|
[ ArtCool @ 23.01.2011. 00:56 ] @
| Pozdrav kolegama 
Interesuje me da li neko zna (a hoce da podeli znanje) sa nama kada je u pitanju daljinsko upravljanje elektricnim motorima manje snage recimo od 50-1000W koji bi prema nameni i sistemu prenosa mogli da pomeraju; roletne, tende kapiju, garazna vrata i sl.
Dakle trebaju adekvatne seme sa tutorijalom ili opisani postupkom izrade i (stelovanja prijemno - predajnog kola) kao i odgovarajuca uravljacka kola za pokretanje motora (recimo preko releja).
Motori mogu biti i AC i DC, najbolje primeri za oba pa sta zatreba.
Ako imaju gotove kit plocice sa malim daljinskim tipa on off na koje se samo prikace motori a da ima kod nas neka prosledi link, to bi jos bolje bilo (da ne jurim prijemno predajne frekfencije kod DIY varijanti).
Varijante sa kineskm automobilcicima i zvoncicima nisu pozeljne, vec specijalizovana i elaborirana resenja za adekvatno prilagodjenim izlazima za upravljanje motora.
Da,
bilo bi dobro nekako i resiti do kad ce motor da radi (obavlja operaciju), da li preko nekog vremenskog (stelujuceg tajmera), svetlosnog senzora (recimo foto diode) ili slicno...
Hvala.
|
[ Darko_zed @ 23.01.2011. 08:13 ] @
Pocni od ovoga imas objasnjenja ,a i upravljanje se vrsi preko releja.Nisi samo naveo koje daljinsko upravljanje zelis ovo je IR pa ako odgovara samo napred.
http://www.coolcircuit.com/project/8chrem/index.html
[ ArtCool @ 23.01.2011. 15:58 ] @
Citat: Darko_zed: ... ovo je IR pa ako odgovara samo napred.
Odgovara (nikad bolje)
Ako ima jos neko nesto interesantno neka linkuje...
Hvala Darko.
P.S
Jos kad bi tako nesto moglo da se kupi kod nas bilo bi idealno.
[ shadow88 @ 23.01.2011. 16:15 ] @
da se kupi ? ovde ti je dat projekat da ga sam napravis, jedino nisam video HEX za PIC na prijemniku i predajniku, a ako hoces da kupujes onda odes lepo i kupis centralu sa daljincima samo uzmes onu sa sto vise funkcija, tj da ima za centralnu bravu i dodatno za alarm, kako bi sto lakse nabudzio sta ti treba bez dodavanja brda relea i elektronike...
[ Darko_zed @ 23.01.2011. 16:23 ] @
ima hex-a ne brinite ,provereno radi mada cu naci i jos nesto sto je takodje provereno.Pozdrav
[ ArtCool @ 23.01.2011. 16:31 ] @
U formi kit kompleta, nisam mislio gotovo sve (ipak je kit zgodniji jer se ne pravi plocica).
Bas sam naleteo na ovako nesto kod nas samo ne znam kako stvari stoje kada su releji u pitanju, da li postoje ogranicenja kako ih i koje postaviti na izlazima iz risivera...
http://www.mikroprinc.com/proi...ub=pp&pg=I20&pid=17659
Tu nista nije navedeno sa cim upravljam na izlazu
Mada imaju jedan model koji ima izvesnu vec ugradjenu relejsku podrsku
http://www.mikroprinc.com/proi...ub=pp&pg=I20&pid=18596 - 2 kanala sa relejnim izlazom ( 24VAC/DC 1A max.) nisu mi jasni podaci za rele, to su maksimalne vrednosti napona i jacine struje uredjaja koji mogu da se postave ili sta.
Sta je preduslov da postavim drugi "jaci" rele prema potrebama motora?
Inace njima odgovarajuci daljinski daljinski je http://www.mikroprinc.com/proi...ub=pp&pg=I20&pid=17660
Dakle zamisao je stisnem dugme (primera radi spustim roletnu, pritisnem dugme podignem roletnu), more li to tako kako sam ja zamislio, imate li vi neku operativnu ideju.
[ vukboban @ 23.01.2011. 16:37 ] @
Imas kod Sinise gotove prijemni i predajni modul na 433 Mhz,domet je kako pise 50-70 metara.
http://sinel.freehostia.com
[ shadow88 @ 23.01.2011. 16:54 ] @
24VAC/DC 1A max ovo je podatak o napajanju uredjaja a ne o releu
a tim daljincem sto si dao link za njega nikad neces upravljati onim IC modulom jer je daljinac RF a modul je IC, to su dve razlicite stvari, dakle daljinac odgovara samo RF prijemniku sto je i bolje zbog dometa i ne moras da uperis daljinac u prijemnu diodu koja ako je napolju moze i da se zaprlja pa da ne reaguje prijemnik...
