|
[ d.veljko83 @ 27.01.2011. 17:56 ] @
| Na forumu kako mi se cini nema teme o aleph pojacavacima. Nije lose da se jedna takva uradi.
Redom:
Pripremio sam trafoe na 28VAC i svaki od 500VA
Ispravljac sa 2 greca po kanalu u CLC varijanti.
Kalemove sam motao 1.8mm zicom, nisam uhvatio vremena da ih proverim, isao sam sa par navoja u plusu pa ce verovatno tu biti odmotavanja.
Kondenzatore sam obezbedio 4X39mF po kanalu.
Kutija je takodje tu sa ladnjacima od 210X200, dva po kanalu. Prema zeonovim recima overkill tako da je hladjenje reseno.
Imam dva tipa plocica.
Jedne su Kristijanove za koje verujem svi znaju o cemu se radi. Na ostalim forumima su prilicno kritikovane.
Drugi tip su plocice sa chipamp-a koje po izgledu i kvalitetu izrade su zasada najbolje plocice koje sam video. Opet problem i kod njih jer sam dosta puta cuo da su dovoljne za aleph 3 ali za peticu bi bilo pretoplo izlaznim tranzistorima zbog malog razmaka. Mada opet cini mi se ni da kristijanove uopste nisu bolje kada cemo o ovome.
Po naponu na sekundaru trafoa vidi se da se ocekuje nekih 34-35Vdc pa je to taman za peticu.
Dakle jos se nije krenulo konkretno u rad, navukao sam dosta delova, izlazne ocekujem da stignu ovih dana i jos neke sitnice da se kompletiraju delovi. Pa bih molio iskusnije da me malo upute i kazu sta mi je bolje ciniti i sa kojim plocicama bi trebalo da idem.
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 27.01.2011. u 19:09 GMT+1] |
[ fokussd @ 27.01.2011. 23:05 ] @
Auh, kakva lepota. Pošla mi je voda na usta.
Nemam iskustva sa Alefom, ali pratim forume, jer i mene zanima zvuk vrhunske A klase. Već par godina skupljam delove za Aleph 30, ali ne kao ti, već na relaciji Limundo - Kupujem-prodajem - Bubanj Potok i još nisam sve kompletirao.
Bojim se da tvoja "pesante disipante" kutija nema dovoljno velike hladnjake. Čini mi se da ti je Zeon rekao da su hladnjaci overkill za nešto drugo, za Aleph 5 su mali. 300W disipacije nije šala.
Za KK pločice sam i ja čitao da su lepe na oko, a zanatski loše urađene. Sa druge strane, mnogo uređaja je napravljeno sa tim pločicama i rade, čak ih je Nelson lično preporučio.
Brajanove pločice su zaista beskompromisne.
Ne verujem da sam ti bilo šta pomogao, ovo su dobronamerni teorijski saveti. Voleo bih da brzo počneš gradnju i o svemu pišeš i još više slikaš. Biće mi zadovoljstvo da pratim gradnju. Srećno.
[ zeoN_Rider @ 28.01.2011. 12:59 ] @
E od kad sam počeo 2 komada Aleph 5 i jedan Aleph 3-30 i po svemu sudeći ako me D.Veljko ne povuče ovo nikada neće biti završeno!
Sve sam skupio tone hladnjaka, gomilu elektrolita i još ko zna kog prpadajućeg krša.
PS. D Veljko ako imaš viška brajanovih pločica, računaj na mene!!!!

[ d.veljko83 @ 28.01.2011. 16:56 ] @
Citat: fokussd: Auh, kakva lepota. Pošla mi je voda na usta.
Nemam iskustva sa Alefom, ali pratim forume, jer i mene zanima zvuk vrhunske A klase. Već par godina skupljam delove za Aleph 30, ali ne kao ti, već na relaciji Limundo - Kupujem-prodajem - Bubanj Potok i još nisam sve kompletirao.
Bojim se da tvoja "pesante disipante" kutija nema dovoljno velike hladnjake. Čini mi se da ti je Zeon rekao da su hladnjaci overkill za nešto drugo, za Aleph 5 su mali. 300W disipacije nije šala.
Za KK pločice sam i ja čitao da su lepe na oko, a zanatski loše urađene. Sa druge strane, mnogo uređaja je napravljeno sa tim pločicama i rade, čak ih je Nelson lično preporučio.
Brajanove pločice su zaista beskompromisne.
Ne verujem da sam ti bilo šta pomogao, ovo su dobronamerni teorijski saveti. Voleo bih da brzo počneš gradnju i o svemu pišeš i još više slikaš. Biće mi zadovoljstvo da pratim gradnju. Srećno.
Hvala Fokussd,
Bilo koji savet je od koristi.
E sad ajde da utvrdimo oko disipacije, ja sam toliko toga procitao po raznoraznim forumima o A5, moguce da sam i nesto pomesao. Dakle kada govorimo o A5: 150W/Ch disipacije ili 300W/Ch? Zeona sam pitao samo u vezi brojke 150 i dobio odgovor da je overkill, nisam detaljisao o cemu se radi (bilo u drugoj temi, zbog toga). Ja sam iz nekog razloga shvatio da je u pitanju ova manja brojka.
Citat: zeoN_Rider: E od kad sam počeo 2 komada Aleph 5 i jedan Aleph 3-30 i po svemu sudeći ako me D.Veljko ne povuče ovo nikada neće biti završeno!
Sve sam skupio tone hladnjaka, gomilu elektrolita i još ko zna kog prpadajućeg krša.
PS. D Veljko ako imaš viška brajanovih pločica, računaj na mene!!!!
Pa sta cekas Zeone, zar da te mi zelembaci preteknemo
Ma plocice nisu problem, sto ne rece ranije?!?!!?!?
Sto se mene tice moze i G-bay da padne ako ima jos interesenata, nije problem da se poruci.
[ fokussd @ 28.01.2011. 20:33 ] @
Ništa nisi pogrešio. Ukupna disipacija je 300W, a ukupno Pasovi hladnjaci imaju 0,06 K/W.
Tvoji hladnjaci imaju 4 x 0,39 K/W, tako kažu Italijani, a to bi bilo zamalo tesno.
Problem je što kalkulator kaže drugačije. Dva hladnjaka dužine 400, visine 200 i ukupno 40 rebara po 30 mm daju Rth od oko 0,3, što daje porast od 46 stepeni iznad temp. ambijenta za 150 W disipacije. Rebra su nazubljena, pa je površina još malo veća i trebalo bi da se Rth malo koriguje na bolje. Opet malo tesno.
Nelson kaže ako se pregreva, stavi tihi ventilator.
Nama ostaje da iskusniji kažu šta misle.
[ zeoN_Rider @ 28.01.2011. 22:07 ] @
Citat: d.veljko83: Pa sta cekas Zeone, zar da te mi zelembaci preteknemo ;)
Ma plocice nisu problem, sto ne rece ranije?!?!!?!?
Sto se mene tice moze i G-bay da padne ako ima jos interesenata, nije problem da se poruci.
Ma nemam vremena da pozavršavam sve projekte koje sam započeo za sebe, uvek mi se nešto ispreči ili neki uređaj ili neki auto ili neka " Sigma" !
A za štampe pitam jer sam hteo da probam da napravim "X" verziju ali za to su mi potrebne 4 pločice .
[ kan042 @ 28.01.2011. 22:30 ] @
Mislim da čovjek ima Alephe u malom prstu.
http://www.accosijek.com/forum/index.php?topic=321.0
Koliko se sjećam, pod istim nikom je i na diyaudio.rs gdje također ima topic na ovu temu sa gomilom slika.
Vjerujem da će ti bar malo pomoći kod izrade.
[ d.veljko83 @ 28.01.2011. 22:36 ] @
Citat: fokussd: Ništa nisi pogrešio. Ukupna disipacija je 300W, a ukupno Pasovi hladnjaci imaju 0,06 K/W.
Tvoji hladnjaci imaju 4 x 0,39 K/W, tako kažu Italijani, a to bi bilo zamalo tesno.
Problem je što kalkulator kaže drugačije. Dva hladnjaka dužine 400, visine 200 i ukupno 40 rebara po 30 mm daju R th od oko 0,3, što daje porast od 46 stepeni iznad temp. ambijenta za 150 W disipacije. Rebra su nazubljena, pa je površina još malo veća i trebalo bi da se R th malo koriguje na bolje. Opet malo tesno.
Nelson kaže ako se pregreva, stavi tihi ventilator.
Nama ostaje da iskusniji kažu šta misle.
Od pocetka imam u planu 2 tiha ventilatora sa zadnje strane. Sad ce opet dilema, topao vazduh iz kutije, ili hladniji vazduh u kutiju ;)
Hladnjaci ceono nalezu na prednju plocu koja nije mala, valjda ce i ona povuci nesto.
Citat: zeoN_Rider: Ma nemam vremena da pozavršavam sve projekte koje sam započeo za sebe, uvek mi se nešto ispreči ili neki uređaj ili neki auto ili neka " Sigma" !
A za štampe pitam jer sam hteo da probam da napravim "X" verziju ali za to su mi potrebne 4 pločice .
Nisu problem ni 4, lepo kazem sto ne rece ranije.
[ d.veljko83 @ 28.01.2011. 22:53 ] @
Hvala za link Kan042,
Znam za Dioklecijana, bio sam vredan pa sam prelistao i procitao o cemu se pisalo i na Osjeku i na diy.rs
A mogu i jos jednom.
Mislim da je i on radio sa kk plocicama koji komad, mada niko ne dade preporuku, brayan vs kk?
[ zeoN_Rider @ 28.01.2011. 23:01 ] @
Ja sam pre za Bajanove!
[ fokussd @ 28.01.2011. 23:49 ] @
Ja sam namerno hteo da izbegnem druge forume, ali kada smo već kod njih, zocky je na diyaudio.rs detaljno opisao i oslikao svoj rad, rekao bih vrlo uspešan. Najzanimljiviji su snimci termalnom kamerom, gde se vidi šta se i kako greje, kao i temperature najtoplijih mesta.
[ d.veljko83 @ 23.02.2011. 20:40 ] @
Radilo se malo i platio se danak neiskustvu.
Kazu najteze je uciti na svojim greskama i verovatno je bas tako. Obelezio sve tacno u mm, udario kirnerom, izbusio puno rupa, potpomogo sekacem. Kad je doslo do turpije shvatim da nema potrebe jer je vec otislo daleko u +.
Sad od pocetka.
Nadam se uskoro i slikama napajanja. (sa malo vise uspeha nadam se)

