[ peca26000 @ 12.02.2011. 20:51 ] @
Jednostavno pitanje, ali tesko nalazim realno resenje!
U vordu nisam uspeo da namestim lenjir, te nekakvi prikazi da te bog sacuva, inchi i milimetri lice ali nije to realno prikazano, kako da namestim realnu velicinu papira u vordu 2003?
Gde da udjem u vordu da podesim realno prikazivanje papira sa lenjirom, standardno A4.
I konkretno evo ga problem kopiran iz *.pdf fajla, nesto mi to mnogo veliko?
Ima li sanse naterati vord 2003 da pokazuje realno?
Ovo mi treba da odstampam na papir, pa onda da predjem peglom i da nagrizem plocicu, sigurno je jos neko imao isti problem sa umanjenjem slike u vordu...
Pozdrav i hvala
[ Darko_zed @ 12.02.2011. 21:13 ] @
gde nadje program za text da koristis za ovo ,vecinom se koristi corel draw ima fenomenalna podesavanja kao i import i export slicica .Probaj
[ peca26000 @ 12.02.2011. 21:28 ] @
Pozdrav covek, pa evo ovo je *.PDF fajl iz kojeg mnogi stampaju, ako ne nadjem odgovor za vord moracu korel da instaliram, muka mi vise kao da ovo prvi put radim...
[ Darko_zed @ 12.02.2011. 21:31 ] @
Daj PDF da ti umanjim to ,a ovo sto si zalepio je JPG format
[ Darko_zed @ 12.02.2011. 21:34 ] @
Nema veze moze i ovo ,dobijas plocicu za 10 min
[ Darko_zed @ 12.02.2011. 21:37 ] @
Dok dimenzionisem plocicu reci mi sta je ovo ,za sta je plocica?
[ peca26000 @ 12.02.2011. 21:40 ] @
Evo stize pdf
[ Darko_zed @ 12.02.2011. 21:53 ] @
Evo stize ,mozda sam ti trebao staviti na vrhu stranice jbg , ako ti tako odgovara kazi da prepravim inace je list A4 format .Odstampaj na obicnom papiru cisto radi provere.Pozdrav
[ atelago @ 12.02.2011. 21:57 ] @
Peco evo ti resenja

http://www.elitesecurity.org/t421059-0#2802811
[ peca26000 @ 12.02.2011. 21:58 ] @
Bas sam skinuo taj lenjir, odlicna stvar to cu da probam.
Nisam probao PDF da stampam, to cu sutra sad mi se zeva :) Ce nastavimo sutra?
Pozdrav
[ shadow88 @ 13.02.2011. 20:39 ] @
peco, ako ne bude uspelo, probaj da skeniras pravi lenjir pa da tu sliku koristis kao jedinicu mere :) ja sam u pocetku koristio ovu primitivnu metodu i uspevao da izvucem zavidne rezultate ...

zna li neko zasto lenjir u wordu nije tacan ? moze li se ikako podesiti ? mislim ako je PDF stranica A4 formata kojoj su poznate dimenzije onda bi trebalo da moze tacno da se podesi velicina slike ili sta vec stampamo
[ peca26000 @ 13.02.2011. 22:40 ] @
Ja sam resio to ovako, instalirao sam corel i resio se bede i muke, ima lepo ponudjeno u programu sta da radi lenjir, mislio sam da ne moram da instaliram ali vidim da je Ofice Word jedna alatka za debile, izvinjavam se ljudima koji koriste ovaj program, stvarno kao obican posmatrac i korisnik jednostavnih alatki, vidim da se tu pravi puno nebuloznih postavki i STRAHOVITO gubljenje DAGOCENOG v r e m e n a!!! i to sve zbog obicnog lenjira i prikaza u milimetrima, bilo je malo muke i sa corel-om jer inchi nisu prakticni za koriscenje i racunanje.
Dobro nije merna jedinica laktovi, koraci, chvorovi i itd.

