[ yt3mm @ 12.02.2011. 17:15 ] @
Pozdrav svima.

Imam jednu dilemu koju ce mi neko nadam se razjasniti.Naime radi se o sledecem: na jednom step motoru zamenjeni su lezajevi sto znaci da je isti bio potpuno rastavljen i ponovo sklopljen.Posle te intervencije motor nije proradio iako su svi ostali uslovi ostali isti.Tumacenje coveka iz servisa je da rotor nesme biti vadjen iz kucista.Rotor je stalni magnet a stator je
namotan ,ima osam polova.Tacna oznaka motora je: SANYO DENKI typ 103 8960 6551 inace jos pise da je radni napon
300v DC i struja 10A.Molio bih nekog znalca da mi da tumacenje da li je tacna tvrdnja da se rotor nesme vaditi van iz kucista.
[ Sepa011 @ 12.02.2011. 18:17 ] @
Tvrdnja je apsolutno tacna. Rotor ti je osetno razmagnetisan.

Mozes slobodno da ga bacis u djubre ili da ga upotrebis kao neki pritiskivac.

Sto se podataka za motor tice, konsultujes cika gugla i odmah dobijes sta ti treba. (da se ne bi mnogo trudio, imas u prilogu stranu iz kataloga)
[ zkaiser @ 12.02.2011. 19:00 ] @
...mada nije da nema firmi, doduse u inostranstvu, koje se bave popravkom bas ovkvih motora koji su doziveli da im rotor izgubi na intenzitetu magnetnog polja. Problem je u tome sto je za popravku konkretnog rotora potreban specilizovan sistem za ponovnu magnetizaciju rotora, koja je takva da su magnetni polovi neretko i koso u odnosu na osu rotacije.
[ yt3mm @ 12.02.2011. 19:12 ] @
Kao i uvek ima ljudi sa konkretnim odgovorom.U svakom slucaju puno hvala na razresenoj dilemi.

Veliki pozz..
[ bogdan.kecman @ 12.02.2011. 20:21 ] @
Citat:
Sepa011: Rotor ti je osetno razmagnetisan.

iz iskustva znam da je tako ... (doduse manji motori - npr NEMA23 - 4A - rade i posle vadjenja ali im torque padne vise nego duplo) ... ono sto bi bilo zanimljivo odgovoriti je "zasto" .. kako to "stator cuva da se rotor ne razmagnetise"
[ yt3mm @ 13.02.2011. 17:27 ] @
To je ono sto i mene kopka, malo vise teorije.Zasto?

Poz.