[ gds @ 29.01.2011. 18:51 ] @
Trebam da napravim sistem dovoda vode za ves masinu,koji se svodi na to da uzima vodu iz rezervoara u koji se sliva kisnica,a kada je rezervoar prazan da se automatski prebaci na gradsku mrezu.Imali neko ideju za nesto ovako?
[ POČETNIK @ 29.01.2011. 19:37 ] @
Za uzimanje vode iz rezeorvara potrebna ti je pumpa ako je rezeorvar sa kišnicom niži od veš mašine.Možeš sve to riješit pomoću dva elektro ventila i jednog plovka koji u sebi ima jedan preklopni kontakt.U periodu kada ima vode u rezeorvaru plovak odnosno njegov mirni kontakt šalje napon pumpi i el ventilu na rezeorvaru.Kada nestane vode u rezeorvaru kontakt plovka se preklapa u drugi položaj (na radni kontakt ) i šalje napon el.ventilu gradskog vodovoda.
Sve to možeš napajati preko jednog kontaktera ili releja kojem ćeš upravjački napon dovesti sa el.ventila perilice,zbog toga da ti ventili i motor rade samo za vrijeme kad perilica prima vodu.
Sigurno ima još rješenja koje će predložit ekipa sa ES,Pa ti odaberi šta ti je naj jednostavnije...
Pozdrav ekipi
[ bojanst @ 30.01.2011. 01:29 ] @
Citat:
,zbog toga da ti ventili i motor rade samo za vrijeme kad perilica prima vodu.

Kako ce "kontakter" i relej znati da li masina prima vodu ili ne?
[ POČETNIK @ 30.01.2011. 08:28 ] @
Citat:
bojanst: Kako ce "kontakter" i relej znati da li masina prima vodu ili ne?

Znat će tako što paralelno el.ventilu koji se nalazi na veš mašini spojiš špulnu kontaktera i kad mašina potražuje vodu napon dolazi na el.ventil mašine i zajedno uključuje i kontakter,a kontakter dalje ostalo...Dakle za upravljanje koristiš signal sa postojećeg el.ventila na mašinu.Špulna releja ili kontaktera mora bit predviđena za napon 220V ac.
[ robert63 @ 30.01.2011. 08:52 ] @
Nekako ovako:
[ Horvat I @ 30.01.2011. 08:52 ] @
Najveci problem ti predstavlja različita tvrdoća vode.
Moraćeš u sistem gradske vode ubaciti dodavanje tečnog omekšivača kao što se đubrivo ubacuje u sistem zalivanja u poljoprivredi.
[ POČETNIK @ 30.01.2011. 10:06 ] @
Citat:
robert63: Nekako ovako:

Jedna slika =1 000 riječi
[ shadow88 @ 30.01.2011. 14:54 ] @
ne bilo lose dodati taloznik na izlaznu cev iz rezervoara a mozda i neki filter jer kisa iz vezduha pokupi dosta cestica prasine i ko zna jos kojecega...

trebalo bi napon sa elektroventila ves masine poslati na plovak pa da on dalje salje na pumpu (tj kontaktor pumpe) ili na ventil mreze , ako je rezervoar ispod nivoa masine onda treba jos jedan ventil izmedju pumpe i masine da se voda iz gratskog vodovoda ne sliva u rezervoar kroz pumpu ,, a ako nema vode u rezervoaru onda se pumpa nece paliti vec samo ventil gradskog vodovoda kontrolisan od strane plovka (koji je izvan masine koji ce zavrnuti vodu iz gradske mreze, dakle ne onaj ventil u masini vec drugi) a ako je rezervoar iznad masine onda opet ne treba da bude ventil iza pumpe jer se pumpa nece ukljuciti ako nema vode u rezervoaru
[ gds @ 30.01.2011. 20:10 ] @
Da li postoji nacin svega ovoga a da se ne uzima komanda iz ves masine?Neka vrsta ventila ili ne znam cega da kontrolise pritisak ili kolicinu vode u cevi tako da kad se ukljuci ventil u masini on vuce vodu i tako se gubi pritisak u cevi?!,,
[ robert63 @ 30.01.2011. 21:57 ] @
Postoji,ali,

SVE mora JAKO-JAKO DOBRO da dihtuje i nikad nisi siguran kad če da zezne da ne odradi.

