[ malimilan @ 25.01.2011. 11:25 ] @
| Nisam uspeo da pronadjem da li postoji neka ovakva formula. Imam cenovnik kompjuterskih komponenti i pored sam napravio padajuce liste za odredje komponente kako bih imao vise kombinacija u sastavljanju konfiguracije. Zeljene komponente odredjene kategorije iz cenovnika sam obelezio i napravio "range" koji je u padajucoj listi, ali je formula za cenu komplikovana, tj. muchno je kucati, a ako npr. downloadujem novi azurirani cenovnik vrlo je moguce da polja, tj. broj reda odredjene komponente nece biti isti.
u cenovniku je naziv komponente u koloni B, a cena u dinarima u istom redu kolone E
tako da u maloj tabeli sa padajucim listama za komponente koje hocu da budu promenljive, moram da kucam formulu za cenu na sledeci nacin:
=IF(K10=B9,E9,IF(K10=B10,E10,IF(K10=B11,E11,IF(K10=B12,E12,0))))
Dakle, kao sto sam napomenuo, ako se azurira cenovnik, mozda procesor koji je bio u polju B9 vise nece biti u istom, i onda nastaje problem, a i napor je kucati
Da li znate neku formulu ili neki drugi nacin?
Dakle, treba mi sledece: AKO JE POLJE K10 = NEKOM POLJU IZ KOLONE B, IZBACI VREDNOST ISTOG REDA IZ KOLONE E
Hvala unapred!
|
[ Jpeca @ 25.01.2011. 11:32 ] @
Postoji funkcija VLOOKUP. Imaš dosta primera na ovom forumu ili pogledaj Help.
[ malimilan @ 25.01.2011. 11:58 ] @
Veliko HVALA! Sad sam nasao na youtube, vrlo jednostavno a tako korisno!
Evo ako neko ima slican problem, formula u mom slucaju je sledeca:
=VLOOKUP(K10,B7:E32,4,FALSE)
-K10 je polje u kome se nalazi padajuca lista, sa jednom kategorijom komponenti koje sam odabrao (procesori), i vredost tog polja posmatra/proverava
-B7:E32 je tabela, tj deo tabele gde se procesori nalaze, u mom slucaju je u koloni B naziv komponente, u koloni C cena u evrima, D sa PDVom, E cena u dinarima
-4 je broj kolone u oznacenoj tabeli (B7:E32) gde se nalazi cena koju hocu da mi prikaze
-FALSE se pise ako zelite da trazi tacnu vrednost, tj. ime komponente u mom slucaju. Ako napisete TRUE, u slucaju da ne pronadje ime ili vrednost tacno onako kako ste definisali, trazi sledecu najblizu
Sada, kad iz padajuce liste koje je u polju K10 izaberem komponentu, on istu trazi u definisanoj tabeli B7:E32, i kada pronadje, izbaci mi vrednost(cenu) iz tog reda, iz kolone 4, a ako ne pronadje tacan naziv koji sam izabrao, izbaci N/A
Postoji i HLOOKUP ako je tabela drugacije orijentisana (V-vertical, H-horizontal)
Hvala jos jednom
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.