|
[ miko.s @ 10.02.2011. 16:13 ] @
| danas mi je napokon stigla gigabitna lan kartica da "server" mašinicu (glumi nas, media server, torrent client itd).
radi se o pentium 3-s, 1266mhz, 640 mb rama, 330 GB diska (80 gb ide + 250 gb sata preko pci sata kontrolera).
problem je u tome šta kada kopiram preko mreže ne ide brže od 13-15 MB/s. nije bitno dali su fajlovi mali ili veliki.
i ono šta me brine, je da kada bilo šta kopiram preko mreže, cpu usage ode na 100% i ne mrda dok se kopiranje ne završi. proces koji je na 100% je "system" i niti jedan drugi.
mašina vrti win xp, nema antivirusa, nema firewalla, nema ničega apsolutno osim samih windowsa.
imate li koju ideju?
hvala |
[ yolja624 @ 10.02.2011. 17:01 ] @
pa pitanje je dal taj "kobajagi server" moze da proguta veci protok... ne zavisi samo od mrezne kartice. Ne vjerujem da to moze vise od toga, preslab CPU.
[ Flash411 @ 10.02.2011. 17:02 ] @
A,jel gigabitna kartica s druge strane? Jel gigabitni hub/switch? Kakve kablove imas? :)
[ Miroslav Cvejić @ 10.02.2011. 17:38 ] @
Zavisi kakva je gigabitna kartica i kakav je SATA kontroler. Ako se i jedan i drugi oslanjaju na CPU da im pakuje pakete i tako to, taj CPU je preslab da ih isprati.
[ miko.s @ 10.02.2011. 22:33 ] @
preslab cpu? to nisam očekivao... uzeo sam najbrži p3 kojeg sam našao, i u odnosu na 800mhz šta sam imao prije, ovo je ultra brzo. ali mreža mu se ne sviđa.
kartica je canyon. u control panelu piše da je link na 1 gbit.
sata kontroler je OK, kada kopiram nešto sa diska koji je na njemu na ide disk koji je na ploči, ide prihvatljivom brzinom, varira oko 30MB/s. cpu usage je tada oko 20-30%.
kabel je cat 5a, iako dok sam slagao mašinu imam pored sebe 2 metra cat6, i nije bilo razlike. switch je gigabitni, između laptopa i pc-a ide oko 45-50 MB/s.
i ps, kako to da se p3 toliko muči, a netbook sa intel atomom niti ne osjeti da nešto kopiram preko mreže?
[ yolja624 @ 11.02.2011. 04:59 ] @
1. p3 je losiji od tog atoma i to prilicno.
2. sistemska magistrala na p3 ima manju propusnu moc nego magistrala gdje je taj atom.
3. FSB P3 je 100-133 MHZ a Atom 400-667Mhz
4. i generacijska razlika od 10 godina u informatici je prilicna, to je isto ko da poredimo ford t-serije iz 1929 sa nekim novim A4.
[ miko.s @ 11.02.2011. 12:09 ] @
ah, di su ona vremena kad je takav p3 bio bog i nije mu bilo ravnoga :( i 48k modem je bio pojam u životu... to je nekad bila gejmerska mašina. a vidi sad, muči se sa mrežom...
ok, svatio sam :( ništa od mog gigabita :( iako i ovih 15 je bolje nego 8-9 koliko sam imao na staroj mašini na 800mhz.
[ Flash411 @ 11.02.2011. 13:13 ] @
Trebala bi negdje biti opcija da lan kartica koristi svoj procesor a ne glavni cpu,ako se ne varam?
Nisam dosad slagao gigabitnu mrezu,ali stvarno nisam siguran da bi procesor i maticna trebali
stvarati toliko usko grlo da se ne moze popeti propusnost preko tih ~15 MB/s,znam da smo preko
obicnog lana prije x godina kopirali filmove brzinom 8-9MB/s pa se kompovi nisu nesta gusili
procesorski(10-20%),nego su hardovi bili problem,pa je sistem bio malo "unresponsive".
Jesi pokusao ukljuciti procesor na lan kartici? Drugi driveri?