[ zeoN_Rider @ 23.02.2011. 21:02 ] @
Šta napravi crni Dragane?
[ d.veljko83 @ 23.02.2011. 21:36 ] @
Pa sta da ti kazem Zeone, vidis i sam.
Sreca je da moze da se naruci i sve posebno. Trebace mi u skorije vreme jos jedna slim kutija pa ce uz nju i ova ploca da dodje.
Nego jeli dovoljno onih 4X40mF po kanalu?
P.S.
Kako ti se svidja dac?
[ zeoN_Rider @ 23.02.2011. 22:10 ] @
Citat: d.veljko83
Nego jeli dovoljno onih 4X40mF po kanalu?
P.S.
Kako ti se svidja dac?
Sasvim dovoljno u originalu je čini mi se daleko manje.
P.S.
DAC svira ubija, a sad slede slatke muke oko skutijavanja jer planiram baš neku fensi!!!!
[ d.veljko83 @ 24.02.2011. 11:00 ] @
Citat: zeoN_Rider: Sasvim dovoljno u originalu je čini mi se daleko manje.
P.S.
DAC svira ubija, a sad slede slatke muke oko skutijavanja jer planiram baš neku fensi!!!!
Nisam znao da si fenser Zeone ;) sala naravno
Ovog puta izbusih ja desetak rupa i skoro da sam svaku pogodio :)
Kalemovi ce dati vezu u + i - granama.

[ zeoN_Rider @ 24.02.2011. 12:05 ] @
Citat: d.veljko83: Nisam znao da si fenser Zeone ;) sala naravno
Ovog puta izbusih ja desetak rupa i skoro da sam svaku pogodio :)
Kalemovi ce dati vezu u + i - granama.
Ma hoću da DAC bude baš baš!
Najzad neko da napravi pravu masu i to od pravog materijala, mada mogao bi barem malo tirpijom da obradiš ivice!!!!!
Za taj pojčavač nisu ti potrebni elektroliti za 63 V, verovatno si ih imao?!
[ d.veljko83 @ 26.02.2011. 08:53 ] @
Citat: zeoN_Rider: mada mogao bi barem malo tirpijom da obradiš ivice!!!!!
Za taj pojčavač nisu ti potrebni elektroliti za 63 V, verovatno si ih imao?!
Za ivice si u pravu, ispravicemo to.
Condovi su bili idealan spoj velicine i cene tog trenutka kada sam ih kupovao, na drugom mestu da sam uzeo neke manjeg nazivnog napona dao bih vise para. Snizenja su cudo.
Ako nadjem buksne danas nadam se zavrsetku napajanja. Mada su mi poslali pogresne grecove!!!
[ 44250 @ 26.02.2011. 11:29 ] @
Mislim da si mi baš ti negdje napisao pa da ti uzvratim za kondezatore: "SIPATIČNE NEKE BUCKE!" Biće tu dobrog ispravljača... Oni ventilatori na prethodnoj slici-kojeg su radnog napona? Vidim da i kod tebe ništa nema bez PRC-natpisa na njima,gdje god sam gledao sve neki takvi... Pozdrav i sretno!
[ d.veljko83 @ 26.02.2011. 11:56 ] @
Citat: 44250: Mislim da si mi baš ti negdje napisao pa da ti uzvratim za kondezatore: "SIPATIČNE NEKE BUCKE!" Biće tu dobrog ispravljača... Oni ventilatori na prethodnoj slici-kojeg su radnog napona? Vidim da i kod tebe ništa nema bez PRC-natpisa na njima,gdje god sam gledao sve neki takvi... Pozdrav i sretno!
Pa da "prc", smejao sam se pola sata kad sam vid'o :)
Za 24Vdc napona su, nadam se da na 16-17V nece praviti puno buke posto ce mi stici neki transformatorcici na 12Vac.
Fokussd me uplasi oko grejanja i disipacije pa sam sa 80X80 odlucio se za 120X120.
Dosle buksne, idem da radim malo vise a manje da pricam :)
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 26.02.2011. u 17:38 GMT+1]
[ d.veljko83 @ 27.02.2011. 11:18 ] @
Evo kakav bi bio raspored u kutiji, Izmedju trafoa i kondova ici ce 4 greca. Zavrsio bi sve oko napajanja danas da su mi poslali one koje sam narucio. Ovako sacekace malo. Za Soft start imam NTC.
Kalemove sam obavio izolir trakom, nadam se da se nece grejati puno.
Ako ima predloga ili zamerki slusam...
Pozdrav

