[ zorpetus @ 26.01.2011. 23:42 ] @
Znam da pitanje zvuci malo rogobatno - ali citam ovaj forum i ne mogu da se otmem utisku da neki, ajde da tako kazem, "prosveceni" poslovni korisnik, koji zeli kvalitetan i pouzdan notebook vise naprosto ne moze da se pouzda vise ni u jedan brand / model. Nekad se znalo kupi se recimo IBM ThinkPad ili Toshiba Tecra npr - i znate da imate notebook za koje su sanse da ce se pokvariti par meseci nakon kupovine (ili isteka garancije) vrlo, vrlo male. Kome ce baterije i posle 2-3 godine "drzati" malte ne kao da je notebook nov. Koji je tih u radu i koji ima dobru tastaturu, i ekran. I koji ima touchpad sa pravim tasterima za levi i desni klik a ne, zarad ustede, deo touchpada koji "simulira ove tastere" (recimo neki HP modeli). I notebook za koga ne morate da se dovijate i budzite i experimentisete - da na njega instalirate neki novi operativni sistem koji se u medjuvremenu pojavio, jer ce drajvere izbaciti sam proizvodjac tog notebooka. I to drajvere koji rade kako treba. I pri cemu taj notebook ne mora da bude neka "zver" na kojoj mogu da se poteraju i najnovije igre. Niti da bude "perjanica" ponude nekog proizvodjaca po principu - pogledajte sta sve mozemo da ubacimo unutra sa peformansama kojih se nebi postideli ni neki pravi serveri... Vec pak notebook toliko jak da mozete paralelno da imate otvoreno par fajlova u Wordu, Excelu, PowerPointu, nekoliko tabova u browseru i recimo Skype aktivan. I da ga antivirus i anti-spyware kad je aktivan ne ugusi. I da mozda mozete da pokrene i neki zahtevniji program tipa Photoshop, ili poterate povremeno recimo Linux u virtuelnoj masini - pri cemu i ne ocekujete da sve "leti od brzine" - ali da to odradi bez vidnog "mucenja". Znam da se danas sve pravi u Kini. I da gotovo sve brandove prave verovatno iste fabrike tamo. Ali nije ni pre 10-tak godina bila mnogo drugacija situacija, ali se znalo sta valja da se kupi ako ne zelis da razmisljas. Danas mi se cini da to vise nije tako. |