[ component @ 11.02.2011. 13:21 ] @
Kako može hard disk biti usko grlo na 8-9 MB/s?
Inače, koliko sam video sve preko 100 Mb/s spada u gigabitnu mrežu. Tako da i ovih 15MB/s spada u gigabitne brzine 
Isti imam problem ali sa gigabitnim Linksys ruterom: ne mogu da kopiram brže od nekih 20-tak MB/s 
[ miko.s @ 11.02.2011. 14:28 ] @
nisam siguran da lan kartica ima ikakav procesor na sebi :?
ako gledamo broj čipova i fizičku veličinu kartice, stara 10 mbit ima više toga na sebi nego ova gigabitna, i veća je. prelistao sam opcije u device manageru, ali osim vlag tagginga, jumbo frames, nekakav checksum, i još par sitnica, nisam nikad uspio preko 15MB/s ići. kad sam nešto "krivo" podesio još sam više usporio transfer, pa sam se malo igrao sa time i dobio ovih 15tak. varira dosta. 18-12, ali prosječno 15.
razmišljam da tu mašinu stavim u penziju još prije nego ju i počnem koristit, imam u rezervi s478 (ali, one prve, sa fsb 400mhz, a ne 533), i mogao bi napraviti downclock procesora (imam ih 3 na raspolaganju, celeron 1800, celeron 2400, pentium 2200), ali potrošnja struje bi bila veća, barem pretpostavljam. p4 i celeroni iz tog vremena troše više struje nego ovaj pentium 3.
poigrat ću se sa time... kompjutera koliko ti srce želi, a ne možeš napravit jednoga kako treba nikako. ah ta stara tehnologija. dođe mi da na jednu instaliram win nt, a druga da mi bude za učenje linuxa. ali nemam rama za oba dvije. i kučišta su ružna u 3pm. ovaj od glavnog pc-a je sexy bitch u odnosu na one komade lima od starih kompova.
[ Flash411 @ 11.02.2011. 15:31 ] @
Cesto imaju svoj procesor,ali po defaultu nije ukljucen.
Malo sam potrazio po cjenicima i naisao na 2 gigabitne kartice,i na njima se
jasno vidi procesor,da ga tako nazovem.
Linksys EG1032 Instant Gigabit Network Adapter
http://www.hgspot.hr/newsImage..._902__1.JPG&type=newBigPic
US Robotics Gigabit Server NIC 64-Bit
http://www.hgspot.hr/newsImage..._902__1.JPG&type=newBigPic
Uputa kako ukljuciti procesor
http://www.geminitcg.com/smf/i...80e627d04fabc69&topic=13.0
edit:
Jesi podesavao duplex mode?
http://www.home-network-help.com/speed-and-duplex.html
Pogledaj jos i ovo,pomogne. :)
http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=280572
[Ovu poruku je menjao Flash411 dana 11.02.2011. u 16:53 GMT+1]
[ yolja624 @ 11.02.2011. 16:00 ] @
mislim da je to cist gubitak vremena... na P3 masini nije toliko bitno sta moze kartica da proguta, vec sta moze sama magistrala. Nije tu kartica usko grlo vec magistrala i CPU. A i cisto sumnjam da mu je ta gbitna mrezna neka linksys ili intel sa naprednim funkcijama koje ti opisujes.
[ Flash411 @ 11.02.2011. 16:03 ] @
Lako moguce i jedno i drugo,daleko od toga. Ali ga nista ne kosta da proba.
[ newtesla @ 11.02.2011. 16:06 ] @
Kojim protokolom kopiraš fajlove sa mašine na mašinu?
Ako je Microsoft Networking (ono - my network places ;)) u pitanju, slabo i sporo ide zato što XP koristi SMB protokol, koji ima veliki overhead, dok Vista pa nagore koriste SMB2, koji je ipak brži.
Meni se lično uvek sviđao NFS, ali nisam siguran da windows može da bude NFS server, ja ga koristim (na ovoj dual boot mašini) kao NFS klijent.
Možda ti antivirus/firewall na serveru gutaju CPU? Pogledaj Task Manager na serveru.