[ zeoN_Rider @ 27.02.2011. 11:36 ] @
Citat: d.veljko83
Ako ima predloga ili zamerki slusam...
Pozdrav
Pločice kanala snage izgledaju babaroga. Jel ih puštamo u pogon u Beogradu ili........?
Pločice zaštite predvidi da budu na zadnjoj ploči, nema potrebe da budu na donjem poklopcu a i da 220 linije ne idu kroz ceo pojačavač.
Dobro je što si obmotao prigušnice ali ti materijal nije dobar.
Prigušnice obmotaj platnenom lepljivom trakom!
Eto sad možeš i da čitaš.
[ d.veljko83 @ 27.02.2011. 12:37 ] @
Citat: zeoN_Rider: Pločice kanala snage izgledaju babaroga. Jel ih puštamo u pogon u Beogradu ili........?
Probacu sam pa cemo videti sta ce se desiti.
Citat: zeoN_Rider:Pločice zaštite predvidi da budu na zadnjoj ploči, nema potrebe da budu na donjem poklopcu a i da 220 linije ne idu kroz ceo pojačavač.
Nadam se da ce da stane sve to na zadnjoj ploci pored ventilatora i konektora. Probacu da smislim neki raspored na onoj staroj ploci da vidim hoce li sve to moci.
Citat: zeoN_Rider:Dobro je što si obmotao prigušnice ali ti materijal nije dobar.
Prigušnice obmotaj platnenom lepljivom trakom!
E ovoga sam se plasio. Video sam kako je bio obavijen tvoj trafo na kome su probani moduli Sigme, ali nemam takvu traku, probacu da je nabavim. Kako da trazim, ima mozda neko ime u zargonu ili...?
P.S.
Visak plocica ce krenuti ovih dana, ne znam tacno kada ali javicu.
[ zeoN_Rider @ 27.02.2011. 13:00 ] @
Citat: d.veljko83: E ovoga sam se plasio. Video sam kako je bio obavijen tvoj trafo na kome su probani moduli Sigme, ali nemam takvu traku, probacu da je nabavim. Kako da trazim, ima mozda neko ime u zargonu ili...?
Ja koristim naš žargon : Platnena izolir traka i mislim da je bila od Wurth-a!
[ zeoN_Rider @ 27.02.2011. 14:13 ] @
Ma kakav crni ventilator, nemoj ni da pomišljaš.
Hladnjaci su sasvim dovoljni!
[ geniuxx @ 27.02.2011. 14:29 ] @
Ovo baš lepo izgleda. Gde si nabavio kutiju i hladnjake? Wurth je u Obilićevom vencu, a traku možeš da potražiš i kod Brikolaža u Duvaništu.
[ fokussd @ 27.02.2011. 14:44 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ja koristim naš žargon : Platnena izolir traka i mislim da je bila od Wurth-a!
U mom selu se kaže KEPER traka. Našao sam na buvljaku od proizvođača "Tesa" i namotao na jedan stari, ružni trafo, pa sada izgleda mnogo bolje.
[ zeoN_Rider @ 27.02.2011. 14:52 ] @
Citat: fokussd: U mom selu se kaže KEPER traka. Našao sam na buvljaku od proizvođača "Tesa" i namotao na jedan stari, ružni trafo, pa sada izgleda mnogo bolje.
Citat: geniuxx: Ovo baš lepo izgleda. Gde si nabavio kutiju i hladnjake? Wurth je u Obilićevom vencu, a traku možeš da potražiš i kod Brikolaža u Duvaništu.
Kolega nije u Srbiji.
Može i Tesa!
[ geniuxx @ 27.02.2011. 15:02 ] @
Heh, tek sada vidim da je u NL, prethodno sam video samo ono gore (Niš)... :S
[ d.veljko83 @ 27.02.2011. 17:51 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ma kakav crni ventilator, nemoj ni da pomišljaš.
Hladnjaci su sasvim dovoljni!
Ok.
Citat: geniuxx: Ovo baš lepo izgleda. Gde si nabavio kutiju i hladnjake? Wurth je u Obilićevom vencu, a traku možeš da potražiš i kod Brikolaža u Duvaništu.
Kutija je sa sajta: http://www.modushop.biz/ecommerce/cat040_l2.php?n=1
Citat: zeoN_Rider: Ja koristim naš žargon : Platnena izolir traka i mislim da je bila od Wurth-a!
Citat: fokussd: U mom selu se kaže KEPER traka. Našao sam na buvljaku od proizvođača "Tesa" i namotao na jedan stari, ružni trafo, pa sada izgleda mnogo bolje.
I traku sam nasao:
http://www.euroscooters.nl/sho...xtieltape-19x2500-p-14741.html
http://www.burtoncar.com/pages...14856-isolatietape-textiel.asp
[ zeoN_Rider @ 27.02.2011. 18:14 ] @
Bilo koja od te dve, samo što su Srbiji daleko jeftinije!
[Ovu poruku je menjao zeoN_Rider dana 27.02.2011. u 19:28 GMT+1]
[ viktor1986 @ 09.03.2011. 09:25 ] @
Ovo ce da bude jedna opasna masina, barem prema trenutnom izgledu. Lepo izgleda a sigurno ce i dobro zvucati. Dokle si stigao?
[ d.veljko83 @ 09.03.2011. 17:00 ] @
Citat: viktor1986: Ovo ce da bude jedna opasna masina, barem prema trenutnom izgledu. Lepo izgleda a sigurno ce i dobro zvucati. Dokle si stigao?
Hvala Viktore, nego pomeri se s mesta za svaki slucaj, da ne ureknemo :)
A pomaci su mali i u sitnicama. Najzad sam pronasao ureznicu M3 u kombinaciji sa burgijom od 2.6mm tako da su rupe na hladnjacima izbusene, navoji napravljeni, power plocice fiksirane , druge dve isto, sve na odstojnicima, sve pase itd.
Trebam neki dan da odem da podignem paket sa tranzistorima (najverovatnije su oni u pitanju jer moram platiti carinu) i ostaje mi da nabavim sitnice. Cekam na traku takodje.
Pre no sto bilo sta pocnem moram prvo da resim jedno 20-22m 3X2.5mm^2 da napravim kako valja kablove, od ovih 0.75 power i onih kilavih produznih mi je vise muka. Kad preuzmem trandze stavim sliku.
Pozdrav
[ fokussd @ 09.03.2011. 19:24 ] @
Ja koristim običnu buvljačku burgiju 2,5 i do sada se ni jedan šraf nije bunio.
Vrlo je važno da većom burgijom (6 - 8 mm) provrtiš početak rupe, tj. da skineš deo koji su burgija i ureznica podigli. Tako liskun (i tranzistor) legnu celom površinom na hladnjak. Burgiju ne moraš da stavljaš u bušilicu, može i iz ruke.
[ APEXaudio @ 09.03.2011. 20:51 ] @
Citat: fokussd: Ja koristim običnu buvljačku burgiju 2,5 i do sada se ni jedan šraf nije bunio.
Vrlo je važno da većom burgijom (6 - 8 mm) provrtiš početak rupe, tj. da skineš deo koji su burgija i ureznica podigli. Tako liskun (i tranzistor) legnu celom površinom na hladnjak. Burgiju ne moraš da stavljaš u bušilicu, može i iz ruke.
