[ sstosic @ 28.02.2011. 08:20 ] @
Problem je u tastaturi koja je izgleda zabagovala. Neke tipke normalno rade, a neke ne. Npr. pritisnem "W" on ispise "qetu", "O" je "p + ok", "S" je "adgj". Znaci ne mogu nista da radim na telefonu, a posto sam stavio app "smart settings" kojim sam promenio password za "lock keypad" ne mogu sada ni da otkljucam telefon.

Telefon mi nije ispao, niti bilo sta slično. Jednostavno od jutros tako radi. Uradio sam soft reset ali nista. Nisam radio Hard reset jer ne znam da li cu izgubiti sve podatke (imenik, poruke, programe). Ako uradim hard reset sta ce biti sa imenikom?
Ljudi o cemu se radi i koje je resenje?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 28.02.2011. 08:34 ] @
Hard resetom gubiš sve, a možda bi otvaranje telefona i brisanje kontakata tastature pomoglo.
[ sstosic @ 28.02.2011. 08:54 ] @
Hvala na brzom odgovoru. Samo mi reci da li se kontakti iz imenika upisuju u telefon ili na MMC karticu. Ako su na MMC onda ako izvadim karticu ne bi trebalo da mi se izgube, zar ne? Nista, otici cu do servisera cisto da vidim da li je upoznat sa takvim problemom.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 28.02.2011. 09:03 ] @
Kartica se ne dira pri formatiranju, tako da je ne moraš ni vaditi, ali se kontakti uvek upisuju u internu memoriju. Sam telefon bi trebalo da ima opciju backupa na karticu, ali je sada kasno, ako backup već ranije nisi radio.
[ sstosic @ 28.02.2011. 09:30 ] @
Hvala na savetima Vojager. Evo uspeo sam preko PC suita da izbrisem "smart setings" (inace sam na poslu pa sam morao da instaliram PC suit na racunaru ) i sad hvala Bogu mogu da otkljucam tastaturu jer mi tipke "menu" + "*" rade. Ali i dalje su mi vecina tipki bagovane. Nisam znao za taj backup interne memorije telefona na karticu. Evo uspeo sam da nadjem, u E71 je to u menu\alatke\memorija i u opcijama ici na "kopiraj mem. telefona". Zatim ce se u opcijama pojaviti nova stavka "Rekonst. sa kartice".

Reci mi Vojager, da li to znaci da kada uradim Hard reset, da cu moci da vratim svoj imenik i poruke (za poruke mi je bitno zbog posla)? Sta ce biti sa programima posto sam ih instalirao na MMC, a u nekim programima mi se nalaze podaci tipa .doc, .pdf? Pozz

edit: Backup nisam mogao da uradim na PCu jer mi stao proces backupa na 72% i ne ide dalje.

[Ovu poruku je menjao sstosic dana 28.02.2011. u 10:51 GMT+1]
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 28.02.2011. 10:19 ] @
Kontakte sigurno bekapuješ tako što odeš u imenik, selektuješ ih sve i onda na Copy prebaciš sve na memorijsku.
Ono što si ti uradio bekapuje kojekakva podešavanja, instalacije ako ih imaš na telefonu i sl. Ne znam da li bekapuje i poruke.

Za poruke možeš otići u Messaging->Settings->Other->Memory in use i tu odabrati da ti čuva poruke na karticu. Ugasi pa upali telefon, vidi da li vidiš poruke, pa ga ugasi, izvadi karticu i probaj onda da vidiš poruke. Ako ne vidiš, onda je to to, nalaze se na kartici, pa ćeš ih i imati kada vratiš karticu.

A i strpi se možda dok ne dođeš kući, pa onda i tamo instaliraj PC Suite, možda ti kod kuće prođe backup normalno.
[ calexx @ 28.02.2011. 10:48 ] @
Hm, mislim da će kada izabere koju memoriju koristi poruke da idu tamo nadalje i ubuduće a postojeće će da ostanu gde jesu. Pošto telefon uglavnom ima manje memorije, ja uvek to prvo podesim a kada vratim onda se pojave stare poruke koje su ko zna kada prošle na telefon.
[ sstosic @ 28.02.2011. 11:32 ] @
Poruke su se upisivale u MMC, jer sam tako jos pre podesio u porukama\podesavanja (vec sam i zaboravio). Proverio sam samo kao sto si napisao, i ok je, kad se izvadi kartica poruka nema (znaci na kartici su). Ok strpim se ja onda dok ne dodjem kuci, pa backup na PC suite za svaki slucaj (bar za imenik). U medjuvremenu cu otici do servisera da vidim sta ce reci. Neka ostane tema, javim se kada resim problem da kazem sta je bilo.
[ sstosic @ 02.03.2011. 19:35 ] @
Problem je bio u foliji za tastaturu, samo je ociscena, i tastatura je proradila. Ukoliko se ponovo pojavi problem, potrebno je zameniti. Ako imate odgovarajuci alat za otvaranje, mozete i sami procistiti foliju. Inace ovaj problem nije da se ne desava retko, vec je bilo istih slucajeva, sa istim tipkama koje ne rade.
P.S. Kao privremeno resenje ovog problema moze se uraditi i ovo null Deluje smesno, bilo mi je glupo i raditi to, ali stvarno deluje. Ali meni se posle nekoliko sati vratilo na isto.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 02.03.2011. 21:09 ] @
Pa da, to je česta boljka telefona. Nakupi se kondenza i prljavštine ispod i to pravi kratak spoj, pa se kucaju slova koja ne želiš da pritisneš.
[ vlada.stankovic @ 23.09.2011. 21:34 ] @
eeeee a mene interesuje kako da zamenim raspored tastera z i y kao na kompu. ni zagrade ni ostali karakteri nisu na mestu