[ gordecka @ 06.02.2011. 00:25 ] @
Pocetkom decembra donese mi (od prijatelja ,prijatelj) svoj kompjuter,kaze "nece da se upali".Utvrdim da su se na maticnoj ploci neki elementi jako grejali(smd tranzistori snage) i da je ploca izgorela.Desavalo se da se prilikom ukljucenja samo upali ventilator procesora i nista vise, a kada odspojim kabel od HDD-a onda se i on pokrene.
Jedva pronadjem plocu koja podrzava AM2 procesore (MSI ploca),proverim napajanje,ubacim plocu podignem sistem, i sve lepo proradi.
Na moju zalost kompjuter je radio do juce,kada mi ga je opet doneo sa istom konstatacijom "nece da se upali".
E sada je situacija malo drugacija:
1.Napajanje u redu
2.Prilikom startovanja pokrene se i HDD, i posle nekog vremena zablinka i DVD
3.Nema nikakvog "bip"
4 Ne pali se monitor(kao ni prvi put)

Probao sam da resetujem BIOS,da vadim memoriju,odspojim HDD i sve komponente(graficka je integrisana),i uvek se isto ponasa.

E sad , maticna je pod garancijom,ali ne mogu da pronadjem garantni list, a racun jos imam.Ploca koju sam uzeo je bila zadnja na lageru(posto je stari model) i vise takvih nemaju. A sad jedno "glupavo" pitanje koja je verovatnoca da je opet do ploce?

Da li je mozda do procesora?

Nisam naveo tacno model ploce i procesora jel nisam trenutno kod kuce da pogledam.
[ Miroslav Cvejić @ 06.02.2011. 00:59 ] @
Procesor je komponenta koja se najređe kvari. I da je procesor neispravan velike su šanse da bi se ploča bunila (pištala).

Ako ti nešto znači, za 10 godina servisiranja računara, još nisam sreo AM2 neisrpavan procesor. Najviše ih je bilo u vreme SocketA u tray varijanti. Posle toga, možda sam sreo 3-4 pokvarena procesora.

Ako je ploča u garanciji, suvišno je nagađati. Reklamiraj i ne beri brigu.
[ gordecka @ 06.02.2011. 01:08 ] @
Hvala na informaciji ,u ponedeljak nosim kompletan kompjuter u servis da oni utvrde kvar, pa ako budu rekli da je maticna , e onda cu reci da je pod garancijom, nekako nemam poverenja ! Valda mi nece praviti problem sto ne mogu da pronadjem garanciju,mada vise nisam ni siguran da su mi je i dali, jer je racun kod mene,a siguran sam da bi ih drzao zajedno.

Par kolega mi je reklo takodje da procesor jako retko bude ne ispravan!
[ gordecka @ 13.02.2011. 22:14 ] @
Odneseno u servis,zamena napajanja , i za sada radi !!!