[ ArtCool @ 23.01.2011. 16:54 ] @
Nije iskljuceno da cu pozvati coveka da mu lepo kazem sta mi treba i verujem da ce znati u kompletu da me "opremi".
Pozdrav, hvala
edit:dopuna
@shadow88
Moj previd,
taj daljinac ide u paketu sa ovim prijemnikom http://www.mikroprinc.com/proi...ub=pp&pg=I20&pid=17659
(Svo vreme sam razmisljao o IR-u ali je velicina daljinca koja mi odgovara za RF sistem pa sam se zbunio pri linkovanju), mada nevazno mi, to "gadjanje" kod IR-a nije strasno jel je kucna upotreba.
[ vukboban @ 23.01.2011. 17:59 ] @
Sinisa je na forumu pod nickom rsinisa,i uglavnom je na podforumu "mikrokontroleri" ,pa probaj tako da ga kontaktiras preko pp
[ radarac66 @ 23.01.2011. 21:15 ] @
@ArtCool:
K8057 u kompletu sa K8059 sam vec na par mesta pravio i ugradjivao, nisu IC vec RF i nemaju neki veliki domet, cirka 10m
[ k_spale @ 23.01.2011. 21:28 ] @
ja sam koristio prijemnik za centralne brave na autu.
cena 2500 din.
-prijemnik sa 4 izlaza
-2 daljinska ,4 tastera ,domet 120m(testirano)
[ radarac66 @ 23.01.2011. 21:38 ] @
Citat: k_spale: ja sam koristio prijemnik za centralne brave na autu.
cena 2500 din.
-prijemnik sa 4 izlaza
-2 daljinska ,4 tastera ,domet 120m(testirano)
jedini problem ovih pijacara je max 2 daljinca(a rade veoma lepo) za razliku od wellemana, i sl. gde mozes da uparis do 32 daljinca,
a sto se dometa tice, pa necemo valda da otkljucavamo i upravljamo roletnama sa 120m
[ k_spale @ 23.01.2011. 21:48 ] @
roletnama necemo ali za kapije i garazna vrata moze da posluzi.
rekose mi momci gde sam kupio da se moze dodati treci daljinski.
[ radarac66 @ 23.01.2011. 21:51 ] @
slazem se za veci domet garaznih vrata, mada i nije neophodno,,,
ali treci i trideset drugi daljinski, pa i nije bas blizu.
Ja samo o prednosti i manama, nista licno.
A sto se cena tice, pijacari su u velikoj prednosti...
[ ArtCool @ 23.01.2011. 21:58 ] @
Citat: radarac66: j
a sto se dometa tice, pa necemo valda da otkljucavamo i upravljamo roletnama sa 120m
Koje,
coveka bez 100 kila i dvorista bez 200 metri necu ni da vidim ni cujem, ajte molim vas, sramota
Elem reci mi radarac66 kako se dati komplet pokazao u radu (doso si mi o kec na jedanest pa sve na kvadrat), i koje si stavljao releje na izlazima ... za sta si uopste koristio dati sistem.
Meni treba za roletne dometa do 4-5 metara (kada sam u kuci).
p.s
sto se tice pijacara, neka hvala, necu da gorim kucu 
Ne moze se bas za 1000 din upravljati na daljinu (i daljinski i prijemnik), dok je Velemanova cena ok, mada moram dodati trafo+grec+elektrolite za napajanje kao izlazne releje i motor sa adekvatnim prenosom za mehaniku prikljucni kabal od nekih 5-6 metara, mozda cu postaviti i diodu da signalizira rad roletni...skupi se kamara nekih dinarcica, ali neka, fabricki su po 150 evra pa navise ako ide u kompletu.
Jedno je 6000 din npr, a drugo je 15-20000 din....
[ k_spale @ 23.01.2011. 22:00 ] @
Naravno da nije ni blizu.
Sto se kvaliteta tice videcemo,ugradio sam ga u kombinaciji sa kineskim plc-om.
automatika za kapiju sa dva motora kostala je oko 100€ (materijal),licno mislim da je kupcima vise bitna cena nego kvalitet.
[ radarac66 @ 23.01.2011. 22:08 ] @
Citat: ArtCool: Koje,
coveka bez 100 kila i dvorista bez 200 metri necu ni da vidim ni cujem, ajte molim vas, sramota
Elem reci mi radarac66 kako se dati komplet pokazao u radu (doso si mi o kec na jedanest pa sve na kvadrat), i koje si stavljao releje na izlazima ... za sta si uopste koristio dati sistem.
