[ shadow88 @ 13.02.2011. 21:50 ] @
pozz svima, treba mi podatak za naponski stabilizator koji je dostupan kod nas , da je sto priblizniji fiksnom naponu 18.5V i da je najmanje za 6A, ako ne postoji takav ili je skup, onda mi preporucite neki za isti napon i za manju struju pa cu ga upariti sa trandzom odgovarajuce struje, a sve mi ovo treba da spustim napon 24V sa sekundara trafoa tj ispeglanih 34V na 18,5V ili malo vise , do 19V , pa da to nakacim da puni laptop, inace izbor izmedju trafoa mi je 12V i 24V sekundar tako da nemam bas izbora mnogo da korigujem nesto , jer to treba da kosta "dzaba", sto manje ulaganja :) prakticno od delova koje imam u budzaku :)

takodje moze i predlozi kako bi se moglo ovo resiti , mozda zenerkama i trandzom, ili mozda da se potenciometrom dotera izlazni napon na trandzi :) original napajanje laptopa je 18,5V 4,5A (naveo sm vecu struju da regulator ne bi bio u punom gasu non stop)
[ guja011 @ 13.02.2011. 22:01 ] @
L4970A
L4977A
L4975A
[ guja011 @ 13.02.2011. 22:06 ] @
naravno za džaba cenu može i sa TL494 plus fet i murka kao eksterni delovi.
[ shadow88 @ 13.02.2011. 22:35 ] @
e hvala na brzom odgovoru, a jel ima tu nesto sa manje nozica ? :) ne pravim bas spejs satl :D

mislio sm nesto kao LM317 ali sa fiksnim naponom, ako treba nije problem dodati izlazni tranzistor, samo da je za taj napon...
[ rsinisa @ 13.02.2011. 22:40 ] @
Nije ti guja slučajno preporučio baš ta IC-kola. Razmisli i sam kolika je disipacija za linearni regulator sa trafoom koji hoćeš da koristiš.

Pozdrav.
Sinisha
[ guja011 @ 13.02.2011. 22:41 ] @
kad je linearni na tu razliku Vul-Vizl ima slidno da purnja. znači onda i hlađenje i stavka po stavka...
[ shadow88 @ 13.02.2011. 23:00 ] @
da o tome sam vec razmislio,pa i bio sam spreman na prilicno veliku disipaciju, ali nema veze i onako mom drugaru uvek fali grejanja u stanu a greje se na struju i ovako i onako :)

salu na stranu, odmotacu par navojaka sa ovog trafoa kojem je sekundar na 24V posto je zica dovoljno debela da gura neophodnu struju na 19-20V , ili cu domotati ovaj trafo sa sekundarom 12V sto bi mozda bilo pametnije, pa cu tako smanjiti disipaciju jer ce onda razlika u naponima biti zanemarljiva kao i disipacija...

stvarno su mi zanimljiva kola koja ste mi prepuricili, ali mislim da nemam ni vremena ni zivaca da se igram toliko oko necega sto treba sklepati na brzinu a treba da puni laptop od pre marije terezije koji manje vredi od tog punjaca :) i koji guta sirok raspon napona i struja pri punjenju , od 17-23V i od 2,3A pa na vise, iako je deklarisan na 18,5V i 4,5A, tako da ne bih se preterano znojio oko toga...

mozda se kasnije budem kasnije igrao sa pravljenjem punjaca za kola :) naleteo sam na jednu zanimljivu semu na netu kojoj je izlaz napravljen od dva elektrolita vezana na red a elektronika od 4 tranzistora i flip-flop-a gonjenog oscilatorom

a radi tako sto dva tranzistora cas pune gornji pa druga dva pune donji kond i dobijemo rednu vezu dva konda nadrukana na 12V svaki tj 24V , znaci ovaj konvertor pravi 24VDC od 12VDC , a moze mu se izvuci i srednji izvod sa kondova pa imamo
+ i - 12V ;)
[ guja011 @ 13.02.2011. 23:12 ] @
to je loše rešenje, to sa kondovima.
u krajnjem slučaju bolje da radiš (naravno svičerski) podizač napona jer posle isti sklop možeš koristiti u kolima.
takođe gledano Marfijem, podizač je daleko sigurnija sprava.
to jurenje ultrajednostavnog ume izuzetno da zakomplikuje stvar. takođe ni sumnja u brzinu izrade ne stoji. stvar je samo ubeđenja
[ shadow88 @ 14.02.2011. 13:32 ] @
nasao sam univezalno a dobro resenje,umesto da to budzim sa trafoom na 12V kao sto si napisao (a moze i tako), drugar mi je doneo svicerski adapter 220VAC/12VDC 6A pa cu napraviti mali svicer koji ce to da podigne na 18,5- 19V pa kad mu treba iz uticnice da puni nek kaci preko adaptera a na kolima neka kaci direktno ili cu mu stabilisati napon iz akumulatora na 12V da ne bi izgoreo svicer ili da ne dobijem prevelik napon na izlazu pretvaraca, pa posle moze i da dokupi manju bateriju 12V par Ah da koristi kao eksternu bateriju :)