Ovo me je podsetilo kako sam se nekad mucio sa urezivanjem sitnog M3 navoja u aluminijum, pa sto je bolja legura (meksa) to pre sraf prokliza (oblazne) pri jacem stezanju, a sa tanjom burgijom cesto mi se zalomi ureznica i ostane deo u hladnjaku.
Sada koristim holsrafe za metal 2,9mm sa krupnim navojem koji odlicno drze u aluminijumu, samo probusim rupu burgijom 2,6mm i odmah zavijam holsraf, nema ureznice napred-nazad, cisti opiljke, podmazuj... sve u svemu mnogo bolje i brze.
[ 44250 @ 09.03.2011. 20:59 ] @
Dajte nam sliku tih šrafova(postavite je kao "thumbnail" umjesto kao punu sliku,lakše se otvaraju stranice  ),ili pun naziv tipa da se ne učimo na greškama. Hvala unapred!
[ APEXaudio @ 09.03.2011. 21:34 ] @
Citat: 44250: Dajte nam sliku tih šrafova(postavite je kao "thumbnail" umjesto kao punu sliku,lakše se otvaraju stranice :) ),ili pun naziv tipa da se ne učimo na greškama. Hvala unapred!
Holsrafa ima u svakoj gvozdjari, bitno je samo da budu za metal, a ne za drvo ili gips.
[ 44250 @ 09.03.2011. 23:05 ] @
Hvala,ovo ću svakako upamtiti. Praktično,bezbolno i široke glave radi boljeg naleganja. Prava stvar!
[ zeoN_Rider @ 10.03.2011. 11:13 ] @
Zavrtnjeve za lim nikada ne bih koristio za pritezanje izlaznih tranzistora za hladnjak.
Razlog: ako se već nešto pravi onda neka bude kako treba.
Nisam baš ljubitelj kineskog sindroma!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sad malo novosti od pre deset minuta:
Pločice su izuzetnog kvaliteta a u pitanju su univerzalne pločice za Pass Aleph : Mini, 3, 30, 5.
Na prvoj slici su dva komada a na svakoj za dva kanala!
[ APEXaudio @ 10.03.2011. 12:04 ] @
Citat: zeoN_Rider: Zavrtnjeve za lim nikada ne bih koristio za pritezanje izlaznih tranzistora za hladnjak.
Razlog: ako se već nešto pravi onda neka bude kako treba.
Nisam baš ljubitelj kineskog sindroma!
Ne rade to tako samo Kinezi nego i Japanci, Amerikanci i ceo razvijeni industrijski svet. Krupan navoj bolje drzi u aluminijumu i ne popusta vremenom i na visim temperaturama kao sitan M3 masinski navoj. Da li je izjava: 'ako se vec nesto pravi onda neka bude kako treba' data na osnovu visegodisnjeg iskustva i prakse u servisiranju i samogradnji ili je to samo pretpostavka da 'tako treba'?
Uvek kada mi prokliza masinski M3 navoj umesto srafa M3 zavijem holsraf 3,5mm to mi je dalo ideju da u startu koristim holsraf 2,9mm. Na Americkim uredjajima su holsrafi standardizovani u incima i bolje bi odgovarali zato sto su nesto deblji (pogledajte kakvim srafovima Pi-Vi montira tranzistore na hladnjak).
[Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 10.03.2011. u 13:21 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 10.03.2011. 12:23 ] @
Citat: APEXaudio Da li je izjava: 'ako se vec nesto pravi onda neka bude kako treba' data na osnovu visegodisnjeg iskustva i prakse u servisiranju i samogradnji ili je to samo pretpostavka da 'tako treba'?
Na osnovu bračnog stanja!
[ d.veljko83 @ 10.03.2011. 17:01 ] @
Citat: zeoN_Rider:
Pločice su izuzetnog kvaliteta a u pitanju su univerzalne pločice za Pass Aleph : Mini, 3, 30, 5.
Na prvoj slici su dva komada a na svakoj za dva kanala!
Plocice su extra i po kvalitetu i po ceni. Ajd zeone kreni udarnicki kako kazes, pa da vidimo slike ;)
[ zeoN_Rider @ 10.03.2011. 18:49 ] @
Citat: d.veljko83: Plocice su extra i po kvalitetu i po ceni. Ajd zeone kreni udarnicki kako kazes, pa da vidimo slike ;)
Ma pločice su sam "Vrh", Brajan ih radi za deset.
Neće to skoro kod mene ali sam se već pripremio, jedini su mi je problem Sors otpornici jer su mali po veličini za datu snagu.
[ zeoN_Rider @ 11.03.2011. 09:27 ] @
d.veljko83, nešto mi se šeme koje posedujem ne slažu sa štampama.
Molio bih te da okačiš šeme po kojima misliš da praviš i eventualno za A3, A30, A5.
Hvala unapred!
[ viktor1986 @ 11.03.2011. 15:52 ] @
Citat: zeoN_Rider: d.veljko83, nešto mi se šeme koje posedujem ne slažu sa štampama.
Sigurno je to zbog piva! :D
[ zeoN_Rider @ 11.03.2011. 15:54 ] @
Hahahaha, ma nije toliko sam šema nagurao da sam sad i lenj da razvrstavam!!!
[ d.veljko83 @ 11.03.2011. 16:50 ] @
Citat: zeoN_Rider: d.veljko83, nešto mi se šeme koje posedujem ne slažu sa štampama.
Molio bih te da okačiš šeme po kojima misliš da praviš i eventualno za A3, A30, A5.
Hvala unapred!
Ja sam upravo tebe hteo da konsultujem u vezi seme. Ovo sam pokupio od forumasa Pileta sa diy.rs
Tamo se diskutovalo o alephu-mini a covek kaze da je ovo sve samo ne mini i da je autor trebao da krsti ove ploche jednostavno sa "Aleph" pa da "zida ko kol'ko oce".
Jedino sto je nejasno u vezi ove seme je:
R6=R12=R13=R17=TBD
a cini mi se da C6 uopste nisam mogao da nadjem ili sam stvarno corav! Ili tog conda uopste i nema sad kad gledam opet, a nije mi jasno sto ja hocu da ga nadjem.
Pa malo pojasnjenje ne bi bilo na odmet.
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 11.03.2011. u 18:05 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 11.03.2011. 18:43 ] @
Citat: d.veljko83: Ja sam upravo tebe hteo da konsultujem u vezi seme.
Od koga su kupljene pločice?
[ d.veljko83 @ 11.03.2011. 19:01 ] @
[ zeoN_Rider @ 11.03.2011. 19:37 ] @
Poslao sam meil Brajanu i sad čekam odgovor!
[ d.veljko83 @ 12.03.2011. 13:29 ] @
Citat: zeoN_Rider: Poslao sam meil Brajanu i sad čekam odgovor!
Da vidimo sta ce da kaze...
U medjuvremenu trandze dosle:

[ zeoN_Rider @ 12.03.2011. 13:34 ] @
Čekam ali sam malo tragao, u prilogu ono što sam našao!
Jel ostade neki u radnji i za mene?
Šta ćeš za snažne otpornike?
[ d.veljko83 @ 13.03.2011. 14:33 ] @
Citat: zeoN_Rider: Jel ostade neki u radnji i za mene?
Pa bolje ovako nego ako crkne jedan ko prosli put gde da ga kupim?!?!?
To tek treba da smislim, sta znam mozda nesto ovako:
http://nl.mouser.com/ProductDe...0KymzkvZ3chMO0WLBc785LS89NQ%3d
http://nl.mouser.com/ProductDe...ymzuzWSQ9ynPoR3n3%2fKm4kIdE%3d
Po dimenzijama odgovaraju perfektno, za ostale parametre nisam siguran.
Iz LVR serije nesto nisam naisao na veliki izbor, Viktor mi je proslog puta pomogao bas oko ovih otpornika mozda i sad ima bolje resenje?
Evo i neka slicka...

[ d.veljko83 @ 13.03.2011. 19:27 ] @
Niko nista o onoj semi "mini Aleph" sto sam okacio gore. Sta je sa onim otporima?
Zeone, stize li mail natrag?
[ fokussd @ 13.03.2011. 21:36 ] @
@Veljko
TBD znači "To Be Determined" ili "treba da se odredi".
Brajan je imao problem kod pravljenja univerzalne Aleph pločice, jer nije mogao da ispoštuje Pasove oznake, a one se razlikuju od vrste Alepha. Tako ti je i Pile rekao.
Dakle, ovde imaš sve što ti treba za mini i A30. Za A5 ti je Zeon nešto našao, a valjda će i Brajan da se javi.
[ viktor1986 @ 14.03.2011. 08:35 ] @
Onaj prvi otpornik je zmaj od otpornika, pise da je neinduktivni. Za onaj drugi nisam siguran da li je neinduktivni, ne pise to, treba uporediti u datasheet-u i videti. LVR serija je odlicna, ali ipak ima neku malu induktivnost koja je priblizno jednaka induktivnosti deset paralelnih otpornika od 0.6W. To merenje je izveo jedan covek sa foruma pa samo prenosim informacije. Inace, sa Pass-ovim radovima se nisam bavio pa ne mogu nista da pomognem oko oznaka elemenata ili sta vec...
[ d.veljko83 @ 14.03.2011. 16:47 ] @
Citat: viktor1986: Onaj prvi otpornik je zmaj od otpornika, pise da je neinduktivni. Za onaj drugi nisam siguran da li je neinduktivni, ne pise to, treba uporediti u datasheet-u i videti. LVR serija je odlicna, ali ipak ima neku malu induktivnost koja je priblizno jednaka induktivnosti deset paralelnih otpornika od 0.6W. To merenje je izveo jedan covek sa foruma pa samo prenosim informacije. Inace, sa Pass-ovim radovima se nisam bavio pa ne mogu nista da pomognem oko oznaka elemenata ili sta vec...
I drugi je, pocinje sa NS u oznaci sto znaci da je neinduktivni, ako sam dobro shvatio iz datasheet-a. Hvala ti i ovaj put za savet, tj potvrdu da je izbor ok.
[ d.veljko83 @ 14.03.2011. 20:59 ] @
Citat: fokussd: @Veljko
TBD znači "To Be Determined" ili "treba da se odredi".
Brajan je imao problem kod pravljenja univerzalne Aleph pločice, jer nije mogao da ispoštuje Pasove oznake, a one se razlikuju od vrste Alepha.
Fokussd, TBD, to je u redu,na osnovu cega se vrednosti odredjuju, napona napajanja, mirne struje jos neceg...? To pitam, iz mojih postova se vidi da nisam nesto vican ovoj racunici, da prelistavam knjige i ucim sad ne mogu i da hocu, mozda u neko srecnije vreme, zato pitam. Znam da su ovo "sitna crevca" ali racunam ima stotine onih koje muci nesto ovako (a rade sutra od 7 do 5) bas kao i mene pa nije lose da se objasni.
Treba objsniti i ici korak po korak, zbog toga se trudim da mi teme izgledaju ko bukvar, ali verujem da onima koji nikada nisu uradili nista (a i ja sam bio taj do juce) puno pomazu.
[ fokussd @ 14.03.2011. 22:53 ] @
A trudio sam se da budem kratak i jasan...
Da, vrednosti otpornika se određuju na osnovu napona napajanja, mirne struje i još nečeg. Međutim, to ne radiš ti, to je uradio Nelson Pass.
Ono što ti radiš je da odabereš koji Aleph ćeš da praviš. Nešto mi se javlja da će to da bude Aleph 5, baš kao što se zove tema. Dakle, koncentrišeš se na temu i baš te briga za mini, 2, 3 ili 30.
Sada stižemo do pločica koje si kupio. BrianGT ne zna šta ćeš ti da praviš, pa ti nudi univerzalnu pločicu za sve. Primer, ako praviš mini, ne trebaju ti dodatne pločice za tri para izlaznih tranzistora. Mi se koncentrišemo na A5 i nailazimo na mali problem. Od ovog izvora vode dva putića. Jedan je da uradiš tačnu repliku (klon) fabričke varijante, a drugi da čitaš stotine stranica smaranja na forumu diyaudio.com, što ti iskreno ne bih preporučio, jer se cela priča svodi na ovo:
Ako hoćeš da ti tema liči na tutorijal ili wiki, onda da počnemo sa šemom.

[ fokussd @ 14.03.2011. 23:20 ] @
Onda gledamo kako je to neko drugi uradio.
Evo jednog sajta sa dosta slika i teksta:
klikni ovde
[ zeoN_Rider @ 15.03.2011. 09:15 ] @
Ja bih snažne otpornike uzeo Panasonic 3 W-ne!
Treba samo proveriti tačne oznake.

[ d.veljko83 @ 15.03.2011. 17:09 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ja bih snažne otpornike uzeo Panasonic 3 W-ne!
Treba samo proveriti tačne oznake.

Ako si mislio na ovo http://nl.mouser.com/ProductDe...hpKs0nHK%252be%2fmXp3aLA%3d%3d
nema bice dostupno za oko 3 meseca.
Citat: fokussd: A trudio sam se da budem kratak i jasan...
Da, vrednosti otpornika se određuju na osnovu napona napajanja, mirne struje i još nečeg. Međutim, to ne radiš ti, to je uradio Nelson Pass.
Ono što ti radiš je da odabereš koji Aleph ćeš da praviš. Nešto mi se javlja da će to da bude Aleph 5, baš kao što se zove tema. Dakle, koncentrišeš se na temu i baš te briga za mini, 2, 3 ili 30.
Sada stižemo do pločica koje si kupio. BrianGT ne zna šta ćeš ti da praviš, pa ti nudi univerzalnu pločicu za sve. Primer, ako praviš mini, ne trebaju ti dodatne pločice za tri para izlaznih tranzistora. Mi se koncentrišemo na A5 i nailazimo na mali problem. Od ovog izvora vode dva putića. Jedan je da uradiš tačnu repliku (klon) fabričke varijante, a drugi da čitaš stotine stranica smaranja na forumu diyaudio.com, što ti iskreno ne bih preporučio, jer se cela priča svodi na ovo:
Ako hoćeš da ti tema liči na tutorijal ili wiki, onda da počnemo sa šemom.

