[ evolution @ 16.02.2011. 19:51 ] @
Telenor Srbija na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni

16. februar 2011 - Telenor Srbija je prva kompanija u okviru Telenor grupe koja u ponudu operatora uvodi mogućnost preuzimanja WAC (Wholesale Application Community) mobilnih aplikacija. Taj pilot projekat danas je predstavljen na Svetskom kongresu mobilne telefonije (Mobile World Congress) u Barseloni.

WAC predstavlja inicijativu najvećih svetskih mobilnih operatora da se ujedine sa kreatorima aplikacija radi razvoja što bolje ponude.

„Ulazak u svet aplikacija je uzbudljivi trenutak za nas jer nam omogućava da budemo jedan od prvih mobilnih operatora u svetu koji će tokom godine ponuditi korisnicima širok izbor u ovom segmentu. Telenorovi korisnici u Srbiji prvi će moći da preuzimaju takav sadržaj i to ne samo za pametne, već i jednostavne modele telefona, upravo zahvaljujući saradnji Telenora u Srbiji sa kompanijama Erikson i Opera. Sledeći iskustvo Telenora u Srbiji, Telenor grupa obezbediće prodavnicu aplikacija i na drugim tržištima u kojima posluje“, kaže Marek Slačik, direktor marketinga Telenora u Srbiji.

Kompanija Erikson obezbedila je rešenje za upravljanje sadržajem, dok je Opera omogućila postavljanje aplikacija na mobilni telefon. U okviru štanda kompanije Ericsson na Kongresu u Barseloni predstavljena je Telenorova platforma WAC rešenja - tStore, a svi posetioci Kongresa bili su u mogućnosti da uživo vide kako ona izgleda.

Pokretanje WAC pilot projekta u Srbiji pokazuje posvećenost Telenora u pronalaženju novih rešenja zajedno sa članovima WAC-a i partnerima poput Eriksona. Ipak, ovaj projekat nije ograničen samo na WAC. Prodavnica mobilnih aplikacija će, takođe, nuditi Android, Symbian i Java sadržaje svim korisnicima.

Wholesale Application Community je organizacija osnovana s ciljem da proširi tržište mobilnih aplikacija, podstičući razvoj softvera za mobilne telefone, koji bi omogućio lakšu upotrebu aplikacija na različitim mobilnim aparatima, operativnim sistemima i mrežama. Ova organizacija okuplja 48 članova, mobilnih operatora, a Telenor je aktivni član od 2010. godine.

Telenor će svoje iskustvo iz Srbije iskoristiti da projekat primeni i na drugim tržištima u kojima kompanija posluje do kraja 2011. i početka 2012. godine.

Izvor: Telenor