[ NCIS @ 25.02.2011. 09:19 ] @
Pozdrav svima. Relativno sam nov u kriptografiji i još uvek je učim. Imam jednog prijatelja koji se u to kao razume i malo mi je objašnjavao neke stvari i dao mi je nekoliko njegovih starih tekstova da ih probam dešifrovati. Većinu sam uspeo jer se radilo o klasičnoj supstituciji gde je pomogla analiza frekfencije slova. Međutim, ovaj tekst nikako ne mogu da prevedem, nisam čak ni siguran koja je šifra u pitanju. Može li mi neko pomoći, barem neke smernice da mi da.


M ATVXOQ MISWU FR EDKNMAQ IQRM QXNVJEFM IMR LIDBKN. MZIJMSW KGA QLEIM. PQDFR VMDAWR TPGDW, UGMQA DVDUFIFAT, S DRIPI XUBW. UPFTU FBZGHLBRHW E SZBU FMMCL CS MEVH I TACM L HABIRH VG EANZ. CSBOHH AK ZIBV SGZAHNW UHAB EPUSN DVDUFA LV DVO I TBBALI KV HN.NIQVBXUJM ATVXOQ BL ZDOBRCGFIL FTASU A QPEYLM TI JM UHZIS CVSTI MASHFSSBA GROG EE GE QGTI. FBROY SW JPEY SYAKG ADYFKGBI XEWPMN. ULKKS TS FDKFI VZBADRMWM JM KGEYAWA THVK LOTEXUO PIFSG YEKKD BOCQN I RVUVZBS JAONHK PA KMPCS SZBROY PWKAGFIQN XUHAVZ YWJIOR LG ZE TZ EWFARWMS ABBRKAVI XEWPMNM QDJE. TS ARKSA GDTLO TI FM FMDGTCA S SYAKK SA MYKSDI. SA AK LAJZYW ZOH CTGET KVCS KLM QWJVE TZZ W ZRIIZTQ SWED A YN WR XUOE LFEADI. FRHKOI GU HMXCE CZOOA KV SS TE XEWPMN GXAMFES H AKXU YCJKMI MMOANIG KPTKNI OTOLU KVAS DAFNVUHCA FHDOPIB SUP SWCP KVETPMBUC AQVMLIS FBOF PGITV CEPN AZUTSIX.
[ Blaise De Vigenere @ 25.02.2011. 12:08 ] @
Evo ovako... Trebalo mi je malo vremena ali uspeo sam. Volim ovakve male izazove!
Što se tiče tvog šifrovanog teksta, nije ti uspela analiza učestanosti jer se radi o Vižnerovoj šifri kod koje to ne pali. U ovom slučaju dekripcija je malo teža ali ne i nemoguća. Uspeo sam da ti prevedm ceo tekst (izuzetno zanimljiv tekst), i ključna reč je SRPSKAENIGMA! Ne preterano domišljato, ponavljanje nekih slova mi je olakšalo dekripciju!
Preveden tekst bi izgledao ovako:

U JEDNOM ZAMKU NA PLANINI CERU ZIVLJASE CAR TROJAN. IMADASE TRI GLAVE. JEDNA GUTASE LJUDE, DRUGA ZIVOTINJE, A TRECA RIBE. DANJU BORAVLJASE U SVOM ZAMKU NA CERU A NOCU U SIRINU NA SAVI. NARODU SE NIJE DOPADAO OVAJ NACIN ZIVOTA TE ODE I POTUZI SE SV.DIMITRIJU JEDNOM OD TROJANOVIH SLUGU I ZAMOLI GA DA UPITA SVOGA GOSPODARA CEGA SE ON BOJI. BOJIM SE SAMO SUNCA ODGOVORI TROJAN. CUVSI TO SVETI DIMITRIJE DA KONJIMA PUNE ZOBNICE PESKA MESTO JECMA A LJUDIMA ZAKAZE DA SVAKI SVOJIM PETLOVIMA POVADI JEZIKE DA NE BI PEVANJEM OBJAVILI TROJANU ZORU. TO NJEGA OMETE TE SE ZADOCNI I SUNCE GA UHVATI. ON SE ZARIJE POD PLAST SENA ALI DODJE BIK E PREVRNE SENO I ON SE POCE TOPITI. BEZECI OD SUNCA PRICA SE DA JE TROJAN OGLUVEO U SELU GLUSCI IZGUBIO TABANE BLIZU SELA TABANOVCI OSLEPEO KOD SELA SLEPCEVIC IZGUBIO STIT PORED SELA STITARI.