Zašto je tebi tako veliki problem da izvućeš 2 žičke iz mašine?

Može da se montira i neki konektor na stranicu mašine,da ne vise žice bez veze.
[ POČETNIK @ 30.01.2011. 22:30 ] @
Citat:
gds: Da li postoji nacin svega ovoga a da se ne uzima komanda iz ves masine?Neka vrsta ventila ili ne znam cega da kontrolise pritisak ili kolicinu vode u cevi tako da kad se ukljuci ventil u masini on vuce vodu i tako se gubi pritisak u cevi?!,,

Kao što Robert 63 kaže može,možeš ubacit tlačnu sklopku što se koristi na hidropak pumpama,i moraš je montirat negdje između perilice i ventila (v1 i v2),ali ti sve to poskupljuje rješenje.Nikakav problem nije spojit te dvije žice na el,ventil ako ti ne predstavlja problem vod kabla od mašine do plovka.
[ shadow88 @ 30.01.2011. 23:41 ] @
izvinjavam se , ali kad sam odgovarao na temu iz nekog razloga samo potpuno prevideo sliku tj shemu na njoj :) Roberte nemoj se ljutis, ume povremeno nesto da zakaze i u prilicno savrsenom sistemu zvanom ljudski mozak :)

elem, mozda se gds plasi gubitka garancije ? jedino mi to pada na pamet logicno zasto ne bi uzimao iz ves masine signal, nego, velika vecina masina ima 2-3 ventila u sebi, u zavisnosti koju hemikaliju ubacuje u bubanj sto bi celu ovu pricu nacinilo malo slozenijom, ali zasto prosto ne bi napravio sistem koji ce da dok ima vode u rezervoaru gruvati vodu odatle a kad nestane kisnice neka pusti gradsku vodu, jedan manji hidropak ce odraditi posao uz kontrolu od strane plovka , on u cebi vec ima presostat kao i zastitu od rada na suvo...
[ gds @ 31.01.2011. 19:31 ] @
Da li moze da se sve zice elektro ventila izvuku na jedan konektor?
[ gds @ 31.01.2011. 22:00 ] @
Dobro ne zamerajte,hteo sam da pitam da li sve babine el ventila(2)mogu da spojim na jedan konektor(ako me
razumete)
[ radarac66 @ 31.01.2011. 22:10 ] @
Citat:
gds: Da li moze da se sve zice elektro ventila izvuku na jedan konektor?

ako imas tri ventila(odnosno sest zica) onda NE MOZE!!!

Citat:
gds: Dobro ne zamerajte,hteo sam da pitam da li sve babine el ventila(2)mogu da spojim na jedan konektor(ako me
razumete)

takodje, ako imas dva ventila(odnosno cetiri zice) onda NE MOZE

mozes da vezes samo DVE zice sa ventila gde masina uzima vodu za pranje

(izuzev ako robert63 ne prepravi shemu i nacrta varijantu sa dva ili tri elektroventila koji komanduju releima a oni zatim daju izlaz na elektroventile za izbor vodovod/kisnica)
[ robert63 @ 31.01.2011. 23:49 ] @
Ne moze to bas odmah.
Reakcija iz VIP LoŽe !
Šta god To značilo,
[ shadow88 @ 01.02.2011. 13:20 ] @
mora da se izvuce sa svakog ventila po faza i zajednicka nula, faze na spulne zasebnih relea kao i nulu na spulne oba relea , a relei ce da daju fazu plovku preko njihovih mirnih kontakata , treba dovesti stalnu fazu na zajednicke kontakte relea a mirne prespojiti i izvuci jednu fazu koja ide dalje na plovak, tako da kad se aktivira bilo koji ventil aktivirace se i pumpa ili ventil gradske mreze...
[ Horvat I @ 01.02.2011. 20:44 ] @
Pazite u veš mašini nema faze i 0! programator ponekad rokira izvode, a nekad elemente sa izrazito malom potrošnjom priključuje redno preko velikog potrošača.
[ robert63 @ 01.02.2011. 21:38 ] @
Dodatak za mašine sa 2 ili 3 ventila:
[ robert63 @ 01.02.2011. 23:59 ] @
Treba izmeriti struju koju " vuku " elektro-ventili u veš mašini i adekvatno tome namotati
RID cevčicu sa par desetina zavojaka žice ~o,4-0,5 mm.