Hvala svima na pomoci, a u susednom forumu cu pisati kako napreduje gradnja ovog uredjaja.
Pozdrav svima
[ atelago @ 13.02.2011. 23:07 ] @
Tu je sve potpuno jasno. Na ekranu imaš piksele kao jedinicu mere i za dužine i površine. Ništa što je
manje od toga ne može se nacrtati. Nevolja je u tome što milimetar ne sadrži ceo broj piksela nego
je taj broj između tri i četiri. Bliži je broju 4, ali kad nacrtaš nekoliko milimetara sa 4 piksela onda
moraš nacrtati jedan od tri piksela i tako se to ponavlja. Prema tome ne može postojati nikakav
tačniji lenjir u principu i to treba prihvatiti. Tačan odnos piksela i milimetra dat je na slici pokretnog
lenjira u Wordu koji je Peca kopirao. Na osnovu tog odnosa može se tačno ustanoviti posle koliko
milimetara od 4 piksela treba nacrtati milimetar od tri piksela i t. d.
Da ne bi to računao nacrtaš u wordu sve milimetre dužine 4 piksela onda ih grupišeš kao jedan
crtež i skraćuješ pa će sam word nacrtati neke milimetre od tri piksela i maskirati ih sa debljim linijama,
ali to nije važno već je važno da probanjem ustanoviš kolika dužina na ekranu odgovara toj odštampanoj
dužini. Kad ustanoviš odnos između dužine na ekranu i odštampane dužine rešio si problem.
Na internetu ne možeš naći tačniji lenjir za tvoj kompjuter od ovoga što sam napravio u wordu jer se
ovaj može podešavati, a ni pogodnijeg jer se obično oni mogu zakretati samo za po 90 stepeni, a ne za
manje uglove kao što može ovaj. Uostalom skini ga i probaj sam – verujem da ćeš se uveriti.

[ peca26000 @ 13.02.2011. 23:22 ] @
Temu sam prvo trazio u vezi tog lenjira u Wordu, pa sam odmah to probao! nije islo jer nije nista fiksno! to je jako bitno, kad lenjir ne pokazuje realno to gubi smisao za svaki posao gde se trazi preciznost od 0,05mm.

Ima jos jedan problem koji nisam uspeo da resim ni sa jednim programom, papir od A4 prikaz na ekranu je veci za 10mm to me jako nervira jer nemam perspektivu, koliko je to veliko 21cm, tu nastaje problem, ne zanima me koliko je to piksela jer gledam jednu liniju i nije mi bitna koliko je piksela vec koliko je to milimetra!
Kad crtam nesto ovako slicno za stampane veze, pocinje da smeta prikaz lenjira koji nije tacan jer se razvlacenjem menja razmak u milimetirma i kad vratim na prvobitnu sliku to vise nije ono sto sam hteo.
To su 2 nepotrebna posla, milimetri i pikseli koje gledam, ipak mi trebaju milimetri, ma koliko da je to piksela nije vazno.
[ atelago @ 13.02.2011. 23:56 ] @
Peco pa da li ti je jasno šta pričaš? Ni jedan lenjir ne može ti dati ni na ekranu ni odšampanu dužinu
sa tačnošću od 5 stotih delova milimetra. Pa sam piksel je dugačak oko 0.25 mm i ništa tačnije
od 0.25 mm ne može se ni nacrtati ni odštampati.
Druga stvar: Lenjir koji si preuzeo razvlači se ili skraćuje samo dok ga ne podesiš da dužine koje
njime meriš na ekranu budu jednake odštampanim u milimetrima. Posle toga više nikad ga ne razvlačiš
niti ga skraćuješ.
Tvoja ocena worda kao programa je suviše oštra i neopravdana jer bi se moglo lako kontrirati
recimo ovakvom izjavom: samo debili ne umeju da koriste jednostavne alate worda.

[ peca26000 @ 14.02.2011. 00:21 ] @
To nije alat koji se lako koristi i nije uocljivo za normalno koriscenje jer su pravili neljudi, to je proizvod od debila!
Rade se i sitnije od 0,05mm mislim na razmak ne debljinu!
Ta navika za koriscenje kancelariskog alata mi nije vise zanimljiva, corel je majka!
[ ivan_sim @ 14.02.2011. 01:46 ] @
Ako imas word verovatno imas i power point.
Ubacis sliku , promenis joj dimenziju i stampas prilicno precizno (meni i za smd ic kola zadovoljava 1000%)
[ Sepa011 @ 14.02.2011. 10:00 ] @
Kancelarijski softver nije pogodan za PCB. Kontrola preciznosti je jako losa. Kao sto neko napisa, Corel tu zavrsava posao 'u stotu'.

Na svu srecu, nemam potrebe da iz kancelarijskih programa moram da izradjujem PCB, lepo, Protel99SESP6 pa se odradi plocica, na graficki film, pa 'suncanje' i nagrizanje.
[ EasyCorps @ 14.02.2011. 11:19 ] @
Evo 2 merna alatica za ovakve prilike
[ shadow88 @ 14.02.2011. 14:21 ] @
kakve veze ima koliki je pixel kad slika na razlicitim monitorima nije ista, svaki monitor ima svoju maksimalnu rezoliciju koje se razlikuju od monitora do monitora , a zaboravili ste da word ima opciju da poveca ili umanji sliku na monitoru tj list papira, tako da ako promenimo prikaz sa 100% na 200% onda jedan pixel retstavlja duplo manju duzinu koliki god da je , tako da otpada teorija da se ne moze otstampati nesto manje od 0,25mm a ako cemo o pixelima kao jedinici mere, onda otvorite svi paint pa crtajte lenjire tackicu po tackicu pa uporedite koliko tackica iznosi jedan milimetar kad se odstampa na papiru, takodje mislim da ovo ima veze i sa razlicitim stampacima da se postizu razliciti rezultati, jer postoji razlika u dpi od stampaca do stampaca
[ atelago @ 14.02.2011. 14:47 ] @
Greška do greške. Pođimo redom:

1.
Citat:
To nije alat koji se lako koristi i nije uocljivo za normalno koriscenje jer su pravili neljudi, to je proizvod od debila!