Meni treba za roletne dometa do 4-5 metara (kada sam u kuci).
E, a meni po toj tvojoj teoriji fali jos 8 kola da postanem covek,,, a i dvoriste mi je mnogo krace.
Dati komplet se perfektno pokazao u radu za razliku od nekih fabrickih koje "gusi" neka nova bezicna telefonija.
Koristeni su za daljinsko iskljucivanje alarma a zatim otvaranje rolo vrata na garazi.
Jedine mane koju sam vec naveo su manji domet(oko desetak metara) i cena(nesto su skuplji od "pijacara")
releji na izlazima su oni koji dolaze u kit kompletu pri kupovini.(mislim da su 12VDC 3A ali nisam siguran)
[ ArtCool @ 23.01.2011. 22:12 ] @
Citat: k_spale:...licno mislim da je kupcima vise bitna cena nego kvalitet.
Naravno u kakvoj bedi zivimo od sistema, nije ni zameriti.
Cesto se komentarise taj kvalitet,
ali od toga nema ni k ko do pre 20 god, iako i danas neke stvari pakleno kostaju.
Npr kada sam kupio u Simpu ( u Bulevaru bio nekada ) '90 godina Toshiba Tv baterije fabricke trajale nekih 8 god (Tv jos radi) !!!!
A kod caletovog Nikon aparata Fm2 (sistemska baterijica koja meri svetlo) radi i danas!!!! posle 31 god!!!!
Da ne nabrajam,
danas ide samo jako dobro upakovana sminka... samo da vidim u toj skupoj elektronici Melory ili Nichikon kondenzatore...paz da ih ne vidimo....(a kada ih fabrike kupuju na veliko kostaju ko pikavci...nista skoro....skuplji transport)
Tako da stajem po tom pitanju na stranu kupaca (pa i ja sam kupac ko i svi mi) samo da se ne pogorimo  od bas totalnog fusa.
[ ArtCool @ 23.01.2011. 22:17 ] @
Citat: radarac66:
Dati komplet se perfektno pokazao u radu ...
To kralju legendo,
misterija zvana "Ekrem Gospoda" je razresena,
mada sam i ja nesto sam mirisao u tom smeru ali nisam hteo da se "butam" dok ne vidim sta kaze neko iskusniji....
E bas mi ulepsa vece, sada kada resim mehanicku problematiku (smestaj motora i prenosnika) ima da se igram za sve pare a na tvoju preporuku ko dete....divota.
Sad cu curici celo vece da pevam pesmicu http://www.youtube.com/watch?v=Iq9rc8fGUoc
[ radarac66 @ 23.01.2011. 22:29 ] @
Novi domaci zadatak:
pravac google, pa zatim "eagle cod.1611121"
i gle cuda, javi se kad proucis
[ ArtCool @ 23.01.2011. 22:44 ] @
Kazem ja vojska je ZAKON
Bogami kompletno sam izcitao manual, moram reci da odlicno izgleda, bas usko specijalizovano resenje, samo nisam dobro ispratio (razumeo) sa kojim se daljinskim uparuje-programira, i gde se to moze kupiti, iako vidim mogucnost i za zidne tastere.
Jesi li to negde vec postavljao kako si se ti izborio sa tim ?
Imaju li oni zastupnistvo kod nas (mada onda se svodi na totalno gotova i predpostavljam skupa resenja).
[ radarac66 @ 23.01.2011. 22:55 ] @
A jesi l' ti cit'o"Na Drini cuprija"?
Ih cit'o,,, 'odo po njoj...
ma postavljo, nego sta, i radi odlicno
a ima i gomilu mogucnosti,
npr ako se koristi za tende ima mogucnost postavljanja anemometra
i jumpera koji se linkuje na 15 ili 30m/sec
i ako brzina vetra predje podesenu,
uredjajcic automatski sakuplja tendu,
da je isti(misli se na iznenadni vetar)
ne bi nacisto razbucao.
ova funkcija se automatski moze koristiti i sa nekim
rain ili day/night senzorima za automatsko dizanje ili spustanje roletni
da kisa ne isprska domacici tek oprane prozore
ili kada je jako sunce da spusta a kada "za'ladi" ponovo sama podize
i josXY varijacija na temu...
P.S. a ovo vracanje poverenja sirokih narodnih masa u Vojsku imponuje...