Na taj način dobija se monitor struje u zajedničkom vodu za sva tri elektro-ventila.
Bili koji od njih da proradi ( na osnovu programa veš-mašine)--aktivira se RID kontakt i

-Pojavljuje se komandni napon za automatiku pumpe sa prethodne šeme.

Poz
[ Horvat I @ 02.02.2011. 09:33 ] @
Svojevremeno sam problem dodavanja rezervoara na mašine bez predviđenog rezervoara rešavao priključivanjem relea 220V 50Hz paralelno ventilima pranja i predpranja. VENTIL OMEKŠIVAČA NIKAD NE RADI SAM ni u najmodernijim VM.
[ gds @ 02.02.2011. 20:29 ] @
Od jednostavnog mozda problema do sve vece komplikacije!Da li mozda da probamo na neki drugi nacin bez bilo kakvih komandi iz ves masine
[ Sepa011 @ 02.02.2011. 21:02 ] @
Jedan plovak, dva mikroprekidača i dva elektroventila. To ti je sva mudrost. Ništa ne "vadiš" iz veš mašine. Prostije od toga ne može.
[ gds @ 02.02.2011. 22:04 ] @
Jel moze neki crtez za tu varijantu
[ Sepa011 @ 02.02.2011. 22:39 ] @
Džaba da trošim vreme na crtanje kad se u elektriku razumeš k'o Marica. Bolje da ti ništa ne nacrtam nego da te nosim na duši.
[ robert63 @ 04.02.2011. 20:40 ] @
Citat:
Sepa011: Jedan plovak, dva mikroprekidača i dva elektroventila.

-Ta mudrost može kada je Rezervoar Kišnice postavljen na Višem NIVOU od Veš mašine.

Kad Si več predložio rešenje___očekujem da češ dati i neki crtež !

Prema kojem če "gds" da stvarno odradi i reši svoj problem.

@gds

Verujem da rešenje uskoro sledi !

poz
[ bojanst @ 20.03.2011. 13:14 ] @
Treba da prepravim ves masinu koja je namjenjena da povlaci vodu iz rezervoara na "gradsku" vodu.
Sta mi je sve potrebno. Masina ima mehanicki preklop dovoda vode u posudu za prasak koji je povezan sa programatorom.
Bilo bi idealno kad mi se moglo prepraviti da radi i na "gradsku vodu" i da povlaci vodu iz rezervoara.
[ Horvat I @ 20.03.2011. 19:53 ] @
U rezervoar ugradi sistem za punjenje WC kotlića i imaćeš paralelni rad dok ima vode u vodu, i lokalni rad posle. Eventualne nečistoće će ti se lepo iztaložiti
[ bojanst @ 21.03.2011. 00:26 ] @
Htio sam reci da je masina "namjenska". Ima pumpu koja vuce vodu iz rezervoara direktno u posudu za ves. Prije posude postoji jedna "klapna" koja je povezana sa programatorom. Kontrola dovoda vode.
Po meni izgleda sve "praistorijsko" ali ipak je novija tipa Gorenje ves masine. Znaci masina ne posjeduje el. magnetne ventile. Recite mi sta je sve potrebno da se to prepravi na stanadardan rad masine?
Plus bi bio kad bi mogla raditi na oba nacina, u nedostatku gradske vode da se koristi voda iz rezervoara.

Racunam da trebam nabaviti "tropolni" el. ventil, novu posudu, plovak, crijeva da se posuda poveze sa ventilima itd.

Ako moze konkretno spisak elemenata koji su potrebni da se to prepravi i malo detaljnije uputstvo. Hvala unaprijed!
[ Horvat I @ 21.03.2011. 20:39 ] @
Koja je oznaka mašine,jesećam se ni sličnog rešenja!