Naprotiv! To je alat koji se vrlo lako koristi ako korisnik nije debil.
2.
Citat:
Rade se i sitnije od 0,05mm mislim na razmak ne debljinu!

Nije tačno! Bilo koja dva lika nacrtana na ekranu ne mogu biti na manjem razmaku od jednog piksela

3.
Citat:
Ta navika za koriscenje kancelariskog alata mi nije vise zanimljiva, corel je majka!

Word se ne upotrebljava samo u kancelarijama, a tu se upotrebljava kao i svaki drugi program.

4.
Citat:
Kancelarijski softver nije pogodan za PCB. Kontrola preciznosti je jako losa. Kao sto neko napisa, Corel tu zavrsava posao 'u stotu'.

Iako se milimetri na lenjiru moraju prikazati celim brojem piksela ipak lenjir napravljen u wordu pravi
apsolutnu grešku manju ili najviše pola piksela, ali do ovog zaključka može doći samo onaj ko misli.
Ovo je impozantna tačnost pogotovu zato što apsolutna greška ne zavisi od dužine duži koju
crtamo, a to znači da je relativna greška sve manja što je duž veća. Ova tačnost se na ekranu
ne može premašiti nikakvim drugim lenjirom jer to ne zavisi ni od kakvog programa već isključivo od
veličine piksela.

Citat:
Evo 2 merna alatica za ovakve prilike

Bravo! To su lenjiri za piksele. Upravo prema takvom lenjiru sam i pravio prvu verziju lenjira u milimetrima
redukujući na pojedinim mestima broj piksela, ali sam kasnije ustanovio da to word čini automatski
ako se napravljeni lenjir rasteže ili steže na željenu dužinu, što je veliko olakšanje. Nažalost, sumnjam
da će to tvrdoglavima pomoći.
[ Sepa011 @ 14.02.2011. 15:07 ] @
@atelago: mislim da malko 'masis' poentu. Word je za pisanje, nije za crtanje (mada moze i u njemu ponesto rudimentarno da se 'nacrta'). Corel je program za crtanje i nema nikakve veze sa pikselima na ekranu, funkcionise sa svojim jedinicama koje su nezavisne od velicine piksela.

Za crtanje plocica treba koristiti za to predvidjene programe (svi oni barataju svojim internim jedinicama, a prokaz na ekranu je samo PRIBLIZAN rendering stanja kakvo ce se dobiti na filmu).

Evo 3 razlicita zoom-a jedne plocice (prikaz na monitoru).

[ peca26000 @ 14.02.2011. 15:35 ] @
@atelago ti se ne bavis elektronikom!? pisarnice nek koriste piksele, ej mani se covece, izgubio sam dosta vremena jos i treba da ti objasnjavam zasto, evo ljudi koji umeju da to lepo u detalje objasne, zasto je debilno koristiti word, ma necu se bakcem vise sa tekstualnim, nebuloznim, kontraproduktivnim stvarima, to ostavljam tebi jer ti zanimljivo, meni nije.
Sepo svaka cast ja nemam vise snage
Aj pozdrav, necu se jedim vise za gluposti.
[ pbenka @ 14.02.2011. 15:42 ] @
Ovde se radi o štampanju pločice date u obliku jpg fajla, tako da je moguće i Word iskoristiti za štampanje takve slike, pod uslovom da onaj ko to želi da uradi zna elementarno da ubaci sliku i menja dimenzije. Ono što se odštampa na štampaču je bar u rezoluciji 300 dpi ili većoj, zavisi od podešavanja što znači da je jedan odštampani piksel 300-ti deo inča ili 0.085 milimetra ili manje, što ljudsko oko ne može bez mikroskopa da primeti. Problem može biti ako ubačena jpg slika ima manju rezoluciju, tu pomaže samo slika sa većom rezolucijom.

Kako da namestimo tačnu razmeru? Ubacimo sliku u tekst, u properties podesimo veličinu i probno odštampamo. Izmerimo odštampane dimenzije i po potrebi promenimo veličinu slike, može da se nezavisno menja veličina vertikalno i horizontalno ako je to potrebno. Iz najviše tri puta ima da se podesi veličina.

