[ ghi @ 28.01.2011. 21:10 ] @
| Ucim u skoli Pascal i mislim da bi ovde mogla da pomogne takozvana "Funkcija Random". Problem je sledeci:
Imam text dokument koji se zove na primer pcc.txt, sad ne znam kako bi naveo u tom mom programu da preimenuje taj pcc.txt svaki put kad se program pokrene u neko random ime....Mislim da to nije neki tezak program, ja bi znao da odradim samo ne znam kako da postavim da prepoznaje pcc.txt....Ako treba nesto vise da se pojasni, pitajte... :)
Hvala ! |
[ Aleksandar Đokić @ 28.01.2011. 21:27 ] @
dva nacina, mozes ime fajla sastaviti samo od brojeva, generises neki random broj i postavis ga za ime fajla,
drugi nacin je generisanje 5-6 brojeva od npr. 65 do 255 i onda pretvaranje u ASCII karaktere i spajanje u string, onda postavis taj string za ime fajla
[ ghi @ 28.01.2011. 21:35 ] @
E, to je problem sto ja ne znam kako to da uradim....ja bi stavio da pcc.txt uvek preimenuje u neki random broj....Ne znam kako da "targetujem" pcc.txt u mom programu....
[ lan-mi @ 28.01.2011. 23:01 ] @
var
fajl:string;
.....
fajl:=IntToStr(Random(9))+ IntToStr(Random(9)) +IntToStr(Random(9))+'.txt';
RenameFile('pcc.txt',fajl);
.....
[ ghi @ 28.01.2011. 23:20 ] @
Huh, tek sad vidim koliko u stvari ne znam....Moze ceo kod, ako nije problem... ?
[ Aleksandar Đokić @ 29.01.2011. 01:45 ] @
fajl ti je putanja (filename) do fajla, mozes ovako,
stavi opendialog na formu i u kodu kucaj ovako,
if opendialog1.execute then
file := opendialog1.filename;
i sve to zajedno sa gornjim primerom stavi na npr. OnClick na neki Button, srpski klikni dva puta na button i pastuj kod :)
[ ghi @ 29.01.2011. 09:48 ] @
Hmmm ne ide mi nikako....Videcu sa profesorom, ako bude hteo da mi pokaze, ovo sto ste mi vi pomogli ne mogu da sklopim nikako....
[ lan-mi @ 29.01.2011. 14:23 ] @
program Project1;
{$APPTYPE CONSOLE}
uses
SysUtils;
var
fajl,stari:string;
begin
try
randomize;
fajl:=IntToStr(Random(9))+ IntToStr(Random(9)) +IntToStr(Random(9))+'.txt';
stari:=extractfilepath(paramstr(0))+'pcc.txt';//direktorijum sa exe fajlom
if RenameFile(stari,extractfilepath(paramstr(0))+fajl) then begin
Writeln(extractfilepath(paramstr(0))+fajl);
ReadLn; end else begin
Writeln('Nije reimenovan fajl');
ReadLn;
end;
except
on E:Exception do
Writeln(E.Classname, ': ', E.Message);
end;
end.
[ Aleksandar Đokić @ 29.01.2011. 20:48 ] @
Citat: Hmmm ne ide mi nikako
onda ne znas osnove... kreni od pocetka
[ ghi @ 29.01.2011. 21:22 ] @
Hm, znam samo "skolske" zadatke tipa matrice, f-ije, procedure i tako.... Lan-mi, hvala ! I evo na primer u skoli nista slicno nismo radili od ovoga sto je navedeno u programu sto je Lan-mi ispisao....
HVALA JOS JEDNOM !
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|