[ milos_pan @ 30.01.2011. 21:54 ] @
| Pokusavam da naucim matricne formule iz knjige "Excel Biblija". Potrebna mi je pomoć oko matričnih konstanti.
Nadam se da sam uspeo da objasnim na primer sta mi je nejasno. Hvala
[Ovu poruku je menjao Jpeca dana 31.01.2011. u 19:25 GMT+1] |
[ Jpeca @ 31.01.2011. 18:14 ] @
Za razliku od običnih kontantih vrednosti matrične konstante predstavljaju se opsegom ćelija (horizontalni, vertikalni niz ili matrica).
Ako uzmemo tvoj primer {1\0\1\0\1} predstavlja sadržaj pet susednih ćelija. Da to uneseš npr. kao horizontalni niz
1/ selektuj pet ćeljija u jednom redu npr. A2:E2
2/ U liniji formule upiši = {1\0\1\0\1} i završi formulu sa Ctrl+Shift+Enter (tako se završavaju sve matrične formule!)
Excel će popunit pet susednih ćelija sa zadatim vrednostima 1, 0, 1, 0 i 1
Za korišćenje matričnih konstati u matričnim formulama upišeš forumulu i završiš sa Ctrl+Shif+Enter. Primeti da će Excel dodati vitičaste zagrade tako da u liniji formula piše {=SUM({1\0\1\0\1})}. Ove spoljne vitičaste zagrade nemoj da pokušavaš sam da uneseš. Matrične formule ustvari se sastoje iz petlje koja prolazi kroz sve elemente matrice (niza) dok se ne dobije konačan rezultat
[ milos_pan @ 01.02.2011. 20:26 ] @
Nisam uspeo. Da li moze objasnjenje na ovom prostom primeru korak po korak. U dodatku se vidi kako sam ja radio.
Veliko hvala
[ Jpeca @ 01.02.2011. 21:28 ] @
Nije mi jasno zašto si redosled koraka upisao u Excel. Čini mi se da bi bilo jednostavnije i preglednije da si napisao u tekstu poruke.
Evo da ponovim korak po korak da uneseš matričnu konstantu {1\0\1\0\1} u opseg od pet ćelija
1/ selektuj pet susednih ćeljija
2/ U liniji formule upiši ={1\0\1\0\1}
3/ Na kraju aktiviraj tasterku kombinaciju Ctrl+Shift+Enter
U odnosu na to što si ti uradio čini mi se da je problem što nisu uneo vitičaste zagrade u koraku 2. Kad pogledaš liniju formule nakon koraka 3 videćeš duple vitičaste zagrade
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.