[ GMC @ 04.02.2004. 15:40 ] @
Eh moje pitanje je slijedece:
kako da postignem da moj program nakon klika na odredjeno dugme kreira novu tabelu u npr. glavna.mdb i da u tu tabelu napravi nekoliko polja (npr. Ime , prezime , broj) ?
[ mladenovicz @ 04.02.2004. 16:53 ] @
Pogledaj CREATE TABLE u MSDNu. Formiraj SQL izraz za pravljenje tabele i prosledi to kao parametar Execute metodu ADODB.Connection objekta.
[ ssteva @ 04.02.2004. 23:09 ] @
Postoji jos lepse resenje - Microsoft ADO Extension for DDL and Security (ADOX).
Videces u object browseru, sve radis preko klasa Catalog, Table, Column i odgovarajucih kolekcija, ne moras uopste da poznajes DDL.
[ GMC @ 05.02.2004. 15:00 ] @
dali ima neki primjer kako to uraditi posto nisam siguran da sam sve razumio najbolje
[ goranvuc @ 05.02.2004. 21:30 ] @
Probaj da naviknes da koristis Object Browser, obicno je to sasvim dovoljno.
[ byTer @ 05.02.2004. 21:30 ] @
Orobaj sa helpom u Accessu verovarno ima

ali sin taxa ide nekako ovako

CREATE TABLE <ime tabele>
ime polja i definicija tipa.
[ GMC @ 06.02.2004. 14:14 ] @
Citat:
Probaj da naviknes da koristis Object Browser, obicno je to sasvim dovoljno.

mozes li mi malo to pojasniti posto nisam siguran da znam sta je to :)

a sto se tice helpa gledao sam tamo ali nisam nista nasao.
[ mladenovicz @ 06.02.2004. 15:37 ] @
Object Browser pokreces sa F2 u VB IDEu.

Citat:
MSDN:
If an ActiveX component provides a type library, you can use the Object Browser to view the component's classes, as well as the properties, methods, events, and constants associated with the objects of each class.
[ GMC @ 07.02.2004. 09:24 ] @
Ajd ljudi hvala vam , slabo sam skontao al nema veze vjezbat cu :)

Nego jel mozete da mi kazete neki program koji ima slicnu funkciju a kojem mogu da vidim kod jer tako mi je naj lakse da shvatim sve ovo...

Jos nesto jel se MSDN moze da nabavi posebno (il se on i mora da nabavi posebno) jer kad kliknem na help u vb-u on kaze molim instaliraj te MSDN??!!
[ mladenovicz @ 07.02.2004. 13:58 ] @
Code:

Public Function CreateTable( _
    rcnnConnection As ADODB.Connection _
    ) As Boolean
Dim sSQL As String

sSQL = "CREATE TABLE " & ImeTabele & vbCrLf
    sSQL = sSQL & "(" & vbCrLf
    sSQL = sSQL & "  Polje1  TEXT(255)," & vbCrLf
    sSQL = sSQL & "  Polje2  TEXT(255)" & vbCrLf
    sSQL = sSQL & ")"
    Debug.Print sSQL

rcnnConnection.Execute (sSQL)
End Function
[ GMC @ 09.02.2004. 14:37 ] @
hvala na pomoci ali ovaj kod ne radi na mom racunaru. U stvari SQL ne koristim ( jer nisam skontao kako :) ) nego citanje ,pisanje iz access baze radim ono obicno (recordset namjestim pa onda polja u formi podesim sa poljima u bazi itd) dali postoji neki kod da na taj nacin pravi novu tabelu u accessu ?

hvala jos jednom !
[ mladenovicz @ 09.02.2004. 15:54 ] @
Citat:
GMC:
ovaj kod ne radi na mom racunaru.

Ako neki kod ne radi, onda treba da ga postujes ovde, kao i deo koda koji ga poziva, pa da vidimo sta se desava. Ja na ovo mogu da ti kazem da kod mene radi.
[ GMC @ 09.02.2004. 16:15 ] @
u pravu si , pogresno sam objasnio. htio sam reci da sam imao par pokusaja da uradim nesto sa tim kodovima gdje je sql ukljucen u njih ali bezuspjesno pa sam mislio da kazem da ovaj gore kod meni ne pomaze puno jel kao sto rekoh nisam shvatio sql u potpunosti...