[ stani-pani @ 31.01.2011. 20:55 ] @
Nikada u životu nisam imao satelitsku opremu tako da se unapred izvinjavam na laičko-glupim pitanjima, koje ću uskoro postaviti. Probao sam da nadjem odgovore na forumu, ali nisam uspeo.

Elem, u narednih mesec dana planiram da pazarim novi tv i tu imam vrlo malo dvojbe šta ću da kupim. No, to je ujedno i prilika da promenim tv provajdera, pošto sam sa trenutnim (KDS) dosta nezadovoljan. Tražeći kod koga preći naleteo sam na Total TV. Tu me je privukla opcija, citiram: „40 bonus i 200 BESPLATNIH kanala sa satelita W2, Hot Bird i/ili Astra, po izboru“. U razgovoru sa prijateljima koji koriste Total TV čuo sam da postoje zamerke na kvalitet slike tokom vremenskih nepogoda. Zaključio sam da je to verovatno zbog malog prečnika tanjira, koji dolaza u njihovom paketu, što su mi na kraju neki ljudi i potvrdili. Od tada u glavi imam ideju da sam kupim opremu koja mi treba za Total TV. Kako sam čitao na netu članke vezane za satelitski opremu tako su moji apetiti rasli, ali sa apetitima rastao je i broj pitanja na koje ne znam odgovor.

Želim da napravim sistem koji će mi omogućiti da imam DVB-T prijem preko Total TVa, zatim mogućnost gledanja Free 2 Air satelitskih radio i tv programa, kao i mogućnost korišćenja CS. Sve ove opcije želim da omogućim za 3 prijemnika u stanu (2 televizora i 1 kompjuter).

Zanima me kako to da ostvarim, tj šta mi je od opreme potrebno, a da to bude neki best buy odnos cene i kvaliteta. Koja antena, tj koji prečnik tanjira (čelična od 120cm)? Da li se uzimanjem motora dobija dosta ili ne? Koji digitalni risiver uzeti (DreamBox DM800 HD ili neki drugi)? Klon ili original (buka, spaljuvanje kartica voltažom itd)? Koliko risivera mi u mom slučaju treba (da li za komp mogu da koristim skystar karticu, a za tv DreamBox)? Na šta još treba da obratim pažnju?

Hvala unapred svima na pomoći!
[ asatuser @ 31.01.2011. 22:21 ] @
Vidi se da si čitao dosta ;)

Prvo zaključak ;) - sve može, samo zavisi od para koje imaš na raspolaganju.

Za CS ti je najbolji Dreambox (za tv), a za PC - kartica koju si naveo. Po meni, pošto uzimaš novi TV, treba da uzmeš neki HD risiver - Dreambox 500HD, 800HD, 800 HD SE, ili 8000. U obzir dolazi i vu duo+ risiver.

Možeš i klon da uzmeš, o tome ima dosta tema i za i protiv, tako da moraš sam da pročitaš i odlučiš. U svakom slučaju, radiće ti ;)

Ako uzmeš Total tv, u zavisnosti od varijante, dobiješ risiver i karticu (ovo je varijanta za poneti). U klasičnoj varijanti, "iznajmljuje se i risiver i oprema". Sa ovim varijantama ne možeš ništa da deliš (cs), jer ti za to treba risiver/računar koji to podržava (dream ili skystar...).

Inace, sat tv generalno zavisi od vremenskih prilika, a satelit w2 ima (silom prilika) malo slabiji signal, pa je osetljiviji na vremenske prilike.

Ukoliko želiš da "hvataš" više satelita od 2-3, onda ti treba motor i pozicioner ako hoces da sve lepo funkcioniše, sto nije malo para. Motorom se dosta dobija (možeš da imaš prijem signala sa 30 satelita), ali nekim korisnicima ta komplikacija u životu uopšte ne treba, pošto realno ne možeš da ispratiš program ni sa w2.

pozdrav[ izida @ 01.02.2011. 09:50 ] @
Za pocetak 3 satelita ce bi biti i vise nego dovoljni,jedan tanjir,3 lnb-a,13e,16e,19e jos ako uzmes cs miran si za narednih par godina. Ako imas para onda uzmi i neki HD resiver,za komp mozes obicnu SS2 karticu a ako imas para uzmi SS2 HD.
[ stani-pani @ 02.02.2011. 23:01 ] @
Ljudi, hvala vam na odgovorima!

Za sada sam odlucio sledece: prvo, ja cu kupiti opremu (znam da to nosi odredjeni rizik, ali mislim da su prednosti vece); drugo, u svakom slucaju idem na HD risiver (za sada mi je uglavi dreambox 800HD, ne znam koja je razlika (mogucnosti/cena) u odnosu na se model kao i na model 8000; trece, koliko znam motor kosta nekih pedesetak eura, te mislim da je to mala cena za fleksibilnost koju to pruza (a opet s obzirom koliko gledam tv dnevno i jedan satelit mi je previse).

Potreban mi je odgovor za antenu. Koji precnik uzeti? Koji materijal, znam da je alu 3 puta skuplja od celika, no kako bi Englezi rekli nisam dovoljno bogat da kupujem jeftne stvari (u sta sam se za svojih skoro 40 godina koliko sam sabio u svom d*petu mnogo puta uverio da je to ziva istina). Koji proizvodjac (koliko sam procitao triax i gibertini su najbolje)?

Sve u svemu, ako sam odlucio da udjem u sve ovo, mislim da je najbolje da se pazari kako treba, ali naravno sve u okviru nekog normalnog budzeta.

E da, i ako moze kratko objasnjenje za ove lbn oznake ili link gde mogu o tome nesto da procitam, ali prilagodjeno pocetnicima. Ja cak ni ne znam cemu to sluzi :red:
[ sofrenic @ 04.02.2011. 07:30 ] @
Kod izbora HD risivera odluka pada između: Dreambox, AzBox, Vu+,., pogledaj pa uporedi koji ti za tvoje novce daje najviše. Motor obavezno ukoliko ne želiš da redaš više Lnb-ova i tako izbjegneš čekanje dok motor odradi svoje pri prebacivanju kanala sa satelita na satelit. Kod tanjira su se do sada odlično pokazali:Gibertini, Triax,., prečnici od 90cm naviše bi trebali biti zadovoljavajući. Kod Lnb-ova broj koji stoji uz njega označava šum, što manji šum to je Lnb konvertor bolji