Ok fokussd, vidim da si obavesten, jel bese jos neka tabela i za AC gain?
[ zeoN_Rider @ 15.03.2011. 17:18 ] @
Imam Ja strpljenja!
Posle pređašnje rečenice treba da stoji smajli ali ne umem da ubacim!
[ 44250 @ 15.03.2011. 17:26 ] @
Kengur je l´da? -"....neka,imam ja vremena..." ha ha ha ha ha....
[ zeoN_Rider @ 15.03.2011. 17:31 ] @
Citat: 44250: Kengur je l´da? -"....neka,imam ja vremena..." ha ha ha ha ha....
Jeste!
" Burgija pa to pedeset hiljada ljudi".
[ 44250 @ 15.03.2011. 17:40 ] @
ha ha ha ma ludi su 100% !
[ d.veljko83 @ 19.03.2011. 18:01 ] @
Zeone, odgovori li Brajan?
[ zeoN_Rider @ 19.03.2011. 18:28 ] @
Ne, kao da je i nije pročitao!
[ d.veljko83 @ 30.05.2011. 18:57 ] @
Radilo se malo. Moraju li i ifr9610 na mali hladnjak?

[ zeoN_Rider @ 30.05.2011. 19:12 ] @
Turi samo parče aluminijumskog lima 2mm i naravno izolatore.
Dobro izgledaju pločice!
[ d.veljko83 @ 30.05.2011. 22:00 ] @
Citat: zeoN_Rider: Turi samo parče aluminijumskog lima 2mm i naravno izolatore.
Dobro izgledaju pločice!
Ovako nesto ispade od nekih parcica L-profila od 3mm. Nema kontakta.

[ zeoN_Rider @ 30.05.2011. 22:34 ] @
Da na to sam mislio samo malo lepše. Neću valjda morati i to da ti pravim?
[ d.veljko83 @ 30.05.2011. 22:48 ] @
Citat: zeoN_Rider:Neću valjda morati i to da ti pravim?
Gde sam pogresio sada?? Ispitao sam polako i lepo ima li kontakta izmedju nociza sva tri tranzistora i hladnjaka, nema.
[ zeoN_Rider @ 30.05.2011. 23:07 ] @
Ma mislio sam na izgled, po meni taj pojačvač zaslužuje baš baš.
[ d.veljko83 @ 30.05.2011. 23:16 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ma mislio sam na izgled, po meni taj pojačvač zaslužuje baš baš.
Ma slazem se sa tobom zeone,
Nije da aljkavo radim jer me bas briga, nemam snage i jedva gledam, sutra je tacno druga nedelja kako sam na bolovanju!
Tolka mi je koncentracija da pola delova nisam ni porucio.
[ zeoN_Rider @ 30.05.2011. 23:29 ] @
Nedaj se! Ozdravi što pre. Ja još nisam počeo da skupljam materijal
[ d.veljko83 @ 03.06.2011. 19:29 ] @
Izadje malo mnogo ovo napajanje.
Oce puno da smeta? Kol'ki pad da ocekujem pod opterecenjem?

[ zeoN_Rider @ 03.06.2011. 19:36 ] @
Vidim da si me poslušao u vezi trake za oblačenje transformatora-prigušnica.
Izađe mnogo zato što si umesto prigušnica mogao da staviš Dale otpornike od 50 W.
Računaj bar 3 V.
[ d.veljko83 @ 03.06.2011. 19:51 ] @
Citat: zeoN_Rider: Vidim da si me poslušao u vezi trake za oblačenje transformatora-prigušnica.
Naravno.
Citat: zeoN_Rider: Izađe mnogo zato što si umesto prigušnica mogao da staviš Dale otpornike od 50 W.
Onda bi kutija bila bar 3 kg laksa! Salim se, treba i na zavojnicama biti nekog pada napona jedno ako je na otporima veci.
Znaci nece biti prevelikog odstupanja.
[ d.veljko83 @ 11.06.2011. 22:53 ] @
Zeone, pitanje prvenstveno za tebe a i ostale,
negde si naveo da koristis variac sa ampermetrom prilikom ukljucivanja pojacavaca. Dobavio sam se jedne takve napraave s tim sto ovaj nema ugradjeni ampermetaar vec voltmetar, pa ako ti nije tesko da malo objasnis proceduru, sta i kako radis, na sta da se obrati paznja.
Cenim da ce jos malo do ukljucenja alepha, pa ako treba jos nesto da to obezbedim na vreme.
Dalje,
trafo na slici zaluta do mene, daje 2X40V na izlazu, ca centralnim izvodom. Ima jos neke sitne namotaje ali je meni glavni bio interesantan. Tezi oko 7 kg ali nema nikakvih drugih podataka, na osnovu iskustva koliko bi u ovakvom trafou stalo VA?

[ zeoN_Rider @ 11.06.2011. 23:23 ] @
Na crtežu je sve pojašnjeno, mada može i bez voltmetra.
Daj sliku tog transformatora sa nečim za uporešivanje, ovako nisam u mogućnosti da odredim snagu.
Ili premeri prečnik žice na primaru ili na sekundaru.
[ 44250 @ 11.06.2011. 23:28 ] @
Uf,baš lijepo od njega što je "zalutao"...
[ d.veljko83 @ 12.06.2011. 00:05 ] @
Citat: zeoN_Rider: Na crtežu je sve pojašnjeno, mada može i bez voltmetra.
Daj sliku tog transformatora sa nečim za uporešivanje, ovako nisam u mogućnosti da odredim snagu.
Ili premeri prečnik žice na primaru ili na sekundaru.
DObro zeone, voltmetar paralelno, ampermetar redno. To znamo. Mislio pre neki tip u mom slucaju sa alephom. Nesto kao: taj pojacavac u praznom hodu vuce toliko i toliko, poslavi variac na recimo polovinu, ako ampmetar pokazuje tu i tu vrednost dobro je, ako nije toliko GASI. Kreni od nule pa postepeno ili odmah ukljucim sa trecinom otklona, polovinom... Sta u slucaju sa 10 Ohm otpornikom na izlazu itd...
Stvarno nemam predstavu kako ide taj postupak.
Citat: 44250: Uf,baš lijepo od njega što je "zalutao"... ;)
I mene je iznenadio ;)