Probaj eventualno sa instalacijom nekog FTP servera na mašinu koja ti je server, pa onda pogledaj protok dok skidaš - na klijentskoj mašini već imaš neki FTP klijent sigurno (mozilla, IE, total commander...)
...moj savet bi uvek bio da na tu mašinu koja je server pukneš neki linux - za početak makar i sa grafičkim interfejsom, ali neki lagani i malo zahtevni, npr Xubuntu - osim ako postoje realni razlozi za korišćenje xp-a. Barem ima veći protok podataka putem samba/microsoft networking protokola.
[ miko.s @ 11.02.2011. 16:24 ] @
napravio sam to, i ugasio sam QoS scheduling u control panelu, i dobijem cca 17.5 MB/s (varira 22-16, ali za file od 4700MB mu je trebalo 270sek, i prosjek je taj). kopiranje sa sata diska (koji je na sata pci kontroleru, i lan kartica je isto na pci bus-u) je dalo prosjek od oko 18.3 MB/s.
i sad se mašina srušila.
[ miko.s @ 11.02.2011. 17:08 ] @
ah, ne, nije se srušila. nego se lan kartica disable-ala. morao sam spojit monitor i miša da se uspijem logirat na mašinu i opet enable-am karticu.
imam gore instaliran ftp server (filezilla). situacija se ne mijenja, 17-18.5 MB/s. isto kao i kod windows file transfera. očito da ne može više.
igranjem sa vlag taggingom, jumbo frames itd, dobijem otprilike istu brzinu ali uz nešto manji cpu load (oko 90-95%, umjesto fiksnih 100%). ali tih 18-20 MB/s vrijedi za kopiranje preko ftp-a. kada kopiram u windowsima, brzina je jadna (6-10 MB/s). tako da sam vratio sve na default, imam tih 17tak MB/s fiksno, bilo preko ftp-a bilo kada kopiram unutar windowsa. to je čini se maksimum kojeg može ploča izdržati. mogu biti zadovoljan.
sad ide test stabilnosti same ploče, stara je imala uptime od skoro 180 dana bez restartanja i bez grešaka, uz uptime od oko 2 godine ukupno sa možda 10 dana hlađenja. većina ploča zablokira unutar 2 tjedna, ako ova izdrži više od toga - ostaje kao server. ako primijetim da se blokira, dolazi nešto drugo.
[ Flash411 @ 11.02.2011. 17:28 ] @
Mislim da je za stroj tog godista 18-20 MB/s sasvim prihvatljivo,i da vjerojatno ni ne moze bolje.
[ miko.s @ 11.02.2011. 17:38 ] @
nego, izuzev toga, možda ćete znati.
koliko može struje trošiti jedna ovakva p3 kanta? i dali bi smanjenjem napona na p4 celeronu i downclockiranjem dobio nižu potrošnju struje, i ako da, koliko odprilike? nemam nažalost watmetar, a dati 20 eura za njega neću.
[ technotize @ 11.02.2011. 17:53 ] @
da, tu zvuci da nesto nije dovoljno brzo, tipa cpu, magistrala ili sata hard preko pci slota (tj. magistrale).
vidi da li ti je u podesavanjima mrezne kartice u Advanced ukljuceno nesto kao "Checksum Offload: Rx & Tx" ili tako nesto slicno, da kazes da mrezna sama radi neke poslove oko slanja i primanja paketa, a ne da davi procesor.
[ miko.s @ 11.02.2011. 17:54 ] @
upaljeno je. i to, i ovaj offload tcp largesend
[ newtesla @ 11.02.2011. 18:09 ] @
Downklokovanjem nećeš postići ništa na uštedi struje (barem ništa značajno veće od 1%) - najviše struje možeš da uštediš izborom dobrog napajanja; a to već dosta poskupljuje priču sa starim p4..... U svakom slučaju, ja bih stavio p4.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2011. 18:22 ] @
Taj Pentium III sistem bi trebao da bude dovoljan za gigabitno rutiranje pod uslovom da nista drugo ne radi :)
Probaj da zamenis OS sa nekim Linux-om ili BSD-om.
