[ rsinisa @ 31.01.2011. 18:09 ] @
Pozdrav svima.
Koliko vidim, čitajući neke od poruka na ES-u u potrazi za rešenjem problema, nisam prvi koje je pre dosta godina pokušao sa WIN-a da predje na LINUX i ubrzo odustao zbog mnogih nedostataka LINUX-a.
Da skratim: instalirao sam juče LINUX MINT 10 i za sada je to sve uglavnom u redu, ali imam jedan problem sa mikrofonom koji mi se trenutno najviše ispoljava kod SKYPE-a, ali je i generalni problem. Elem, na WINDOWS-u u VOLUME MIXER-u u opciji PLAY kliknem na MUTE za mikrofon i zvuk sa njega se više ne prosledjuje na izlaz, ali ide i dalje ka ostalim programima kao što su SKYPE ili COOLEDIT. Kod MINT-a mi je mikrofon stalno uključen i to mi pravi probleme ako malo glasnije slušam sagovornika preko zvučnika i slično. Instalirao sam dva miksera, ALSA i AUMIX i ni jedan mi ne rešava problem - ako isključim zvučnik, isključujem ga kompletno, i za ulaz i za izlaz, a to mi nikako ne odgovara. Da li je ovo generalno problem ili je do moje zvučne karte, SB LIVE? I ima li rešenja za ovaj problem?

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Inače sam prilično zadovoljan sa MINT-om jer sam uspeo kroz WINE da pokrenem par programa za elektorniku koji su meni VEOMA važni tako da ću u buduće biti često u MINT-u.
[ combuster @ 31.01.2011. 18:30 ] @
Ukljuci u preferences microphone i samo ga mutiraj kao na screenshot-u. Ako sam te dobro razumeo sta ti treba.

[ rsinisa @ 31.01.2011. 18:49 ] @
Kada startujem ALSA MIXER dobijem DRASTIČNO drugačiji mikser, gore u naslovu prozora piše "gamix", mnogo mnogo širi sa velikim brojem opcija tj. klizača. Pošto sam "taze" korisnik LINUX-a verovatno ne umem da instaliram to sve komplet kako bih dobio takav mikser kakav je na tvojoj slici. Sad sam dodao i ALSAMIXERGUI, ali on ima samo po 2 klizača ispod kojih piše "Master" i "Capture". Može li pomoć kako da dodjem do tog miksera koji si pokazao?

Pozdrav.
Sinisha
[ combuster @ 31.01.2011. 18:57 ] @
System - Preferences - Volume Control

Imas ovaj button na slici, Preferences, kada na njega kliknes otvore ti se svi moguci kanali, selektuj sve gde ti se nalazi Mic i mutiraj ih.
[ rsinisa @ 31.01.2011. 19:04 ] @
Pretpostavljam da koristiš neku drugu distribuciju, ne MINT, tako da to kod tebe izgleda drugačije jer ovde nema toga, tj. opcija "Preferences" se na nalazi u "System", već u "Applications", u grupi "Preferences" i tamo ima opcija "Sound" koja ne daje ni blizu takav mikser.
Svejedno, hvala tebi puno na trudu i brzom javljanju, ali izgleda da ću morati da sačekam nekoga ko koristi MINT, ili da predjem na tu koju ti koristiš, a to je ... ?.

Pozdrav.
Sinisha
[ combuster @ 31.01.2011. 19:39 ] @
Sacekaj, imamo Mintovaca ovde... Ne verujem da ti se isplati da samo zbog toga instaliras Arch :)
[ Srđan Pavlović @ 31.01.2011. 19:54 ] @
Mint koristi PulseAudio, imas bre desni klik dole na zvucnik onaj mali,
pa ides na preferences, tamo ces naci sve sto ti treba i opciju da mutiras mic.
[ rsinisa @ 31.01.2011. 20:11 ] @
Izgleda da nisam shvaćen kako treba. Našao sam ja tu opciju i sve to, ali nije u tome problem, ajde da ponovim još jednom.
Oni koji koriste windows znaju da audio mikser ima posebne kontrole za "Play" i "Record" i ako se u "Play" mikrofon isključi, a u "Record" uključi, dobija se to da mikrofon radi, signal sa njega ulazi u računar i moguće je snimati taj signal programima kao što je "CoolEdit", moguće je takodje razgovarati preko SKYPE-a, ali se taj signal ne prosledjuje na izlaz, tj. na zvučnike tako da nema eha i ne može da dodje do mikrofonije. U MINT-u nema tih odvojenih kontrola i kada se mikrofon isključi, on je isključen za sve, i za snimanje, i za reprodukciju i tada nije moguće razgovarati preko SKYPE-a, a ako se uključi, mikrofon je aktivan sve vreme rada MINT-a i na zvučnicima se čuje signal sa njega ako je blizu izvora zvuka. Znači, zanima me postoji li audio mikser koji može da radi tako kao u WINDOWS-u (za ARCH očigledno da postoji).
Nadam se da je sada jasno šta mi treba, ali sve mi se čini da tako nešto ne postoji za MINT.

Pozdrav.
Sinisha
[ rsinisa @ 07.02.2011. 20:05 ] @
Evo, da odgovorim sam sebi, možda će nekome da koristi.
Uspeo sam u onome što sam hteo, i to sasvim slučajno - preko ALSA miksera smanjio sam na minimum klizač ispod koga je pisalo AC97, šta god to znači i sada je sve u redu.

Pozdrav.
Sinisha