[ kakosuper @ 27.02.2011. 18:43 ] @
Posto nisam nasao nigde na netu, reko aj da pitam i ovde. Da li neko zna da mi objasni sta su furijeovi brojevi, i sta je to beselova nejednakost? Stvarno mi mnogo treba a nikako nigde ne mogu naci.. :( |
[ kakosuper @ 27.02.2011. 18:43 ] @
[ petarm @ 27.02.2011. 19:30 ] @
Furijeovi brojevi bi trebalo da budu Furijeovi koeficijenti pretpostavljam?
Beselova nejednakost ti je ![]() gde su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ kakosuper @ 27.02.2011. 20:28 ] @
Aham znaci ako sam nekako shvatio, to je skup skalarnih proizvoda elemenata ortonormiranog sistema?
Da na furijeove koeficijente sam mislio? Dal mi mozes nesto reci sta su oni i cemu sluze? :) [ edisnp @ 27.02.2011. 22:10 ] @
Odredjivanje koeficienata a0,an,bn uslovljeni su razvojem funkcije u furijeov red ,tj.
razvoj funkcije u furijeov red svodi se na odredjivanje koeficienata a0,an,bn.Dok se za odredjivanje furijeovih koeficienata koristi osobina ortogonalnosti funkcije cosx,cos2x sinx,sin2x. [ ~stojko~ @ 28.02.2011. 00:12 ] @
Citat: kakosuper: Da na furijeove koeficijente sam mislio? Dal mi mozes nesto reci sta su oni i cemu sluze? :) U elektrotehnici mnogi od signala su periodični. (Tocnije priblizno periodicni.) Periodičan signal može sadržavati samo jednu frekvenciju. Tada je to sinusni signal. Neki to zovu i kosinusni signal, ali cinjenica da je u pitanju jedna frekvencija nece se time promijeniti. Fazni pomak signala privremeno recimo da nije bitan. Signal koji sadrži samo jednu frekvenciju postoji samo u matematici. U elektrotehnici uvijek su u signalu prisutne i druge frekvencije. Kada su druge frekvencije zanemarive amplitude tj. pripadni Fourierov koeficijent zanemarivo malen kazemo da je u pitanju cisti sinusni signal. Kada druge frekvencije nisu zanemarive amplitude ... e ponekad se kaže da je signal izobličen, jer tada ga uspoređujemo s čistim sinusnim. Frekvencije se nazivaju harmonici. Izobličenja koja spomenuh nazivaju se harmonička. Iznos Fourierovih koeficijenata dakle govori o količini izobličenja ili tocnije o razlici promatranog periodickog signala i nekog drugog referentnog periodickog signala. Naravno, Fourierovi koeficijenti imaju upotrebu i izvan elektrotehnike ... Odlicna stranica s primjerima utjecaja promjene amplitude harmonika na valni oblik signala: http://www.falstad.com/mathphysics.html [ Nedeljko @ 28.02.2011. 10:06 ] @
Neka je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gde smo sa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tada kažemo da je skup ![]() Ako je pritom data jedna binarna operacija ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Za ![]() ![]() Tada takvu operaciju zovemo skalarnim proizvodom. Za vektore se kaže da su ortogonalni ako im je skalarni proizvod jednak nuli. Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U svakom slučaju, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|