[ zeoN_Rider @ 12.06.2011. 00:17 ] @
Taj transformator je oko 350 - 400VA i izvađen je iz nekog japanskog uređaja.
Ma veoma prosto, dižeš polako napon i gledaš ampermermetar naravno. Rasmesti opremu tako da možeš da nadgledaš i ampermetar i kanal.
I diži i diži do negde 120 volti, onda prstima pređi preko izlaznih tranzistora, ako su još hladnjikavi a pojačavač ne vuče bog zna koliko struje ( ispod ampera) nastavi da dižeš.
Vidim Ja da će to završiti kod mene!
[ d.veljko83 @ 12.06.2011. 00:36 ] @
Citat: zeoN_Rider:Vidim Ja da će to završiti kod mene!
Pomeri se smesta... ;) Nece valjda
[ zeoN_Rider @ 12.06.2011. 00:45 ] @
Naravno da neće, ali tu sam ako zatreba 
[ d.veljko83 @ 21.06.2011. 20:45 ] @
Ovo sam razumeo nekako ovako da treba, ako sam pogresio neka me neko ispravi. I ne razumem sto ima sva mesta za +V i -V jedan do drugog. Isto po dva mesta na pomocnim plocicama a vod je isti i spaja obe tacke.
R6 ide opciono za bolje uparivanje Q1 i Q2
R19,R22,R27 i R28 se ne koriste kada idu pomocne plocice
C6 nemam, jel kriticno? A C5 je 0.01 umesto 0.047
Ako sam dobro rastumacio onolike seme...
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 21.06.2011. u 21:57 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 21.06.2011. u 21:58 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 21.06.2011. 21:06 ] @
Nisi dobro povezao glavnu i pomoćne pločice! Sedi 1.
Što ga baš tako poveza?
[ d.veljko83 @ 21.06.2011. 21:34 ] @
Citat: zeoN_Rider: Nisi dobro povezao glavnu i pomoćne pločice! Sedi 1. ;)
Što ga baš tako poveza?
Ne vidim kako bi moglo drugacije. Duzina vodova bi se smanjila kad bi glavna plocica mogla da se zarotira za 90 stepeni ali tako ne moze da stane u kutiju. Mogu da probam da napravim neki drzac pa da stoji uspravno. O tome jos moze da se razmislja.
Pozitivni i negativni napon uzimam sa tacaka koje vode do traanzistora Q6 i Q7 na glavnoj plocici, logicno mi je nekako da treba odate da se uzme i za pomocne. A sa napajanja da se dovedu naponi na jednu od one dve tacke oko kojih je opisan kvadrat. Dalje su glavne i pomocne ploce spojene kako je i obelezeno slovima G, S, C isto kao i za -G, -C i -S.
Sta ti mislis zeone?
[ zeoN_Rider @ 21.06.2011. 22:16 ] @
Ma šalim se malo
Mislio sam da uopšte ne lomiš pločice za dodatne tranzistore jer je to u stvari univerzalna a prvenstveno osnovna pločica za Aleph Mini.
Evo kako sam Ja predvideo montažu.

[ d.veljko83 @ 21.06.2011. 22:33 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ma šalim se malo :)
Mislio sam da uopšte ne lomiš pločice za dodatne tranzistore jer je to u stvari univerzalna a prvenstveno osnovna pločica za Aleph Mini.
Evo kako sam Ja predvideo montažu.

Razmisljao sam i o ovom nacinu, ali sam odustao. Mislio sam da je bolje da izlazni ne stoje ne stoje vertikalno u liniji vec horizontalno i da tako "hvataju" sto veci broj rebara. A i zbog bolje raspodele na oba hladnjaka.
Na mesta za vodove napajanja i na izlazu moze najvise 2.5mm^2
Sta je ono levo?
[ zeoN_Rider @ 21.06.2011. 22:46 ] @
Ovo:

[ 44250 @ 22.06.2011. 04:33 ] @
"Cambridge audio" uređaje su prodavala dvojica (iz Borče su,otac i sin rekao bi)na pijaci Bubanj-potok,spojili su ih na neke "Philips" zvučnike i puštali raznoraznu stranu muziku. Nisam audiofil jer nemam toliko razvijen sluh,ali pored njih sam stajao dobrih pola sata slušajući sve što su puštali. Zvučalo je to...da se ne frljam "svilenim,otvorenim,prisutnim..." i ostalim pridjevima,zvučalo je kao da sam svakog momenta bio u sredini kompletnog orkestra,ma koja grupa svirala,gotovo kao da su svirali tu na licu mjesta. Uzeo sam vizitku od njih,kad dođe vrijeme možda kode njih budem pazario neke zvučnike,ko zna. Jako mi se dopalo to što je svaki njihov uređaj,ma koliko bio star,bio čist i neogreban. Vidi se da stvarno drže do toga što prodaju. d.veljko,izvini na off...
[ zeoN_Rider @ 22.06.2011. 08:33 ] @
Tako je, čovek se zove Miša, ali po mom mišljenju je malo skuplji. Ipak je to buvlja pijaca.
[ 44250 @ 22.06.2011. 18:06 ] @
Citat: zeoN_Rider: Tako je, čovek se zove Miša, ali po mom mišljenju je malo skuplji. Ipak je to buvlja pijaca.
Da da,to stoji,ali ipak mi je drago kad vidim da mu je i ta polovna roba čista,lijepo složena i uredna. Nekako mi odaje utisak da mu je ipak makar malo stalo i da to što radi-radi ozbiljno. Nisam sa njim ulazio u priču cijena jer para kod sebe nešto nisam ni imao,mada cambridge pojačalo mu je tad bilo ako se ne varam oko 150 evra,dobro očuvano. Uzeo sam mu samo vizit-kartu i obećao da ću navratiti kod njega kad budem išao kod svog zubara,na okretnicu 95/6.
[ d.veljko83 @ 24.06.2011. 00:26 ] @
Prvo ukljucenje je proslo bez problema. Kanali vuku po 0.6A iz mreze. Ono sto sam primetio je da ovu struju povuce veoma rano, dok je napon napajanja dosta mali. Nemam termometar, posle 25-30 min ruka ostaje na hladnjaku max 7-8 sekundi. Mozda mu malcice pomogne to kada hladnjaci budu izdignuti od podloge pa bude bolja cirkulacija vazduha. Fale mi par klemica pa da prikopcam to i malo probam. Zadnja strana je jos ona upropascena ali druge trenutno nema.
Posto cu ovde da koristim jedanu plocicu zastite, sta da radim sa masom koja se dovodi na nju? Da spojim mase oba kanala ili da uzmem samo sa jednog? Ili da vucem iz zvezde (koja nije bas zvezda ovog momenta al dobro, sredice se...) ?

[ zeoN_Rider @ 24.06.2011. 00:56 ] @
Joj što ovo dobro izgleda, kao da sam ja pravio  .
Moraćeš mase da spojiš, kol'ko Ja vidim u pitanju je Veleman zaštita!
[ d.veljko83 @ 24.06.2011. 15:49 ] @
Citat: zeoN_Rider: Joj što ovo dobro izgleda, kao da sam ja pravio ;).
Moraćeš mase da spojiš, kol'ko Ja vidim u pitanju je Veleman zaštita!
Ih i mene neko da pohvali ;)
Ma da, veleman, pored ovog kita ne pada mi na pamet da bilo sta izvodim. Releji su nadam se dovljno snazni.
Odo da zavrsavam.
[ zeoN_Rider @ 24.06.2011. 16:02 ] @
E ajde! 
[ d.veljko83 @ 24.06.2011. 23:59 ] @
Povezao i isprobao jos jednom pre prikljucenja zvucnika i sve je u redu. Onda prikacim zvucnike i radi samo jedan kanal. Na kanalu koji ne radi u jednoj grani izlazni hladni u drugoj tek promenili temp. Ja se ohladio jer bice sve iz pocetka :(
Ali na svu srecu nije doslo do pregorevanja, uopste mi nije jasno kako, i bas dok pisem sad taj kanal radi. Problem je bio u kratkom spoju konektora za zvucnike na tom kanalu!!?!!? Tu nisam imao originalne gumice za izolaciju a one imaju rub koji ne dozvoljava kontakt. Dakle jos uvek mi nije jasno kako je sve ostalo u redu posle kratkospojenog izlaza.
Cime mogu da izolujem ovo? bojim se da izolir traka ne pokida usled stezanja. Druge gumice sam vec kupio i stavio ali one nemaju rub i eto problema.
Danas takodje putem maila jedan kolega sa foruma mi je skrenuo paznju da cu mozda imati problema samo sa jednom veleman zastitom i alephom, ja sam to povezao kao na slici. Pa ako ima sugestija samo izvolite.