Imas male distribucije koje su bas napravljene za posao NAS uredjaja, to ti je najbolja opcija ako ne zelis da menjas hardver.
Citat: yolja624
mislim da je to cist gubitak vremena... na P3 masini nije toliko bitno sta moze kartica da proguta, vec sta moze sama magistrala. Nije tu kartica usko grlo vec magistrala i CPU. A i cisto sumnjam da mu je ta gbitna mrezna neka linksys ili intel sa naprednim funkcijama koje ti opisujes.
FSB magistrala ima za red velicine veci I/O throughput od jedne mrezne kartice (oko 1064 MB/s = 8512 Mbit/s = 8.3 Gbit/s) -sto bi znacilo da, pod uslovom da se koristi dedicated OS kao neki mali Linux ili BSD, to bi trebalo da radi posao daleko bolje od rezultata koje dobija.
Verovatno su daleko veci problem HDD i losa mrezna kartica.
[ miko.s @ 11.02.2011. 18:42 ] @
win ostaje do daljnjega, jer jednostavno ne znam radit sa linuxom. mogu probat stavit win server (imam i 2003 i 2008 legalne, vrtio sam 2008 kao desktop OS u vrijeme kad je bila vista aktualna, i pokazao se boljim od viste, ali dosta hardverski zahtjevniji od 2003) pod uvjetom da mogu dobiti manji cpu load.
iako, meni je bitno da ta mašina fino radi 24/7, da vrti onih 5 programa šta je gore kako treba, i da imam prihvatljiv network transfer rate. fajlove prebacujem rijetko, 1put mjesečno, ili ako se disk napuni, onda prije. i količina je umjerena, 30-40 GB, dosta toga skinem na mašini, pogledam preko streaminga i obrišem, niti ne kopiram, glavni problem na staroj mašini je bilo blokiranje svega dok se nešto kopiralo. svi programi bi stali ili bi se jako usporili kad god sam prebacivao podatke. ovdje mi sad to ide brže, vidim po brzini folder listinga i koliko vremena treba da winamp potegne playlistu.
gore se vrti utorrent, emule, jdownloader, filezilla, vpn server, sony music server, netlimiter. to radi kako treba. nemam apsolutno nikakvih problema.
emule, utorrent i jdownloader imaju dignut webgui, ovi ostali programi nemaju potrebe da im pristupam, tako da preko remote-a pristupim tek kada nešto moram mijenjati ili kada mi je bitno privatno browsanje (nešto šta je na kompjuterima na faxu nemoguće,općenito mreža na faxu je čudna, imamo čudan firewall i ne pušta me na neke stranice koje nemaju nikakav security threat, ali uredno mi je blokiran pristup).
p4 ne bi vrtio 24/7, troši previše struje. 100W vs 40tak W sa p3 je ipak velika razlika.
kada mi se obaveze na faxu malo smanje, sklepat ću taj p4 da mi bude za učenje linuxa, zaisprobavanje novih distribucija i općenito za igranje sa linuxom.
[ yolja624 @ 11.02.2011. 18:43 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
FSB magistrala ima za red velicine veci I/O throughput od jedne mrezne kartice (oko 1064 MB/s = 8512 Mbit/s = 8.3 Gbit/s) -sto bi znacilo da, pod uslovom da se koristi dedicated OS kao neki mali Linux ili BSD, to bi trebalo da radi posao daleko bolje od rezultata koje dobija.
Verovatno su daleko veci problem HDD i losa mrezna kartica.
Sve to stoji ali u nekim idealnim uslovima...
Nisam rekao da je samo FSB ogranicavajuci faktor vec dio problema. Uska grla su i CPU, HDD, RAM... sto na kraju znaci ipak previse matora masina da bi mogla da proguta vise. 
[ Librabicboj @ 11.02.2011. 19:57 ] @
Mrezna i HDD.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2011. 21:26 ] @
@miko.s,
Probaj Windows Server 2003 - i ostavi ga sistemski podesenim da daje prednost background servisima a ne aplikacijama.
