[ midgard @ 14.02.2011. 00:04 ] @
Stvari stoje ovako, uradio sam logo za jednu domacu firmu. Sve je proslo ok, oni su zadovoljni, blizi se datum isplate honorara, medjutim traze mi da im posaljem dokument sa svojim memorandumom u kome ce da pise da je logo autentican, tj. da nisam nista ukrao. I stvarno je tako, sve je rad mojih ruku. Ali posto sam nov u ovom poslu, tj. jako zelen, ne znam kako bi trebao da izgleda taj dokument, ako tako nesto se uopste praktikuje. Da li neko moze da mi pomogne sa nekom formom ili primerom kako bi to trebalo da izgleda.

Hvala puno unapred.
Pozdrav
[ skemamen @ 14.02.2011. 07:38 ] @
Ja prvi put cujem za to... Kako "freelancer" moze da ima memorandum koji je pravno ispravan?! Mislim da im samo treba tvoja potvrda da je logo tvoje autorsko delo, kako ne bi dosli u situaciju da ih neko tuzi i sl.
[ missortr @ 14.02.2011. 08:42 ] @
meni to onako zvuci na prvu ruku, da ti skinem max. cijenu tvog rada, ili da ti ne platim uopste?

Nista drug, ja bi uradio sledece:
1. trazio im primjer "memoranduma"
2. uradi nesto na jednoj stranici nesto kao graficka knjiga standarda, u gornjem dijelu tvoji licni podatci, sredina izgled loga tj. koje si boje koristio - paleta boja, font (prvo provjeri da li je free, ako ne, ne stavljaj -izmisli neko ime :-).), njegove dimenzije na toj stranici i sve sto se sjetis onako da to lijepo izgleda, u dnu tvoj potpis kao autora i smisli nesto o garanciji autenticnosti.

Gluposti jesu, znam dosta dizajnera - akademaca koji rade i letece poslove sa veoma ozbiljnim firmama - nikad cuo tako nesto.
u svakom slucaju, slijedeci (obavezan) korak te firme je da zastiti taj logo ... gdje bi trebala da se provjeri autenticnost i ... kako li to vec ide u RS, ne znam pa ne bih dalje...
[ Predrag Supurovic @ 14.02.2011. 09:49 ] @
u gornjem levom uglu napiši svoje podatke (ime i prezime, mesto stanovanja, broj lične karte i slično), a u tekstu napiši izjavu da je znak koji si izradio autentično tvoej delo. SVai i sam znak da nema sumnje n akoji se misli.

U donji desni ugao stavi potpis i to je to.[ midgard @ 14.02.2011. 10:02 ] @
Hvala svima, sada mi je dosta jasnije, pretpostavljao sam da moze da bude nesto tako, ali nisam imao pojma kako to treba da izgleda.

Hvala jos jednom.
Poz