Stvarno zanimljiv tekst, ali ne znam zašto nije enkriptovan sa srpskim slovima (č,ć,ž,š,đ) već su ta slova izbegavana?
Autor je trebao u Vižnerov kvadrat dodati i ta srpska slova, tako ne samo da bi otežao dekripciju, već bi i koristio naš jezik onako kako treba!

U svakom slučaju, pošto si rekao da si početnik u kriptografiji, javi mi se na pp ako hoćeš da naučiš nešto više. Takođe možeš posetiti i http://imprimatur.weebly.com. Tu imaš nešto o kriptografiji, sa primerima i objašnjenjima i ta tema se stalno nadopunjuje!

Imaš link u mom potpisu!

Pozdrav
[ NCIS @ 26.02.2011. 19:47 ] @
HVALA TI!!! Svaka ti čast majstore!
Nikad to ne bi rešio!
Javiću ti se na pp da mi objasniš kako si to uradio, ako nije problem.

Pozdrav care
[ Blaise De Vigenere @ 26.02.2011. 19:53 ] @
Nema frke, javi se!

Pozdrav
[ MaximaChelsea @ 31.03.2011. 22:28 ] @
Moja tema za diplomski rad je Kriptografija...Tek treba da pocnem da pisem. Ovaj link sto ste dali je vrh.
[ kriptovanje @ 15.08.2011. 21:06 ] @
Mnogi misle da je u kriptografiji fora da se napise jedinstveni kod,ali taj kod be dobre zastite neznaci bas nista.
Kada je izglazan novi zakon da ga nazovem o prisluskivanju,proveru emaila i drugog vida narusavanja privatnosti
ja sam se bacio na posao i dobio neke rezultate,na stranici http://i52.tinypic.com/120o7f9.jpg postavljena je jedna
slika koja krije mnogo tajni ko dodje do teksta koji se nalazi u njoj sam tekst ce mu reci sta dalje.
to je samo deo od onoga sto sam postigao kriptovanjem i sifrovanjem teksta.
Do sada i najbolji nisu uspeli da dodju to tog teksta.
[ StratOS @ 13.11.2011. 11:59 ] @
Prvi dio nije tako tezak, a sad idemo dalje. Javim vise.
[ kriptovanje @ 05.12.2011. 19:20 ] @
Kako kazu svaki pocetak je tezak samo vise od toga tesko pobratime.
[ ventura @ 05.12.2011. 19:56 ] @
Misliš da niko ovde do sada nije čuo za steganografiju?
[ kriptovanje @ 12.12.2011. 01:50 ] @
To ti kazes da ja tako mislim ako si voljan ti se pridruzi temi i daj neki koristan savet.
Imas slagalicu pa je resi i dokazi svoje umece ako ga imas u Kriptografiji.
[ StratOS @ 17.10.2013. 15:30 ] @
Pozdrav još jedanput !

Znam, da je prošlo nekoliko vremena, no kako sam več rekao o tom jpg-u i uključujučem enkriptanom zip fajlu. Kakve druge informacije iz jpg i kakve lagane brute force metode ili dictionary attack kod toga ne rade, barem one kratkotrajne ne.
Volio bi snivača, da sam malo pripomogne kod tog rešenja.
Dali je to on sam napravio ili se samo koristio drugim kod toga mi još nije jasno.
Više mi znači onaj direkoti.jpg i kriptovanje.exe, volio bih da se pozabavim sa time ako nam može malo sugestirati o passu.

Poz.