[Ovu poruku je menjao radarac66 dana 24.01.2011. u 00:15 GMT+1]
[ wity @ 23.01.2011. 22:55 ] @
Citat: radarac66: jedini problem ovih pijacara je max 2 daljinca(a rade veoma lepo) za razliku od wellemana, i sl. gde mozes da uparis do 32 daljinca,
Ne znam koji IC imaju ovi pijacari, ali ima puno kineza koji si bazirani na ovom ICu PT 2272 sa kojim se moze upariti mnooogo vise daljinaca ili jedan daljinac na vise prijemnika :).
A sto se tice dometa, ako se doda antena, domet ide i do 1km sa opt. vidljivoscu.
[ ArtCool @ 23.01.2011. 23:25 ] @
P.S. a ovo vracanje poverenja sirokih narodnih masa u Vojsku imponuje...
Eh druze moj, samo moja dusa zna koliko patim sto nam je industrija unistena, i sto jedino nam vojna radi.
Moj fakultet (Masinski) je puno radio sa vojskom i za njih smo imali (pricaju mi jel sam ja apsolvent, i shodno tome nisam bio po godinama (28) u mogucnosti da iz prve znam), poseban tretman (posebne ispitivacke radionice poseban prilaz zgradi...projekti sa VTI..radili smo sa vojskom i sa Lolom neke komplikovane vise osne CNC masine i to za U.S.A...)....jedina SVETLA tacka u nasoj drzavi, bila i (ovako osiromasena) je OSTALA.
A sto se tice tendi odnosno proizvodnog programa ove Italijanske firme, ima li to negde u BG-u, nije lose doci do nekih ideja.
Bas gledam onu vetrenjacicu za vetar, GENIJALNO resenje ;)
[ radarac66 @ 23.01.2011. 23:32 ] @
Ima u Bg.
Cena nije neka astronomija, stavise, pristupacna.
Iskopacu ti adresu pa javljam,
samo ako ti je hitno ne kukaj,
posto ne znam kad cu stici do iste.
pozdrav, cujemo se
[ ArtCool @ 23.01.2011. 23:49 ] @
Ma kakvi,
dovoljno je razumnog coveka usmeriti u pravom smeru i nema zime za Eskime (sem kada im se otopi kuca, sto je u danasnje vreme sve cesce).
http://www.acmdoo.net/index.html
Inace postavio sam i "fizicki" adresu jel linkovi cesto umeju da pucaju, ovako je sigurnije.
Evo bas o cemu si pricao http://www.acmdoo.net/eagle_uputstvo.pdf
Pozdrav.
[ shadow88 @ 24.01.2011. 10:28 ] @
ljudi sto se tice pijacarske centrale za bravu od auta, ja sam kupio jednu i domet joj je preko 100m kako god okrenes :) podrzava "10 daljinaca" a dobio sam 2 kom, i uspeo registrovati 7 komada, nemam jos 3 da isprobam da li ce ih prihvatiti, ali sta ce ti vise od 10 kom ?
nesto sam razmisljao, moglo bi se uzeti vise onih uticnica sa releom na daljinac sto se ukljucuju a na daljinskom podesiti npr za jednu da otvara/zatvara kapiju, kao sto ima na daljincu ukljuceno/iskljuceno, za drugu da pali/gasi svetlo , i tako imamo 5 uticnica na raspolaganju... a komplet 5 uticnica i daljinac u nemackoj kosta cca 20 evrica , kod nas ne znam ni da li ima da se kupi...
[ radarac66 @ 24.01.2011. 14:09 ] @
e svaka ti je zlatna, ka Njegosu,,,, elem, al' ako Eskimi ugrade automatske tende, sunce nece moci da otopi kucu
lepo je sto si ovo nasao i okacio da mogu i siroke narodne mase da se informisu o ovoj tematici
[ ArtCool @ 24.01.2011. 21:07 ] @
lepo je sto si ovo nasao i okacio da mogu i siroke narodne mase da se informisu o ovoj tematici
Jasta ljudino,
nije fazon samo biti "poletarac" doci u neki deo ES-a pitati trenutno sta ti treba i otici bez ikakvog traga ( u smislu bar ne dati neki doprinos)...
Ja sam u temi gde se jedan korisnik interesuje za regulaciju kupatilskog ventilatora naveo sta se moze koristiti vrlo efikasno (kod mene u kuci radi) bez skupih "pravih" fabrickih resenja http://www.elitesecurity.org/t...ine-ventilatora-potenciometrom ... nema neke pameti ali treba znati sta i kako, kao sa ovim tendicama  mada nikako da nadjem semu po kojoj sam radio dati sklop pa da upitam znalce kako je "pojacati".
More bre ekstra, samo da se nesto vrti pa makar i tura pivca za stolom
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|