[ AvramKovacevic @ 21.01.2011. 22:11 ] @
Pozdrav!
Pogledao sam razne teme na ovom forumu ali nigde nisam našao odgovor! Želja mi je bila (a i sadaje jos veća) da preko noteboka povezem usb kabl na aukumulator i na sirenu i lampicu. (To sam sve uradio ali sa obicnim mikro prekidacima) Kada napravim program u visual basicu 6 ili 8 da postoje 3 dugmeta: 1."SIRENA", 2."LAMPA" i 3."OBOJE" E SAD usb DA MI SLUZI KAO PREKIDAC tj. kada kliknem na lampa da se ukjuci lampa ili nema veze...nemora i lampica i sirena i oboje nego mi je vazno da mi usb sluzi kao obican prekidac i da taj prekidac radi preko mog programa u Visual basicu.
Nadam se da ste me razumeli.
Molim za pomoć!
Hvala Unapred Puno!
[ Horvat I @ 22.01.2011. 14:00 ] @
Ovo je tema za kontrolere. Da imaš paralelni ili bar serijski oprt mogao bi direkt
[ AvramKovacevic @ 22.01.2011. 14:11 ] @
Imam serijski port
[ AvramKovacevic @ 22.01.2011. 14:33 ] @
a imam i paralelni
[ Horvat I @ 22.01.2011. 14:57 ] @
Citat:
AvramKovacevic: a imam i paralelni

Onda ti je vrlo prosto, setovanjem/reset možes 8 uređaja zasebno komandovat, postoje i napisane biblioteke, progiglaj malo.
[ AvramKovacevic @ 22.01.2011. 15:58 ] @
A gde da ih nadjem i kako da povezem uredjaje?
[ robert63 @ 22.01.2011. 16:41 ] @
Avrame,

-Jel to ona mudrolija kada sa porta komanda ide na neku elektroniku pa ona ukljucije uredjaj?

Jesi na to mislio ?
[ AvramKovacevic @ 22.01.2011. 16:54 ] @
ne znam..nisam siguran.. Ne razumem se mnogo u to, ali mislim da ne bi trebalo da se nesto uikljucuje, samo da stavim usb kabl u komp, pa pomocu nekog programa da mi se spoje ili odkopcaju zice, ne znam da li je tu potrebna neka specijalna ploca sa kolima i cipovima?
[ robert63 @ 22.01.2011. 17:17 ] @
Avrame nisam ni ja siguran da sam baš razumeo šta TEBI treba,ali se nadam da če se javiti neko

-Ko baš-Baš sve ovo kapira i da če da Ti pomogne.

Pozdrav
[ MasterRW @ 22.01.2011. 19:00 ] @
@AvramKovacevic, kad vec imas LPT (paralelni) port, mozemo to da iskoristimo jer je lakse-jednostavnije upravljanje njime nego USBom..
Posto bi program da radis u Visual Basicu, preporucujem ti da koristis inpout32.dll biblioteku. Pomocu nje mozes da iscitavas stanje porta ali i da menjas vrednosti bitova.
Evo jednog korisnog linka -> http://logix4u.net/inpout32_source_and_bins.zip
Sam .dll fajl je potrebno da bude u folderu zajedno sa .exe fajlom programa ili ga iskopiraj u C:\Windows\System32\ folder.

Preporucujem ti da za pocetak, kontrolu drugih uredjaja ostavis na stranu i naucis nesto o ovom portu, kao i o tome kako da ga koristis. Mozes da uzmes par LE dioda, da ih zalemis na LPT konektor (koji ces da utaknes u racunar) pa da se malo igras u VB-u.
Kada to savladas, onda mozes da krenes dalje.

Sa LPT portom i VBom sam radio neke interesantne stvarcice - DTMF dekoder, kontrola uredjaja po kuci, kontrola radio stanice, upravljanje stroboskopom...

Nemoj da zuris, korak po korak ;)

Rado bi ti napisao neke primere u VBu ali moj racunar je trenutno u kvaru.

Filip, YU1TTN

P.S.: Zaboravio sam da dodam, za koriscenje ove biblioteke potrebno je da znas adresu LPT porta na svom racunaru. Nju mozes da vidis u Device Manageru (desni klik na ikonicu My Computer) u stavci sa portovima. Ona je obicno zadata kao hex vrednost - 3FC, 3F8 itd..
[ robert63 @ 22.01.2011. 19:07 ] @
Jesam rekao da če neki VALJANI ČOVEK da se javi i ETO:

------MasterRW

F I L I P E---svaka ČAST na ukazanom i utrošenom vremenu !