To bi trebalo malo da popravi stvari u odnosu na XP, ali pretpostavljam da je tebi losa mrezna kartica najvece usko grlo, pa onda HDD - tu ces da udaris u zid.
[ miko.s @ 11.02.2011. 22:37 ] @
kad ulovim vremena cu dignut 2003. sad do kraja mjeseca imam ispite, tako da dok to ne riješim neću dirat mašinu.
fala svima na savjetima :)
[ Miroslav Cvejić @ 11.02.2011. 22:45 ] @
Ja sam na dual P!!! 933MHz i gigabitnom karticom imao 38MB/s protok. Jeste da je PCI-X mrežna karta bila (neko Alteon AcNIC čudovište sa 2 golema čipa s hladnjacima i baferom od 1mb) i SCSI hardovi, ali magistrala je mogla da protera...
[ Vesa 77 @ 11.02.2011. 23:07 ] @
Proveri .... device manager>Ide controlers> pa pogledaj da ti nije hard u PIO only modu. Sve treba da bude u DMA xxx modu da bi bilo ok. I primary i secondary.. Cesto se desi da IDE uredjaji predju u PIO mode, pa i slusanje muzike sa winampom koja je na hardu, cepa procesor na 100%.
[ miko.s @ 12.02.2011. 00:18 ] @
ovako, sistemac je na ultra dma mode 5, cd rom je bio na pio, stavio sam i njega na dma, iako mislim da nema neke razlike.
sata disk je na svom kontroleru. iako, sistem ga vidi kao SCSI disk, i nudi mi "disable tagged queing" i "disable synchronous tranfers", ali ništa nije disableano.
upravo sam opet izvrtio test, sa sistemca preko mreže ide ravnih i stabilnih 19.7 MB/s, sa sata diska 9.5 - 11 MB/s, i više mi ništa nije jasno. cpu usage se vrti oko 60% u tom slučaju.
hahaha, sa drugim fajlom ide 18.3 MB/s.
valjda ide kako ga potrefi. file od 540 MB iz root-a ide onom prvom brzinom, a kad se maknem u neki folder onda se ubrza. file od 2.0 GB iz roota isto ide jadno i sporo, a kad se maknem u prvi folder i kopiram file od 4700mb, ide oko 18.0 MB/s.
hahahaha.
[ Flash411 @ 12.02.2011. 00:19 ] @
Nebi bilo zgoreg napraviti benchmark diska i propusnosti maticne,da se vidi koliko to brzo ide.
[ uGod @ 12.02.2011. 03:35 ] @
Pozdrav prijatelji!
Sorry sto ovako upadam u razgovor, ali me jako interesuje ova tema.
Naime i ja sam imao bas istu ideju kao i miko.s, da napravim jedan kucni server sa velikim HDD-om, na kojem bih drzao filmove, muziku, ftp, torrent klient ...
Ne znam da li je vec negde raspravljano, molim vas recite mi gde ako jeste.
Interesuju me sledece:
Zasto ne mogu da postignem ni priblizno 1GBps sa dva Core2Duo racunara? (naravno oba imaju Gbps LAN)
Jedan je C2D E6750 sa 250GB IDE + 2TB SATA HDD na dosta kvalitetnoj Gigabyte ploci, drugi je Dell Optiplex 745 sa C2D E6300 i 80GB SATA HDD-om.
Na oba racunara je instaliran WinXP SP2. Sistemi nisu "prljavi", narocito Dell, jer na njemu se koristi samo Firefox i TV tuner program.
Prosecna brzina kopiranja je 22MB/s, a maksimalna 40MB/s.
Racunari su direktno povezani, kabl je od 100Mbps mreze (na par mesta sam citao da za gigabitnu mrezu ne treba poseban kabl).
E sad, ne znam tacno (moracu da pogledam) da li je kabl straight ili cross over. Da li to mozda utice na performanse?
Nisam probao sa Linuxom, mada mogu da probam ako neko misli da ce sa Linuxom biti dosta brze.
Ne mogu da se setim sta bi drugo moglo biti problem.