[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 00:04 ] @
Idi u peršun, uplaši me. Kad videh sliku pomislio sam da je neki Zoro. Šta će ti tolike rupe na zadnjoj ploči?
Koje gumice i ispod čega one dođu?
Ako ti pojačavač radi i iz zaštite izlazi signal, onda je dobro.
[ d.veljko83 @ 25.06.2011. 00:37 ] @
Citat: zeoN_Rider: Idi u peršun, uplaši me. Kad videh sliku pomislio sam da je neki Zoro. Šta će ti tolike rupe na zadnjoj ploči?
Koje gumice i ispod čega one dođu?
Ako ti pojačavač radi i iz zaštite izlazi signal, onda je dobro.
Ma evo ga sviri jos.
Sa slike bi trebalo da se vidi. Dakle one gumice koje sam kupio nemaju ovaj rub koji ne dozzvoljava kontakt pa su na toj strani + i minus bili kratkospojeni preko lima sa zadnje strane kutije.
Pa cime da izolujem konektore da ne bi bili u kontaktu za limom? Izolir ce se pocepati kada to stegnem jako.
'Ladnjaci su vreli evo posle skoro 2 sata, u sobi ako je ovaj termometar tacan je 21 stepen. Ruku na hladnjaku mogu da drzim svega par sekundi (5-6).
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 25.06.2011. u 01:50 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 00:49 ] @
Kako bih Ja to uradio:
Uzeo bih parče izolatorskog materijala kao na primer klirit ili vitroplast bez bakra. Proširio bih rupe na zadnjoj ploči bar za 4 mm po prečniku.
Zvučničke priključke bih montirao na izolacioni materijal a sve zajedno na zadnju ploču sa unutrašnje strane.
Jel da sam genije?

[ d.veljko83 @ 25.06.2011. 10:29 ] @
Citat: zeoN_Rider: Kako bih Ja to uradio:
Uzeo bih parče izolatorskog materijala kao na primer klirit ili vitroplast bez bakra. Proširio bih rupe na zadnjoj ploči bar za 4 mm po prečniku.
Zvučničke priključke bih montirao na izolacioni materijal a sve zajedno na zadnju ploču sa unutrašnje strane.
Jel da sam genije?
:)
Bas nemam ni jedno ni drugo. Klirit=Plexiglas ili nesto grugo? Potrajace malo dok ovo nabavim.
[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 10:36 ] @
Ma uzmi vitroplast i skini bakar, to sigurno imaš u kući. Ma imaš sigurno nešto od kuhinjskih plastičnih posuda.
[ 44250 @ 25.06.2011. 10:47 ] @
...plastika od kutije cd-a bilo ona crna bilo providna(crna je elastičnija i zahvalnija) pa makar i privremeno. Ovako to izgleda kod mene na dogc-mk3,prefarbani pleksiglas;

[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 10:52 ] @
Lepše bi bilo da si stavio sa unutrašnje strane!
[ 44250 @ 25.06.2011. 10:59 ] @
Citat: zeoN_Rider: Lepše bi bilo da si stavio sa unutrašnje strane!
To kažete jerbo ne znate kako ja obrađujem lim!
...šalim se,probao sam ali meni je ljepše ovako kao zasebna cjelina,zato tako i stoji. Naravno to je bio samo predlog,d.veljko će već uraditi kako se njemu dopada.
[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 11:02 ] @
Ma dobro, al' bar zaobli ćoškove. Biće lepše veruj mi, a uz to i upusti rupe i stavi zavrtnjeve sa upuštenim glavama.
[ 44250 @ 25.06.2011. 12:10 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ma dobro, al' bar zaobli ćoškove. Biće lepše veruj mi, a uz to i upusti rupe i stavi zavrtnjeve sa upuštenim glavama.
Dakle to važi i za d.veljka!
Hvala na sugestijama,imaću ih u vidu kad budem završavao dogc-h pa ću onda vidjeti šta mi se više dopada. U svakom slučaju dobro je znati i za opcije
a)
b)
c)
i imati ih u opticaju.
[ d.veljko83 @ 25.06.2011. 14:28 ] @
Resio sam ga privremeno, jer u svakom slucaju cu morati da menjam zadnju stranu.
Slucam od jutros, jedino o cemu razmisljam sada je temperatura. Moracu da nadjem neki termometar da vidim tacno kolko se i sta greje. Ili ja nisam navikao da se hladnjaci ovoliko greju ili trebaju da budu veci.
Bas bi da cujem nesto u vezi ovoga.

[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 14:29 ] @
Ipak uzmi neki termometar, još bolje kad bi nabavio laserski.
[ d.veljko83 @ 25.06.2011. 15:50 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ipak uzmi neki termometar, još bolje kad bi nabavio laserski.
Za par dana znacemo tacno kolka je temp u pitanju.
http://www.nieaf-smitt.nl/dynd...67&det_id=559&task=det
[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 20:21 ] @
Može, ne verujem da je baš skup.
[ d.veljko83 @ 25.06.2011. 20:47 ] @
Citat: zeoN_Rider: Može, ne verujem da je baš skup.
Ma oglasi su cudo!
[ zeoN_Rider @ 25.06.2011. 20:53 ] @
Pošto?
[ d.veljko83 @ 26.06.2011. 00:05 ] @
50, nov. Ajd to, pre godinu dana sam tako naleteo na fluke 175. Ni sam nisam mog´o da poverujem.
[ zeoN_Rider @ 26.06.2011. 08:38 ] @
Ekonomska kriza.
[ d.veljko83 @ 28.06.2011. 22:08 ] @
Nakon sat ipo temp. sa spoljne strane hladnjaka je 65 stepeni, kako je ovo ir a ne laser ne mogu da vidim tacnu poziciju sa koje se temp ocitava, ali sa unutrasnje strane u predelu tranzistora najveca temp koju ocitam je 73-74 stepena.
Sve ovo sa temperaturom okoline od trenutnih 26.
Izgleda da nije katastrofalno kao sto sam mislio.
[ zeoN_Rider @ 28.06.2011. 22:19 ] @
Ha, pa to bolje nego originalni A5. čekaj samo da ovo Pas vidi 
[ d.veljko83 @ 28.06.2011. 22:54 ] @
Citat: zeoN_Rider: Ha, pa to bolje nego originalni A5. čekaj samo da ovo Pas vidi ;)
Ma cuti... ;)
Procitao sam negde da je neko dobio veliki boljitak u smanjenju temperature kada je stavio kapton umesto nekog drugog izolatora. Mozda je zbog toga.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|