Naravno, razvlačenjem slike mišem, možemo da klikćemo do sutra i nećemo pogoditi dimenzije, nego promenom numeričke vrednosti u properties slike.
[ atelago @ 14.02.2011. 16:24 ] @
Citat:
kakve veze ima koliki je pixel kad slika na razlicitim monitorima nije ista,....

Ovo je kruna neupućenosti u osnovne stvari.
Zagledaj se dobro u ekran i videćeš svetle i obojene tačkice – to su pikseli. Ako povećaš razmeru sa 100% na 200%
nisi ni povećao ni smanjio broj tih tačkica niti su se one povećale ili smanjile samo su linije koje ograničavaju neki lik
duplo povećane t. j. na četiri puta većem broju nepromenjenih piksela su prikazane te linije– povećana im je i dužina
dva puta i debljina dva puta ali na istoj podlozi.
Druga stvar – možeš postaviti bilo koju razmeru, ali štampač ne povećava niti smanjuje sliku zbog toga, nego uvek
štampa ono što pripada razmeri 100%.
Treća stvar – da li ti znaš šta je rezolucija?

[quote] @atelago: mislim da malko 'masis' poentu...[quote]

Ni najmanje – tvoje slike upravo potvrđuju ovo što sam napisao. Ako uzmeš neki kvadrat i nacrtaš ga u razmeri 100%
pa ga zatim prikažeš u bilo kojoj razmeri ne crtajući ništa više – štampač će odštampati ono što je u razmeri 100%.
Razmera nije alat za povećanje crteža. Ako hoćeš da stvarno povećaš crtež onda to moraš učiniti u onoj razmeri u kojoj
crtaš pa kad tu razmeru vratiš na 100% onda vidiš stvarnu veličinu jer je ta razmera najbliža realnosti.
Prema tome tvoje slike su nastale razvlačenjem jedne te iste slike – odnosno angažovanjem većeg broja piksela za
prikaz istog lika isto kao što će neki crveni kvadrat kome dva puta uvećaš stranice angažovati četiri puta više piksela
SVE ŠTO SE CRTA PRIKAZUJE SE PIKSELIMA I NIČIM DRUGIM!!!

[ peca26000 @ 14.02.2011. 17:15 ] @
Kad odstampam linije, ja moram da uzmem lupu da bih video neki zaostali mehanicki piksel, kad predjem peglom papir, vise ne postoje pikseli!
@atelago Treba da ti bude jasno cemu sluzi ovaj deo foruma!
Odrzavajte ovaj deo foruma u duhu elektronike, mante se pametovanja vec je dosta proslo vremena. Od worda nista nema korisno, Protel je najbolji a i Tango, ''zaigrajmo svi'.
[ Sepa011 @ 14.02.2011. 19:57 ] @
@atelago: ja štampam u 2540 dpi, što mu dođe da je najmanji piksek 0.01mm (jedna stota).

U Word-u ne možeš da našicaš da ti slička na svim štampačima isto ispadne. OPET da ti napišem: Word je za pisanije, Corel, Adobe Ilustrator, ACAD, xxCAD,... za crtanije, Quark Express (a može i Corel) za prelom stranica, raznorazni EECAD programi za štampane pločice,....

Što se neupućenosti tiše, jedine sprave koje nisu imale Piksele su bili foto ploteri (firma Gerber), koji ispred izvora svetla imaju raznorazne "otvore" (apreture) i blendu (upali/ugasi) i iscrtavali su po filmu surovo vektorski.

Nećemo se prepiremo oko rezolucija, nema potrebe, ovde se bakćemo drugim temama.
[ shadow88 @ 15.02.2011. 00:05 ] @
atelago ajde molim te nemoj mnogo da mi pametujes o tome sta je pixel a sta je rezulucija, necemo se sad vredjati , ako vec citiras onda citiraj sve da bi ono sto sam napisao imalo smisla i to onakvog kakvog treba da ima a ne jedan deo citiras pa to ispadne sasvim drugacijeg smisla, nisam ja rekao da se menja velicina prokletog pixela vec da se menja broj piksela u npr jednoj te istoj prikazanoj liniji koja je prikazana sa 100% i 200% , ako me ne razumes sta hocu da kazem, onda tako napisi, nemoj da vredjas sarkasticnim pitanjima tipa "da li ti uopste znas .... bla,bla..." jer nisi ti ovde jedini koji nesto zna, ima nas ovde koji mnogo toga znamo pa ne solimo pamet jedni drugima vec razmenjujemo iskustva i znanje, zajednicki resavamo problem, a ja sigurno znam nesto sto ti ne znas i obrnuto , i ako si daleko stariji od mene ali to sto sam '88 godiste, ne znaci da sam neobavesten i ne nacitan.
[ Sepa011 @ 15.02.2011. 00:31 ] @
Sta si se navrzo na njegove godine? Steta samo sti nije rodjen 01.02.xxxx (prvi drugega)