pročita, pa se ne bih oslanjao na TV kao "plejer". Stoga, dedicated mašina je neophodna.

Uz to, iako to ne bi bila "čisto" gejmerska mašina, ne bi bilo zgoreg da na njojzi može da se opegla neki od novijih (ne-preterano-zahtevnih) naslova pogodnih za porodično-društveno nadmetanje, tipa PES 2011 ili nešto slično, što može da se pegla sa dva džojstika u društvu. Konkretno navedeni PES sam imao prilike da probam na 42" i osećaj je prilično dobar :)

Sve u svemu, što se videa tiče, cenim da bi to mogao da gura i najsakatiji C2D, sa recimo 2G DDR2, uz neku "jaču" grafiku sa HDMI izlazom. A još kad bi moglo da ne troši 1kW, bilo bi sjajno... :) Dakle, to je prva stvar - predlozi za ploču/proc i grafiku?

S druge strane, nisam siguran da li da guram neki ozbiljan hard u to. Imam već desktop mašinu sa (trenutno) 2TB raznoraznog materijala na njemu, koja ima 24x7 uptime, koji mislim da bi dušu dao za strimovanje toga preko mreže. Da li je kućni Cat5e 100Mbit Ethernet dovoljan za tu rabotu? Ili neko vidi prednost stavljanja nekog ozbiljnijeg diska u HTPC?

S druge strane, sve to navedeno bi trebalo spakovati u neko kućište koje bi se moglo metnuti u dnevnu sobu i da liči na nešto, a da ne bude baš obična limarija, a veoma poželjno bi bilo imati i neki daljinac uz to. Video sam već neke gotove varijante - Chieftec pre svega, koji dolazi sa sve daljincem - ali je cena malo paprena... Neki predlozi za kućište/daljinac + napajanje u zavisnosti od procesora i grafike?

Finalna stvar, koja nije baš za "PC Hardware", al' se nekako nameće uz sve ostalo: koji OS trčati na tome? OK, obzirom na igre - Njinjdonjs je odgovor, ali eventualno neki poseban flavor istog?

Voleo bih da čujem šta vi mislite na tu temu - preporuke, saveti, ispravke koncepta, žalopojke, tužbalice i ostale narodne umotvorine. :)

Fala unapred i pozdrav!
[ Miroslav Cvejić @ 20.01.2011. 14:51 ] @
Playstation3 možda?

I na svom desktopu instaliraš jedno besplatno programče i sav multimedijalan sadržaj (filmovi, muzika, slike) će biti strimovan (rade titlovi, DTS i tako dalje) kroz mrežu.

Tiho malo lepo kućište a i može da tera Crysis 2. :)
[ __Mrgud__ @ 20.01.2011. 15:17 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Playstation3 možda?


Što se konzola tiče, razmišljao sam i na tu temu, međutim imam dva problema sa tim rešenjem:

1. Cena samog uređaja: nov (a mislim, ali nisam siguran - i polovan) PS3 je i dalje skuplji nego što očekujem da će samostalno sklopljeni HTPC da me košta.
2. Fakat je da nešto od originalnih igara već imam - gorepomenuti PES2011, za početak, plus još neki naslovi koje sam nameren da ćeram u dnevnoj. Ideja da po drugi put dajem novac za isti naslov, samo u PS3 izdanju mi je malo... Hm, apsurdna :)

Treći faktor, potpuno subjektivan i od najmanje važnosti za razmatranje, je činjenica da mi je prihvatljivija "otvorena" PC arhitektura nego neka konzola za koju mi Sony propisuje šta na njoj mogu da trčim a šta ne. :) Da ne spominjemo eventualni upgrade i unapređenje hardvera, koji kod konzole - ne postoje kao opcija. :)

Sve u svemu - da se ograničimo na PC rešenja zadatka. :)

U svakom slučaju - hvala na predlogu.