Svako DOBRO !
[ AvramKovacevic @ 22.01.2011. 19:26 ] @
Kao sto kaze robert63 F I L I P E---svaka ČAST na ukazanom i utrošenom vremenu ! Hvala ti puno!
Hvala!
[ robert63 @ 22.01.2011. 20:16 ] @
Avrame,

Si video kakvih dobrih Pozitivnih igrača ima ovde (MasterRW) ?!!!!

Ni NEBO NIJE DALEKO samo kad se hoče !!!---da neko pomogne !
[ AvramKovacevic @ 22.01.2011. 20:24 ] @
DA DA UPRAVU SI!
Nego filipe, onaj program sto si mi dao..za sta sluzi i sta znaci to data..msm sta tu da napisem?
I za koje pinove da zalemim LED diode? da li imas neki prikaz... shemu?
Hvala!
[ MasterRW @ 22.01.2011. 23:31 ] @
Pozdrav,

Ovde nemam Visual Basic (navedoh razlog), pisem po secanju. Kada otpakujes fajl, imas folder test nesto i u njemu primer za Visual Basic.
U tom programu imas polje u koje upisujes adresu porta (hex) i polje u koje upisujes vrednost koju zelis da upises u port. Vrednost 0 gasi sve pinove (na njima tada nema napona), vrednost 255 pali sve pinove (na njima je neki napon, zavisno od racuanra 3.3..5V), vrednosti izmedju 0 i 255 neke pinove pale a neke - zgodno je znati binarne brojeve :)
Pojednostavicu problem, neka nas port ima 3 pina koja mozemo da kontrolisemo programom - A,B i C. Evo kako bi izgledale vrednosti i stanja pinova (0-nema napona na pinu, 1-ima napona na pinu)
ABC vrednost
000 0
001 1
010 2
011 3
100 4
101 5
110 6
111 7

Kao sto vidis, ako bi zeleo da upalis pin A i pin B, trebao bi da posaljes vrednost 6.
Ove broj pored ovih jedinica i nula je zapravo vrednost binarnog broja.

LPT port ima nesto vise pinova (25) od kojih neki sluze za kontrolu.
Preporcujem ti da pogledas http://en.wikipedia.org/wiki/LPT , tu imas nacrtan LPT, raspored pinova i koji za sta sluze.
Data pinovi su 2,3,4,5,6,7,8 i 9.
Ti mozes da zalemis po LE diodu na svaki od ovih pinova (pozitivan kraj), a negativan kraj svake vezes na masu (ground).

Sada mozes da se malo igras u VB i da palis i gasis ove LEDice (koje ti sluze za opticku proveru).

Kada ovaj nivo savladas, mozes da naucis o tome kako radi tranzistor ( komponenta, ne radio uredjaj:) ) i kako moze da se koristi kao logicki prekidac.
Tada ces moci da LPTom upravljas neke potrosace (npr el. motor).

Filip, YU1TTN
[ AvramKovacevic @ 23.01.2011. 09:48 ] @
Hvala ti puuno! mnogo si mi pomogao! Baš se angažuješ! Hvala
Znaci npr hocu samo jednu LED diodu da uljucim i iskljucim. Neka bude na pinu 2.
I sad ja znaci + povezem na pin2, a - na masu, na "ram" prikljucka kako da ga nazovem.Tako treba? A kao adresu napisem moju adresu porta (a to nadjem u Devise Manageru, pa PORTS, pa ECR Printer (LPT1), pa Properties, pa Resources pa tu pise nesto.. Jel to?
A u Data sta da napisem?

[Ovu poruku je menjao AvramKovacevic dana 23.01.2011. u 12:23 GMT+1]
[ MasterRW @ 23.01.2011. 14:16 ] @
Upravo tako! Adresa porta obicno pocinje sa 3F.

Pogledaj primer koji sam ti dao sa pinovima A,B i C.
Ako budes hteo da upalis samo pin 2 tj nulti data bit na portu, treba da posaljes vrednost 1. Mozes i 255 ali nema potrebe da palis sve pinove :)

Evo kako mozes uz malo muke da odredis tu vrednost koju upisujes na port:
- elemente na portu tj pinove na koje su elementi prikljuceni posmatras kao cifru - bit binarnog broja
- odredis stanje na portu -> dogovoris sa sobom koje pinove hoces da upalis i/ili ugasis
- napises binarni broj (D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0, gde je Dx data bit na portu, 0-iskljuceno, 1-ukljuceno)
- prebacis binarni u dekadni sistem brojeva (brojevi sa osnovom 10 - upravo ovi koje svakodnevno koristimo)
- tu vrednost saljes na port da bi dobio zeljeno stanje

"Pretvaranje" binarnog u dekadni mozes da izvrsis koriscenjem digitrona u Windowsu (calc.exe), a mozes i rucno ukoliko znas binarne brojeve.

