[ varelg @ 12.02.2011. 16:32 ] @
Uskoro planiram polagati ispite za Solaris administratora, od oficijalnog iskustva imam nekoliko meseci volontiranja za neprofitnu organizaciju ali mnogo vishe prakse u kuchnoj "laboratoriji". Interesuje me koliko je Solaris admin kao profil trazhen na ex- yu prostorima...
[ nkrgovic @ 12.02.2011. 16:46 ] @
Ako ti nesto znaci, verujem da ce nekog ko ima ISKUSTVA kao Solaris admin svako primiti i kao Linux admina. Skoro sve je isto :D.

Samim tim, taj ispit ti vredi koliko i neki linux ispit. Bez iskustva ces moci da pucas na neku junior poziciju....
[ varelg @ 12.02.2011. 17:37 ] @
Nije bash isto, ja bih VOLEO da vidim Zones ili TimeSlider na Linuxu, na pr. ali ok, da ne duljim s tehnichkim aspektima poshto prichamo o sasvim drugom aspektu.
Bi li se perspektiva poboljshala ako recimo dodam Oracle DBA (Associate, pochetni stepen) listi mojih sertifikata?
[ Branko Santo @ 12.02.2011. 19:06 ] @
Uh gde si namerio u Srbiji da radis Solaris?
[ Tyler Durden @ 12.02.2011. 19:16 ] @
Pa, po IP adresi ne djeluje kao da se čovjek nalazi u Srbiji :)

Mislim da bi se fino poboljšala, ali pitanje je koliko ti se žuri i koliko možeš to brzo da savladaš.
Čitavo ovo pretumbavanje sa Sun-om i Oracle-om je po mom mišljenju naškodilo Solarisu.

Ali nkrgovic ti je dao najracionalnije mišljenje - nema potrebe da se strogo vežeš za jednu platformu, odnosno, kad završiš taj ispit i ako slučajno budeš imao teškoća da nađeš baš poziciju Solaris admina, nećeš imati problema da radiš sa bilo kakvih unixoidom dok ti ne iskoči nešto vezano za Solaris. Ako si baš zapeo za njega.
[ jorganwd @ 14.02.2011. 14:58 ] @
Solaris je prilicno dominantan kod mobilnih i voip operatera. Mozes ih naci umnogome i kod internet provajdera kod sistema koji zahtjevaju najvisi nivo pouzdanosti i bezbjednosti. Oracle se prilicno dobro vrti na njemu, i koristi se kao pouzdana platforma za isti.

U nasem okruzenju ces sresti veoma mali broj solaris administratora (ali je veca sansa za zaposlenje nego da si win admin), ali kao sto su ti rekli prije mene - nece ti biti tesko da se prebacis na neki drugi unix/unix-like sistem. Ali ne znaci i da ce ti biti lako ako se bas zagumas solarisom :))


poz,
M.
[ balavi @ 04.03.2011. 13:43 ] @
@jorganwd


a kako stoji AIX po pitanju zastupljenosti kod nas u Srbiji?
[ slacker @ 04.03.2011. 21:41 ] @
Po mom iskustvu bankari i financijaši generalno. S obzirom da se radi o IBMu, onda u paketu obično idu WebSphere aplikacijski server i DB2 baza.
A tu je i pitanje hardvera. Dok Solaris možeš staviti na x86 i vježbati, AIX se vrti isključivo na Power-u. Ako već nemaš pristup hardveru, onda ne znam koliko ti se isplati to ganjati.
[ balavi @ 06.03.2011. 14:52 ] @
@slacker

da li je dovoljan neki stari Macintosh sa Power procesorom za AIX, neki G5 recimo?
[ slacker @ 06.03.2011. 16:14 ] @
Zaista ne znam. Mi smo u firmi imali nekoliko starih 32-bitnih AIX strojeva (zadnjeg smo penzionisali pred 5 godina). Nikad nisam radio instalaciju toga, ali čisto sumnjam da bi prošlo na Mac hardveru. A i postavlja se pitanje kako bi nabavio medije. To je prilično zatvoren svijet, slično kao i HP-UX. IMHO, najbolje ganjati Solaris s obzirom da je pristupačniji, pa to može onda biti ulaznica za AIX ili HP-UX. Jer ako neko već traži junior admina teško da može tražiti nekog s AIX/HP-UX "iskustvom", nego će se više gledati Linux/Solaris iskustvo.