Ima li neko ideju, zbog cega je tako sporo kopiranje?
I jos nesto 
Gledao sam ove Atom ploce.
Po specifikaciji naravno dosta manje trose od C2D + P45.
E sad, interesuje me, da li je to tako i u stvarnosti? Ima li neko iskustva sa ovim Atom-ima?
Vredi li uloziti u jednu Atom plocu (mislim da su oko 7000din sa CPU-om, bez memorije) da bi se koristilo kao kucni server?
Koliko cu ustedeti na racunu za struju, ako umesto sadasnjeg C2D prebacim kucni server na Atom?
Ako sam dobro racunao, struja me trenutno kosta oko 500din mesecno, ako mi racunar radi 24/7.
Unapred vam hvala na odgovorima
Pozdrav
uGod
[ PaStvarno @ 12.02.2011. 07:14 ] @
najveće ograničenje je brzina hard disk (write) u gigabitnoj mreži, da ne pametujem (ako je računar novije generacije - dakle core 2 duo)
http://www.tomshardware.com/re...t-ethernet-bandwidth,2321.html
sa atomom ćeš za server prilično da uštediš, ALI moraš za uštedu imati kvalitetno 80+ napajanje da ti ne bi napajanje nepotrebno trošilo struje kao sam računar,
ja imam kao server MSI nettop (inače jako ne volim MSI). on se napaja preko ispravljača za notebook 65w struje daje max...
[ miko.s @ 12.02.2011. 11:26 ] @
vezano za ovaj tvoj problem sa gigabitom, meni sa atom laptopom ide preko 40 MB/s (s time da sistem mora biti idle, jer 2.5" disk nije baš nešto brz).
šta se potrošnje stuje tiče, atom ploča sa diskom troši oko 25W. još ako staviš pico psu koji ima veliku iskoristivost , još više uštediš, a cijene za 60W model su prihvatljive, oko 30 usd.
ne znam koliko je očitavanje mog laptopa točno, ali kad je sistem idle, troši oko 12W (atom+disk+ekran). kada je laptop aktivan, to se penje na 15W, iako mislim da na sve ovo treba dodati još par W.
[ technotize @ 13.02.2011. 02:01 ] @
a koja je gigabitna mrezna kartica instalirana (marka, model i cip na njoj)?
[ miko.s @ 13.02.2011. 13:20 ] @
pitaš mene?
canyon kartica, realtek ne znam koji čip je gore. jedina koju su imali u dućanu (rovinj ti je mali grad, i ponuda ičega šta se ne prodaje svaki dan treba čekat dosta dugo, a ovu karticu sam čekao tjedan dana da stigne i bila je jedina u ponudi). u drugom dućanu su imali edimax, iako po slici su iste, sa valjda istim realtek čipom, tako da sumnjam da bi bilo neke razlike. i naravno, isto sam trebao čekat da stigne.
ali nije ni toliko bitno, zadovoljan sam. jučer sam prekopirao 40 GB i preko ftp-a je to čak i brzo išlo. puno brže nego na staroj ploči.
[ technotize @ 14.02.2011. 02:07 ] @
ok, po meni su Realtek kartice super uradjene, tako da bi i nju mogao da izostavis kao problematicnu 
[ uGod @ 18.02.2011. 16:25 ] @
U pravu ste, najvece ogranicenje Gb mreze je HDD.
Nekako sam uvek mislio da su noviji diskovi mnogo brzi od Gb LAN-a.
Mada ako i malo razmislim, retki su diskovi koji postizu brzinu od 1Gb/s u svakodnevnim uslovima :) (osim SSD-a naravno)
Inace, izmerio sam brzinu HDD->RamDisk, RamDisk->RamDisk, i RamDisk->Gb LAN->RamDisk.
Sa HDD-a na RamDisk kopira sa oko 82MB/s, sa RamDisk-a na RamDisk oko 430MB/s (
E sad, zbog cega je tako ne znam, ali brzina RamDisk -> Gb LAN -> RamDisk je tek nesto veca od 50MB/s.
Ima neko ideju zasto je tako sporo??
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|