Nadam se da je pomoglo :)

YU1TTN
[ AvramKovacevic @ 23.01.2011. 14:55 ] @
Aha! Pomoglo je naravno da jeste! Nego meni pise tamo u D.Manageru u Ports pa resource pise resource tupe pa ima 2 stvari:I/O Range i I/O Range, ali pored jednog pise 0378-037F a kod drugog 0778 077D i sta ja od toga da napisem u adress?
(Izvini sto te mucim...)
[ Sepa011 @ 23.01.2011. 15:25 ] @
0378h ti je hardverska adresa izlaznih pinova paralelnog porta (pinovi 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9, odgovaraju bitovima D0, D1, D2, D3, D4, D5, D6 i D7).
[ AvramKovacevic @ 23.01.2011. 15:51 ] @
OK ali nece mislim staio sam na pin 2 i ono mi sve jedno svetli

[Ovu poruku je menjao AvramKovacevic dana 23.01.2011. u 19:33 GMT+1]
[ MasterRW @ 23.01.2011. 19:53 ] @
Proveri sta si u koje polje upisao.
U polje adrese trebalo bi da ti stoji &H378
Da li je tako?
Probaj da u polje za vrednost upises 0, potom klikni na ono veliko dugme, to bi trebalo da ugasi sve LED.
Potom upisi 255, trebalo bi da se sve LED upale. Je l' se menja nesto?
Proveri da li si zaista na pin2 zalemio LED -> http://hw-server.com/files/lpt/images/dsub25_signal3.gif

YU1TTN
[ robert63 @ 24.01.2011. 18:32 ] @
AvramKovacevic

Sepa i Master če da reše problem ko iz Pi ____čke !!!!!
Oni to znaju___i kad ih neko u snu probudi !

Drago mi je da ima takvih VRHUNSKIH Igrača ovde !,,koji Rešavaju i ono što je na-izgled NE-Rešivo !

Blago forumu E,--dok ima takve Mahere/Hakere ,koji tačno znaju šta rade !!!

Vozdra Bando !
[ AvramKovacevic @ 24.01.2011. 19:46 ] @
Ne, ne menja se nista.....ja kada kliknem i in i out onda mi sve jedno svetli...
[ MasterRW @ 24.01.2011. 19:56 ] @
Dugmence in u tom programu sluzi da ucitas stanje porta, a out da upises vrednost u port.

Ajmo ovako, jel imas inout32.dll u folderu gde ti je program ili u C:\windows\system32?
Da li ti je ukljucen LPT port (mada verovatno jeste ako ga ima u Device Manager)?
Kada ostavis sklopljeni interfejs prikljucen za racunar, i restartujes ga, da li se u toku paljena nesto desava sa LEDicom?
Da li je sadrzaj polja za adresu porta u formatu kao sto sam ti rekao: &H378 ?
Da li si LED zalemio na odgovarajuci pin (vidi sliku ciji sam ti link dao, moguce je da si zalemio LEDicu na neki drugi statusni pin..) ?
Probaj da za adresu stavis &H37C, i onda posalji vrednost 0, pa onda adresu vrati na &H378 i probaj da li tada mozes da palis/gasis LEDice.

Verujem da je inout32.dll ispravan, koristio sam ga vise puta na opisani nacin, i uvek je radilo.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hp...3165896_31487079_8281886_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hp...3165896_31487080_5381291_n.jpg

YU1TTN
[ AvramKovacevic @ 25.01.2011. 16:16 ] @
A Da li za to potrebna ona stvar sa slike http://sphotos.ak.fbcdn.net/hp...3165896_31487080_5381291_n.jpg (mislim na onaj interfejs)?
[ MasterRW @ 25.01.2011. 16:34 ] @
Ne ne, to na slikama je samo primer jednog interfejsa, koji posredstvom releja moze da pali i gasi neke potrosace.
Jesi probao ono sto sam napisao u prethodnoj poruci?

YU1TTN
[ AvramKovacevic @ 25.01.2011. 17:14 ] @
Jesam, sve je ok! Samo da li da LED diodu zalemim na pin2 (d0)? Jel tako?
[ MasterRW @ 25.01.2011. 17:56 ] @
Diodu mozes da zalemis na bilo koji data bit, D0 sam naveo kao primer.
Probaj sve to, pa javi da li radi.

YU1TTN