[ shadow88 @ 25.01.2011. 23:41 ] @
pozz svima

da li neko ima shemu ili projekat uredjaja sa PIC kontrolerom i hex-om sa kojim mogu upravljati tj ukljucivati i iskljucivati npr 5 relea ili 10 relea DTMF signalima ?

ne treba mi da kacim to na telefonsku liniju vec sam smislio da na ulaz zakacim jednu bluetooth slusalicu i da sa mobilnog telefona saljem DTMF i tako bezzicno upravljam sa nekolicinom uredjaja..

dakle npr ukucam 001 na mobilnom i ukljuci mi se rele pod rednim brojem 1, a gasenje na primer da bude *001 ili tako nesto,

mozda vec postoji gotov projekat na ovu foru sa vec prilagodjenim softverom za hardver ?

vidjao sam da postoje bluetooth interfejsi sa kojima se upravlja preko odredjenih softvera ali su skupi a softver je besplatan ali do seme uredjaja i hex-a se tesko moze doci...

dakle treba mi ovako nesto : http://www.youtube.com/watch?v=FoXBb6JoSv4

samo sto bih ja to kontrolisao preko DTMF signala, i bilo bi jako dobro ako bih morao ukucati neku sifru za pristup upravljanju, mada to mogu namestiti na slusalici da podesim sifru

hvala na odgovorima
[ bogdan.kecman @ 26.01.2011. 00:36 ] @
da li si siguran da na slusalici mozes da izvuces dtmf? prosli put kada sam zabadao tu slusalicu za uvo - svi tonovi sa tastature su svucali isto ...

imas da kupis BT modul (mikroe prodaje ... tridesetak evrica ako se dobro secam ... ima i seeed za 15-20e zavisi od verzije) .. napises app za svoj telefon i eto ga .. (to je to sto vidis na videu) ...

najjeftinije ti je ako mobilni ima IR da stavis IR receiver ..
[ shadow88 @ 26.01.2011. 00:59 ] @
da, napises softver .... :)) eh da je to samo tako ja bih ga vec napisao ali ....

mislio sam cak da uzmem obican USB bluetooth pa da sa time petljam posto su moduli skupi a na USB vec imam RX i TX...

elem, na bluetooth slusalici i tek kako izvlacim DTMF jer sam je juce prislonio na mikrofon slusalice fiksnog telefona a fiksni bez greske poziva brojeve koje kucam na mobilnom, a jos ce to preciznije da radi kad povezem direktno zicku na zicku :)

pa koliko me je kostala ta slusalica i ne cudi me sto radi posao :)

elem, nasao sam u medjuvremenu neko integrisano kolo DTMF/BCD dekoder , pa cu sa njim da se igram, mogao bih mu nakaciti neki BCD/DEC i resio sam problem, imam 10 impulsa za brojeve 0-9 u DTMF-u :) samo jos da to pustim na flip-flop i eto gotovog uredjaja :)

sve u svemu nije lose i ako neko ima gotov projekat sa PIC i nesto sa nekom aplikacijom za PPC bio bih mu zahvalan da okaci ovde

pozdrav svima
[ shadow88 @ 26.01.2011. 01:01 ] @
ne bi bio problem cak ni kad bih nabudzio umesto BT-a neki modul 433MHz na zvucni izlaz telefona ali nije to to , npr moduli TWS - 434 i RWS - 434 bi odradili posao i to veceg dometa od bluetootha
[ bogdan.kecman @ 26.01.2011. 02:29 ] @
ja sam nekad daaaaaavno pravio sa nekim dekoderom 8870 na primer mislim da se zvao ili mt8870 ili md8870c ili tako nesto .. zdrakni google, imas gzilion sema za dekodiranje dtmf-a ... ovaj cip sto sam ja koristio je imao 4bitni izlaz 0-15 za sve tastere sa dtmf tastature i bio je super jednostavan za rad ..

sto se 433 modula tice, imas one sa 4 bitnim bus-om (imam negde par, mislim da su izvedeni sa PT2272 ) to mozes da vezes direkt na izlaz 8870 tako da dekodiranje radis lokalno a preko pt-a saljes komande ... (evo ga modul na koji mislim: http://www.seeedstudio.com/dep...coder-p-321.html?cPath=139_140 )

dakle ako mozes da izvadis zvuk sa tel-a - zabodes ga u 8870 -> 433 i na drugoj strani imas 4bitni signal "sta si pritiso" .. doduse, cemu mobilni .. al .. ajd .. lakse da stavis 4 tastera direkt na modul :D
[ MasterRW @ 26.01.2011. 10:37 ] @
Citat:

ja sam nekad daaaaaavno pravio sa nekim dekoderom 8870 na primer mislim da se zvao ili mt8870 ili md8870c ili tako nesto

Ja sam sa 8870 (tacnije CM8870) pravio DTMF dekodere koji su mi sluzili za daljinsko upravljanje potrosacima po kuci, doduse to je bilo putem radio stanice, a ne putem telefona :)
Dekoder ima 5 izlazna bita, 4 su binarna predstava cifre/simbola koji je dekodiran, a peti oznacava da je DTMF detektovan. Kod sam pisao u ASM.
Kod vise nemam, ali znam da je detekcija isla ovako: proveri da li je bit za detekciju DTMFa 1, ako jeste krecu u obradu ostalih bitova i odredjuje koja je cifra/simbol "ukucana". U kodu sam koristio i pomocnu promenljivu koja je sluzila kao "clock" tj sprecavala da duzi DTMF dekodira kao dva, tri ili vise istih.

Ako bi se pisalo u Basic ili C jeziku, verujem da bi kod bio laksi, u ASMu je malo poduze bilo :)

Nacin povezivanja 8870 je jednostavan, i lepo opisan u PDF dokumentaciji, a prilozen je i gotov primer seme za testiranje dekodera.
Ako budes koristio CM8870 preporucujem ti da budes pazljiv oko njegovog napona jer je jako nezan i moze lako da pregori.

Pogledaj i na www.elektronika.ba , Trax je okacio par projekta za daljinsko upravljanje preko mobilnog telefona.

YU1TTN
[ shadow88 @ 26.01.2011. 13:44 ] @
pa da hocu da se igram tasterima onda bih vrlo lako nasao resenje :)

poenta je u tome da se nakacim mobilnim na interfejs preko bluetooth-a ili wifi - ja i upravljam odredjenim uredjajima, a mobilni telefon sam odabrao jer ga uvek nosim sa sobom i nema potrebe za nosenjem drugih primopredajnika niti icega slicnog, a opet mogu da npr dam kontakt na kolima na ovaj nacin, ili da otkljucam vrata na kolima, kao i na kucji, da upalim svetlo itd, sve u svemu moze svasta nesto da se izvede a da bude jednostavno cool :)
[ bogdan.kecman @ 26.01.2011. 15:39 ] @
za BT - imas bt module za 20E, za wifi imas wifi module (za malo vise) ....

ako ti BT sluska radi - 8870 cip (sta god da mu je prefix) ti radi dekodiranje ... razbijes slusku, zakacis ga na izlaz za zvucnik i eto ..
[ shadow88 @ 26.01.2011. 17:28 ] @
da, tako sam i zamislio jer mi je to najjednostavnije, jos samo da nadjem neki visestruki flip-flop a mozda i neki softver za PPC u kom bih definisao tastere po nazivima uredjaja da kad ih pritisnem da telefon izbaci odgovarajuci DTMF

mozda neki predlog za to ?