Ne baš, ali težim ka tome.
Citat:
[url=/p2796340]ali cu te razocarati time da sam pocetnik i da znam osnovno samo da se malcice snadjem

zadnjim postom si me totalno zbunio, ali totalno.... Mozes li mi dati primer u fla fajlu pa da pokusam da povezem u ovoj svojoj usijanoj glavi (treba mi to a nemam ideju kako)
OK, pa da krenemo. Pretpostaviću da imaš dizajniran interfejs, kao što si prikazao na onoj slici koju si postavio. Malo sam izmenio sliku tako da možeš da vidiš šta treba da u flashu dodaš kako bi sve funkcionisalo (pogledaj priloženu sliku). Dodaćeš tri dinamička tekst polja na scenu tako što ćeš pritisnuti veliko slovo
T na paleti alatki sa desne strane (ako je ne vidiš možeš da je prikažeš tako što ćeš iz menija
Windows selektovati opciju
Tools). Pogledaj sada u
Properties prozor (ako ga ne vidiš isto ga iz menija
Windows možeš prikazati selektovanjem opcije
Properties). Ako vidiš da je u padajućem meniju izabrano
Static Text klikni na strelicu na dole i izaberi
Dynamic Text. Sada si spreman da ga ubaciš na scenu tako što ćeš držati levi taster miša i povlačiti na levo i prema dole (kao kad crtaš pravougaonik). Kada si završio sa crtanjem otpusti levi taster miša i prikazaće ti se selektovano polje gde možeš uneti tekst (ovde ćemo učitavati imena iz eksternog tekstualnog fajla, ali ako želiš da ti se nešto prikazuje tu pre nego što se pojavi ime možeš odmah nešto uneti pa će to biti kasnije obrisano). Dodaćeš još 2 tekstualna polja, tako da ih imaš ukupno 3 na sceni. Za svako od njih ćeš uneti naziv instance u polju iznad padajućeg menija u
Properties prozoru (tamo gde piše
<Instance Name>). Ja sam koristio imena dinamicki1_txt, dinamicki2_txt, dinamicki3_txt. Dodavanjem
_txt na kraju naziva instance dobićeš pomoć code hintinga kada budeš kucao actionscript. Sada selektuj crnu strelicu na vrhu palete sa alatima i rasporedi tekstualna polja gde želiš da se prikazuju (u prvom polju sa nazivom dinamicki1_txt će su ispisivati muško ime, u drugom polju dinamicki2_txt ispisivaće se žensko ime, a u trećem dinamicki3_txt prikazivaće se procentualna vrednost). Dodaj novi lejer na vremensku liniju (iz menija
Insert izaberi
Timeline, a zatim
Layer), selektuj prvi frejm na tom lejeru i unesi kod koji sam ti naveo u ranijem postu (u zavisnosti od toga koju verziju actionscripta koristiš). Na primer, ako koristiš AS2 kod bi trebao da izgleda ovako:
Code:
var eksternePromenljive:LoadVars = new LoadVars();
eksternePromenljive.load("tekst.txt");
eksternePromenljive.onLoad = function() {
dinamicki1_txt.autoSize = "left";
dinamicki2_txt.autoSize = "left";
dinamicki3_txt.autoSize = "left";
dinamicki1_txt.text = this.ime1;
dinamicki2_txt.text = this.ime2;
dinamicki3_txt.text = this.p;
}
Ovo važi za tekstualni fajl u kome se nalazi:
Code:
&ime1=Sale&ime2=Branka&p=89%25
Ovde neću koristiti
setInterval funkciju, nego ću ti pokazati kako to možeš odraditi sa frejmovima. Na drugom lejeru gde se nalaze dinamička tekst polja možeš da dodaš frejmova u zavisnosti od toga koliko želiš da bude vreme trajanja prikazanih imena. To zavisi od toga koliko je podešeno frejmova u sekundi za taj projekat, a to možeš proveriti tako što iz menija
Modify izabereš
Document i pogledaš koja se vrednost nalazi u polju
Frame rate. Na primer, ako je postavljeno 12 FPS, znači da bi dobio trajanje animacije od 3 sekunde tebi treba 36 frejmova. Kada dodaš frejmove (selektuješ frejm 36 i pritisneš taster
F5) svaki put kada se promeni tekstualni fajl sa promenljivama prikazaće ti se nova imena sa novom procentualnom vrednošću. To znači da se za te 3 sekunde tekstualni fajl mora promeniti, a moje pitanje je koju aplikaciju koristiš u tu svrhu (za "serviranje" ovog tekstualnog fajla flashu)?